Alkmaarse appartementen van F naar A++

Artikel delen

Een enorme transformatie. Zo mag de upgrade van 48 woningen van de Alkmaarse woningcorporatie Woonwaard best worden genoemd. De huurappartementen gingen van energielabel F naar A++. Belangrijke bijdrage wordt geleverd door het buitengevelisolatiesysteem. Naast een warme jas geeft het de twee flats ook een aanzienlijk frissere uitstraling.

De twee flats met sociale huurappartementen zijn in de jaren zestig gebouwd en waren na ruim 50 jaar wel toe aan een opknapbeurt. En vooral ook een verduurzaming, want in vrijwel elk appartement hadden de bewoners te maken met tocht- en vochtproblemen en hoge stookkosten.

Zo’n verduurzamingsingreep kan uiteraard niet zonder goede isolatie. Zowel het dak, de plafonds van de bergingen en alle gevels werden geïsoleerd. Vanwege de smalle spouwen zou spouwisolatie nooit voldoende rendement opleveren. Binnenisolatie was ook geen optie, daar zijn de appartementen met zo’n 55 m2 woonoppervlak te klein voor. Daarnaast levert dit veel overlast voor de bewoners op. Daarom is hier voor buitengevelisolatie gekozen. Groot voordeel is dat meteen alle koudebruggen konden worden aangepakt, bijvoorbeeld de aansluitingen met het geïsoleerde dak. Met spouw- of binnenisolatie zou die aansluiting nog apart moeten worden aangepakt en dat is vaak minder effectief.

Voor de gebouwen is het gevelisolatiesysteem Alsecco Basic gebruikt met 14 cm dikke polystyreen platen. Daarop een cementgebonden mortel met een wapeningsweefsel. Het isolatiepakket is afgewerkt met een siliconenharsgebonden sierpleister én met Alsecco minerale steenstrips. De afwerking is slagregendicht en het volledige gevelisolatiesysteem is dampopen.

Alsecco
www.alsecco.nl