INLOOPDOUCHE: FRAAI ÉN WATERDICHT MET OMNICOL

Artikel delen

Inloopdouches hebben enorm aan populariteit gewonnen en worden steeds vaker toegepast dan de geëmailleerde of kunststof douchebak. Want het is natuurlijk fraai als de tegelvloer doorloopt tot in de douche. Ook de opkomst van mooie douchegoten zorgen ervoor dat we dit soort douches steeds vaker tegenkomen in de moderne badkamer.

Wat is een inloopdouche?

De term dekt alle douches zonder drempel of met een drempel van zeer beperkte hoogte. De ondergrond waar de tegels op geplaatst worden, bestaat doorgaans uit een cementdekvloer, betegelbare bouwplaten of een geprefabriceerde douchebak op tegelhoogte geplaatst.

Aandacht voor details

Om iedere insijpeling van water te kunnen keren, moet de hele constructie van een betegelde inloopdouche vanaf de onderste laag zorgvuldig opgebouwd worden. De ondergrond moet dus als eerste beschermd worden tegen vocht- indringing, maar ook de verticale wanden en de locatie van de aansluitingen. Zelfs bij gebruik van plaatsings- en voegproducten met een hoge waterbestendigheid of beweerde waterdichtheid, kan het risico op een vochtinfiltratie via eventuele scheurtjes tussen de tegels en het voegmateriaal nooit volledig uitgesloten worden.

De manier waarop de douchewanden, de douchevloer en hun onderlinge aansluitingen waterdicht gemaakt moeten worden, is afhankelijk van de gekozen opbouw van de douche.

Betegelbare bouwplaten

Bouwplaten voor inloopdouches dienen als ondergrond voor de tegels en moeten verwerkt worden volgens de richtlijnen van de fabrikant. Daar waar de platen zelf normaal gesproken over voldoende waterbestendigheid beschikken, is dit natuurlijk veel minder het geval voor de aansluitingen en de voegen tussen de platen. Gebruik voor onderlinge aansluiting de meegeleverde lijm of kit en afdichtingsbanden en coatings om de voegen tussen de platen waterdicht af te werken. Gebruik van de juiste producten voor afdichting is essentieel. Dit geldt zowel voor de aansluitingen tussen de bouwplaten en de badkamervloer, als voor de aansluiting bij de gekozen afvoer en de aansluitingen tussen de bouwplaten en de wanden.

Geprefabriceerde douchebak

Voor het waterdicht maken van inloopdouches met een geprefabriceerde douchebak gelden dezelfde aanbevelingen als voor de afdichting rondom badkuipen. Men dient erop toe te zien dat de waterdichting van de wanden rondom de douchebak goed op de bak aansluiten. Dat kan op verschillende manieren: met een profiel of met een rugvulling die verder afgewerkt wordt met een soepele voegkit. Als de douchebak fabrieksmatig voorzien is van een voorverlijmde afdichtingsdoek (wachtslab), verbind deze dan met de waterdichting van de wand.

Betegelde dekvloer

Er bestaan verschillende producten om dit type inloopdouches te beschermen tegen vochtinfiltratie. WD omnimat en toebehoren zijn een goede optie, maar ook Coat omnibind of 2C R omnibind kunnen perfect worden toegepast. Als je werkt met een vloeibaar aangebrachte of pastavormige waterafdichting (COAT omnibind), dien je de kritieke plaatsen (bijvoorbeeld ter hoogte van de hoeken en rondom de kranen en afvoeren) na het drogen van de primer te voorzien van vlies of band. Er bestaan ook voorgevormde hoeken en manchetten. Pas daarna breng je het waterdichtingssysteem over het hele oppervlak aan.

Wanneer het waterdichtingssysteem van de inloopdouche uit membranen bestaat, is de aansluiting met de aanliggende bouwdelen vaak een kritiek punt. Door het aanbrengen van en nasmeren met van Coat omnibind vorm je als het ware een kuip dat de waterdichting bevordert.

De aansluiting tussen de dekvloer en de afvoer verdient bijzondere aandacht. Deze wordt waterdicht gemaakt met behulp van een aangebracht membraan en naderhand nogmaals voorzien van een aparte epoxy-lijm.

Tot slot

Waterdichting begint bij de onderste laag en wordt zekerder naarmate het vaker herhaald wordt. Vandaar dat bij de opbouw in lagen, iedere laag op één of andere wijze wordt gewapend tegen het vocht. De veelheid aan barrières die zo worden ingebouwd zouden het tij moeten kunnen keren, zelfs als één van de lagen zijn functie zou verliezen.

 

Meer weten? Vraag advies bij je Omnicol-adviseur: omnicol.eu