Alkmaarse flats gasloos dankzij afvalhout

Artikel delen

De bewoners van de twee flats aan de Alkmaarse Koelmalaan zullen de komende winter blij zijn met de nieuwe veertien centimeter dikke isolatielaag om hun woning. Deze isolatie is tijdens de renovatie door BAM Wonen – vlak voor de corona-crisis – aangebracht, en tegelijkertijd zijn andere verduurzamingsmaatregelen getroffen. Waardoor deze 48 gerenoveerde woningen van woningcorporatie Woonwaard een toekomstbestendige energiehuishouding hebben.

Na de renovatie heeft iedere woning eigen zonnepanelen op het dak, verbonden met een kabel die van het dak rechtstreeks naar de woning loopt. Foto: BAM Wonen

De flats zijn begin jaren zestig gebouwd. Toen was de kolenkachel met de bijbehorende kolenkit nog gewoon. Ook de al schonere gaskachel die daarna kwam, maakte nog gebruik van de bestaande rookkanalen en schoorstenen op het dak. De centrale verwarming had echter zijn eigen rookgasafvoer, waardoor de meeste schoorstenen buiten dienst gesteld werden.
Om de twee flats gasloos te maken zijn de schoorstenen verwijderd voor de zonnepanelen die op het dak geplaatst zijn. Iedere woning heeft een kabel naar het dak lopen en is aangesloten op eigen zonnepanelen. Die maken de bewoners veel minder afhankelijk van de openbare elektriciteitsvoorziening.

Gasloos maken

Overstappen van koken op gas naar inductiekoken is met een beetje goede wil wel te doen. Maar waar haal je je warmte vandaan als je de cv-ketel vaarwel zegt? In Alkmaar komt het antwoord van de bio-energiecentrale van HVC (HuisVuilCentrale). Hier wordt onder meer afvalhout verwerkt tot bijvoorbeeld warmte voor een slordige 9.500 woningen en bedrijven in de buurt. Vlakbij de Koelmalaan flats ligt een flinke transportleiding die een mooi ‘aftappunt’ voor het warme water biedt. Daarvandaan heeft HVC een nieuwe distributieleiding naar de flats gemaakt tot in het nieuwe ketelhuis. Vervolgens konden de warmwaterleidingen getrokken worden naar de individuele woningen.

Foto: BAM Wonen

Lift installeren

De twee flatgebouwen zijn vrijwel identiek. Bij de plaatsing van de nieuwe lift stuitten we op onverwachte problemen. De lift maakt de flats toegankelijk voor mensen die minder goed ter been zijn, waardoor de flats beter levensloopbestendig zijn geworden. Op de plek waar bij de ene flat de lift zou komen, bleek een grote warmtetransport leiding in de grond te liggen. “Gelukkig kwamen we er net op tijd achter”, vertelt hoofduitvoerder Gert Radder. “Maar het gevolg was wel dat de liftkoker niet met de kopse kant aan de flat gebouwd kon worden, maar met de lange zijde. Dat betekende ook dat we een andere liftfabrikant moesten zoeken, omdat de lift een grotere deur nodig had. Anders paste er geen brancard in. Bij de andere flat konden we de liftkoker gewoon volgens plan plaatsen.”

De zeer goede isolatie, zonnepanelen voor individueel verbruik en stadsverwarming in combinatie met de verbeteringen op het gebied van comfort, zoals het plaatsen van een lift en videofoon, laten goed zien hoe ‘standaard’ jaren zestig/zeventig galerijflats met vier of vijf woonlagen toekomstbestendig gerenoveerd kunnen worden.