Dakterrassen en galerijen opgefleurd bij Utrechts wooncomplex

Artikel delen

In de Utrechtse wijk Pijlsweerd bevindt zich op de hoek Kaatstraat/Oudenoord een groot woningcomplex. Op de begane grond zijn bedrijven gevestigd; daarboven bevinden zich vier verdiepingen met woningen. Het complex dateert de jaren negentig en was toe aan een flinke opknapbeurt, die aannemer Bébouw Midreth op zich nam. Daaronder vielen ook de renovatie van de dakterrassen en galerijen, waarvoor Zoontjens is ingeschakeld. Met als resultaat: meer leefruimte en een nieuwe uitstraling, maar bovenal een veilige situatie.

De galerijen en dakterrassen van het woningcomplex Oudenoord in de Utrechtse wijk Pijlsweerd waren hard toe aan een renovatie. De huidige bestrating zorgde voor een instabiel oppervlak en gevaarlijke situaties.

Auteur: Harmen Weijer

De 130 appartementen boven de winkels en bedrijven aan de Oudenoord waren na 30 jaar toen aan een frisse opknapbeurt, vertelt Ronald Bronder van aannemer Bébouw Midreth. “De kozijnen hebben we verbeterd, en indien nodig vervangen, evenals sommige beglazing. Ook de gevels hebben we gereinigd, en waar nodig de voegen opnieuw gevoegd. Daarnaast hebben we de gevels nageïsoleerd door isolatiekorrels in de spouw te spuiten. Bovendien hebben we de balkonhekken vervangen. Die waren daar na 30 jaar wel aan toe, maar gelukkig waren de balkonankers nog heel goed te hergebruiken.”

Galerijen en dakterrassen

Wat overbleef waren de galerijen en dakterrassen, die na 3 decennia eveneens aan renovatie toe waren. De huidige vorm van de bestrating zorgde voor een instabiel oppervlak en gevaarlijke situaties. Met als gevolg dat de buitenruimtes niet gebruikt konden worden waar voor ze bedoeld zijn.
Aannemer Bébouw Midreth schakelde Zoontjens daarvoor in. Gaston van der Heijden, accountmanager van Zoontjens, vertelt: “Een opbouw van losse tegels op XPS zorgt vaak voor problemen. De tegels gaan heel gemakkelijk schuiven door al het gewicht dat er komt. Je zag het hier ook: tegels lagen scheef en er kwamen kieren tussen. Heel gevaarlijk. Voor de renovatie adviseerden we het Dreentegel®-systeem. Hierbij liggen de tegels vast in een comfix, waardoor ze geen kant op kunnen. Bovendien beschermt het de onderliggende isolatie.”

Voor de renovatie is het Dreentegel®-systeem van Zoontjens gebruikt. Hierbij liggen de tegels vast in een comfix, waardoor ze geen kant op kunnen en de onderliggende isolatie wordt beschermd.

Fixeren

Het op deze manier fixeren van de tegels is precies de reden waarom Bébouw Midreth het Zoontjens-systeem gebruikt, vertelt Ronald Bronder van Bébouw Midreth. “Bij andere systemen waar een rubber of kunststof onderlegger wordt gebruikt, liggen de tegels daar los op. Dat kan verschuivingen van de tegels veroorzaken, wat je uiteraard niet wat je wilt. We zijn vanuit meerdere projecten bekend met het systeem van Zoontjens, zowel bij terrassen en galerijen als bij parkeerdekken, dus wij wisten wat er mogelijk is.”
Ook het eerder gebruikte formaat van 30 bij 30 cm is bij de renovatie vervangen door 50 bij 50 cm en 60 bij 60 cm grote tegels, wat zorgt voor een aanmerkelijk frissere uitstraling. Bronder: “Bovendien hebben we verschillende kleurstellingen gebruikt: grijs en cinnamon. Op de eerste verdieping is dat het mooist te zien, want daar is de galerij veel breder. Het deel met de cinnamon-kleurige tegels is het ‘eigen’ terras, bijvoorbeeld voor een bankje of stoelen. De rest is bedoeld voor algemeen gebruik.”

Op de eerste verdieping is het resultaat van de renovatie het mooist te zien. Het deel met de cinnamon-kleurige tegels is het ‘eigen’ terras, bijvoorbeeld voor een bankje of stoelen. De rest is bedoeld voor algemeen gebruik.

Gefaseerde renovatie

De renovatie is gefaseerd uitgevoerd. Zo konden de bewoners nog deels gebruik maken van hun galerijen en buitenruimte. Logistiek was dat wel een uitdaging, vertelt Bronder. “Zoals ook in de nieuwe situatie is te zien stonden er voor de renovatie nogal wat plantenbakken, stoelen, banken en tafels op deze galerijen en dakterrassen. In goed overleg met de bewoners is een zaterdag uitgekozen om met z’n allen deze vrij te maken. Daarna konden de oude tegels verwijderd worden en hebben we het nieuwe systeem geplaatst.”

Na de renovatie zijn de galerijen en dakterrassen weer als nieuw en is het weer veilig begaanbaar. Hier maken de bewoners dankbaar gebruik van. Zij hebben met beplanting en loungesets de buitenruimtes gezellig aangekleed en wordt er volop genoten. Op deze manier hebben ze er weer een extra stuk leefruimte bij gekregen.