2000 woningen van het gas af in Rotterdam-IJsselmonde

Artikel delen

In de grootste warmtedeal die in de bestaande bouw tot op heden is gesloten in Nederland zijn woningcorporatie Woonbron en Nuon overeengekomen circa 2000 woningen in Rotterdam-IJsselmonde van het aardgas af te halen en aan te sluiten op het warmtenet van Nuon. Woonbron kiest daarmee voor een milieuvriendelijk alternatief voor de huidige verwarming op aardgas.

 

Met deze deal wordt  de CO2-uitstoot van de circa 2000 betrokken woningen met ruim 75 procent verminderd. Bij elkaar gaat het om 20 procent van 10.000 woningen die de gemeente Rotterdam in deze collegeperiode aardgasvrij wil maken. Petra de Groene, directeur Duurzaamheid bij de gemeente Rotterdam: ‘Het aardgasvrij maken van deze woningen hier in IJsselmonde is een mooie start van een brede gebiedsaanpak om een groot deel van IJsselmonde van het aardgas te halen.’

Richard Sitton, voorzitter Raad van Bestuur van Woonbron: ‘Dit is een kans om op een betaalbare manier voor onze bewoners en voor ons als corporatie een stap te zetten richting een CO2-neutrale samenleving’. Volgens Sitton steunt de centrale bewonersvertegenwoordiging (CPRW) van Woonbron dit initiatief. Wel benadrukte Sitton  dat de bron van het warmtenet verder moet worden verduurzaamd om de uitstoot van CO2 verder terug te dringen.

Na het tekenmoment werd er een symbolische handeling verricht: Woonbron, Nuon, de gemeente Rotterdam en de centrale bewonersraad van Woonbron draaiden deze donderdag met elkaar in IJsselmonde de gaskraan dicht.