Esthetische oplossingen voor buitenunits warmtepompen

Artikel delen

In de bestaande bouw kunnen er ‘lastige situaties’ voor
de toepassing van warmtepompen ontstaan, zoals
geluid, ruimte en uiterlijk. Juist voor deze situaties,
maar ook voor opdrachtgevers die van eenvoud houden, zijn esthetische oplossingen voor de buitenunits ontwikkeld, zoals Dutch Heatpump Solutions (DHPS) onder andere in Amersfoort laat zien.

In Amersfoort renoveert Bloemendal Bouw het apparte-mentencomplex Hamershof met 97 woningen uit begin jaren ’70 met energielabel E/F naar nul-op-de-meter. Er is in dit renovatieproject gekozen voor de HydroCap dakopbouw warmtepomp van. Dit is een praktische oplossing voor het eenvoudig en esthetisch verant-woord plaatsen van een lucht/water warmtepomp.

Bij de HydroCap is de buitenunit van een warmtepomp onzichtbaar weggewerkt in een metalen schoorsteenkap. Deze is op schuine daken van woningen te plaatsen. De binnenunit van het systeem zit direct daaronder op de zolder van de woning. Door de fraaie schoorsteenkap is de buitenzijde van de warmtepomp niet als zodanig herkenbaar. Indien gewenst kan de afdekkap in een kleur worden gespoten waardoor deze bijna volledig wegvalt tegen de ondergrond.

Het is een van de bijna onzichtbare oplossingen die DHPS aanbiedt. Een andere is de Hydrotop, een warmtepomp-concept waarbij de binnen- en buitenunit in één toestel zijn geïntegreerd. Het deel dat de buitenlucht aanzuigt, steekt – als een soort dakraam – circa 10 centimeter uit het dak. Aan de binnenkant bevindt zich een ‘doos’ met de warmtepomp en het installatiedeel dat warmte of koude overdraagt aan het afgiftesysteem. De HydroTop is verkrijgbaar in drie varianten: een toestel met een verwarmingscapaciteit van 3kW, 5kW, 7kW en 9kW. Een variant hierop is HydroWall, waarbij – de naam zegt het al – de buitenunit als één integrale combinatie door de muur wordt gestoken. Het gedeelte van de unit dat energie uit de buitenlucht wint, steekt circa 20 centime-ter uit de muur. Indien gewenst kan de afdekkap in een passende kleur worden gespoten waardoor deze mooi overeenkomt met de ondergrond.

DHPS
www.dhps.nl 

Alles over de sector als eerste in jouw mailbox?

Abonneer je op de gratis RenovatieTotaal nieuwsbrief.