Esthetisch en duurzaam: gevelbekleding met keramische dakpannen

Artikel delen

Zorgcentrum de Wijngaerd in Made werd in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw gebouwd en voldeed niet meer aan de eisen die de zorg tegenwoordig stelt. Tijd voor een complete renovatie. De gebouwen waaruit het zorgcentrum bestaat werden tot aan het betonskelet volledig gestript en vervolgens herbouwd om plaats te bieden aan een zevental woongroepen die elk beschikken over een gemeenschappelijke woonkamer.

Creatieve mogelijkheden voor renovatieprojecten

Uitdaging

Voor de gevelbekleding werd door Rik Lagerwaard Architecten gekozen voor keramische dakpannen: de VH-Variabel in drie verschillende kleuren. De panden kregen daarmee een geheel nieuw, eigentijds aanzien. Het project stelde de bouwer wel voor een aantal uitdagingen in de verwerking. Voor de buitenschil van het gebouw besloot Zwaluwe Bouw daarom met losse houtskeletbouw elementen te werken. Volgens Edwin Knipscheer, bedrijfsleider van Zwaluwe, werden daarmee drie vliegen in één klap geslagen: “door met deze elementen te werken konden we optimaal, duurzaam isoleren, het voorkwam dat we, door het extra gewicht van de pannen, de fundering teveel zouden belasten met zwaar gevelmateriaal én het aanbrengen van de pannen werd op deze ondergrond een stuk eenvoudiger waardoor het werk sneller verliep.”
Drie kleuren gemêleerd
De architect had in het ontwerp het soort pan aangegeven, de VH-Variabel, en een artist impressie gemaakt van de gewenste kleurstelling. Aan de hand daarvan benaderde Zwaluwe Bouw Maurice Aerts van Bouwcenter Logus om de juiste pannen te leveren.
“We moesten niet alleen de juiste pannen in de juiste kleuren hebben”, stelt Knipscheer, “maar ook alle hulpstukken zoals ventilatiepannen, chaperonpannen en gevelpannen en natuurlijk de juiste daksysteemcomponenten zoals panhaken en schroeven.” Hoofd productgroep stenen, pannen en isolatie van Bouwcenter Logus, Maurice Aerts, nam vervolgens contact op met BMI Monier, de fabrikant van de VH-Variabel. Aerts vertelt: “Samen met BMI Monier hebben we pannen geselecteerd en kleurkeuzes gemaakt. Met de drie gekozen kleuren, zwart mat verglaasd, lichtbruin en paars glanzend verglaasd, hebben we op de bouwplaats een stuk proefgevel geplaatst. Nadat de architect en de opdrachtgever akkoord gaven konden we met Dakdekkersbedrijf Adriaans gaan zitten om het project voor te bereiden. Een behoorlijke klus, niet alleen omdat alle pannen geschroefd bevestigd moesten worden, maar ook omdat het kleurschema van de architect voor het gemêleerd verwerken nauwkeurig moest worden gevolgd.”

Systeembenadering

“Zwaluwe Bouw heeft samen met de dakdekker de totale bestelling bepaald, BMI Monier heeft daarbij advies uitgebracht over de aantallen en de verankering. In totaal ruim zestigduizend dakpannen, inclusief alle benodigde daksysteemcomponenten en hulpstukken die in dezelfde kleuren moesten worden uitgevoerd’, vervolgt Aerts, “het mooie is dat BMI Monier het dak als totaalsysteem benadert, dus niet als een verzameling losse onderdelen. Dat geldt ook voor een gevel. Alle onderdelen zijn op maat ontworpen en geproduceerd. Dat maakt het werk en stuk eenvoudiger en heeft als extra voordeel dat de gevelbekleding bij BMI Monier onder de daksysteemgarantie valt.” Het voordeel van een gevelbekleding met dakpannen is volgens Aerts niet alleen esthetisch. “Dakpannen worden minder snel vuil dan een gemetselde gevel en regenwater loopt niet langs de muur maar direct de goten in. Bovendien vormen de pannen een extra beschermende schil rond het gebouw. Een gevelbekleding met dakpannen is dus niet alleen esthetisch maar ook duurzaam.”

Mooi eindresultaat

Edwin Knipscheer van Zwaluwe Bouw is tevreden over het eindresultaat. Niet alleen omdat de aanpak met de houtskeletbouw elementen een schot in de roos was maar ook omdat er veel positieve reacties zijn op de uitstraling van de gebouwen. “De architect heeft precies gekregen wat hij voor ogen had en de omwonenden reageren enthousiast op deze unieke gevelbekleding. Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk dat na de renovatie Zorgcentrum de Wijngaerd nu de beschikking heeft over 60 ruime, zeer recent gerenoveerde verpleeghuis appartementen met een apart gedeelte voor beschermd wonen.”

Dakpan als gevelbekleding bij renovatie

Volgens Jan van Leeuwen, Manager Dakservice bij BMI Monier, biedt het toepassen van betonnen of keramische dakpannen als gevelbekleding bij renovatieprojecten veel voordelen. Er ontstaan nieuwe, creatieve mogelijkheden om gevels een totaal ander aanzien te geven. De dakpannen kunnen zowel tegen nieuwe als bestaande buitenmuren worden aangebracht waar ze een extra beschermende schil rond het gebouw vormen. Ook holle en bolle gevels zijn geschikt om met dakpannen te bekleden. Jan van Leeuwen: “dakpannen bieden niet alleen nieuwe esthetische mogelijkheden maar zijn tevens een zeer duurzame gevelbekleding. Onze afdeling Dakservice adviseert graag bij projecten waar gevelbekleding met dakpannen wordt overwogen, ook bij nieuwbouw