Woningcorporatie Woonwaard gaat door met plaatsen opslagaccu’s

Artikel delen

Na een succesvolle proef in een appartementencomplex in Oudorp schaalt woningcorporatie Woonwaard uit Alkmaar het installeren van de Cube opslagaccu van iwell op. Komend najaar worden 10 opslagaccu’s geplaatst. Daarna nog circa 10 tot 15.

De Cube opslagaccu wordt gekoppeld aan zonnepanelen en slaat opgewekte zonnestroom op die gebruikt kan worden op ieder moment dat dat nodig is. De stroom wordt gebruikt voor algemene voorzieningen, zoals de lift en de verlichting. Hierdoor wordt flink wat CO2 bespaard en gaan de servicekosten voor bewoners omlaag.

Woonwaard heeft een innovatieve pilot gedaan met de Cube-batterij en die zorgvuldig gemonitord. Daaruit is gebleken dat de oplossing van iwell succesvol is. Daarom besloot de wooncorporatie voor een grotere uitrol.
Alle batterijen worden aangesloten op de iwell Energy Community. Op die manier worden alle batterijen slim aan elkaar gekoppeld en – op het moment dat er energie ‘over’ is – het elektriciteitsnet zoveel mogelijk ontzien. Voor Woonwaard een mooie manier om bij te dragen aan de smart grid community, en daarmee aan de oplossing voor het maatschappelijk netprobleem in Nederland.
Hans Hoogervorst, adviseur duurzaamheid bij Woonwaard: ‘Waar we ook erg van gecharmeerd zijn, is de circulariteit van het project: alle materialen worden hergebruikt. De grondstoffen die in de batterijsystemen zijn verwerkt, blijven eigendom van iwell. Dat maakt dat zij extra gedreven zijn om zo efficiënt mogelijk met die grondstoffen om te gaan. Het systeem is zo ontworpen dat modules die zijn afgeschreven voor de toepassing waar wij mee werken, ze deze nog in kunnen zetten voor andere toepassingen, waar kleinere vermogens worden gevraagd.’