Transformatie: gevarieerd wooncomplex in leegstaand kantoorpand Almere

Artikel delen

In de Muziekwijk in Almere transformeert BDG Architecten een voormalig kantoorpand in opdracht van BPD Ontwikkeling naar een aantrekkelijk wooncomplex voor starters en kleinere huishoudens. Het revitalisatieproject op loopafstand van het station en het winkelcentrum van de Muziekwijk, omvat een gevarieerd aanbod aan energiezuinige studio’s en twee- en driekamerappartementen. De belangstelling voor de 48 woningen, die op dit moment onder de naam Plein 54 in verkoop zijn, is groot. De transformatie past in de ambitie van gemeente Almere om het kantoorgebied aan de Louis Armstrongweg te ontwikkelen naar een groene en prettige woon/werkomgeving.

Ronde vorm stimuleert ontmoeting

Het relatief jonge bedrijfspand was technisch in goede staat. Om het van typisch kantoor om te vormen naar een aantrekkelijk woongebouw, heeft BDG Architecten de gevel verlevendigd met een vriendelijke en expressieve entree, aluminium kaders rondom de ramen en grote gevelbakken met planten. De terrassen van de woningen op de begane grond worden ruimtelijk omkaderd met begroeide pergola’s. De bestaande buitenruimte op de topetage is vergroot met uitkragende balkons voorzien van transparante balustrades. Een opvallend kenmerk van het vernieuwde wooncomplex is de oorspronkelijke ronde vorm. Het zorgt voor een karakteristieke indeling van de woningen. Ook worden alle appartementen door de cilindrische opzet ontsloten vanuit het centrale atrium met loopbruggen. Het gemeenschappelijke binnenplein op de begane grond is een laagdrempelige ontmoetingsplek voor de toekomstige bewoners. Een dakkoepel brengt het daglicht hier diep de centrale ruimte in.

Vergroening van maaiveld tot dak

Voor het woongebouw zijn minder parkeerplaatsen nodig, waardoor het maaiveld kan worden vergroend en de verblijfskwaliteit ervan verbeterd. Landschapsarchitect MAAK-Space ontwierp hiervoor een inrichtingsplan, waarbij parkeerplaatsen plaats maken voor bloemrijk gras en beplanting. Hagen omzomen het parkeren, dat voor een belangrijk deel plaatsvindt op verstevigd gras. De overgangen tussen privé , gemeenschappelijk en openbaar zijn op een heldere en natuurlijke manier vormgegeven.

In de toekomst wordt ook de omgeving van Plein 54 verder vergroend met plekken om te ontmoeten, verblijven en spelen. De vergroening is niet alleen winst voor de bewoners, maar draagt ook bij aan de beperking van hittestress in de stad, de berging van regenwater en de lokale biodiversiteit. Dit krijgt verder vorm door de plantenbakken aan de gevels, waarin nestvoorzieningen zijn opgenomen voor vogels en vleermuizen. Op het dak is een gemeenschappelijk terras toegevoegd. Hier is het door de planten en bloemen, de mos sedum dakbedekking en het uitzicht heerlijk vertoeven.

herbestemming als antwoord op woningtekort

Als gevolg van een veranderende arbeidsmarkt daalt de behoefte aan grote kantoorruimtes. Een deel van deze gebouwen heeft kansrijke mogelijkheden voor een nieuwe duurzame toekomst in een andere functie. Herbestemming van leegstaande kantoorpanden is één van de antwoorden op de grote vraag naar passende woningen voor specifieke doelgroepen en komt de leefbaarheid in gebieden ten goede.