Innovatieve warmtepomp maakt flat aardgasloos

Artikel delen

In een hoogbouwflat aan de Veltumse Kleffen in Venray is begin september een bijzondere warmtepomp geïnstalleerd. Hiermee werden in één keer alle 48 huurappartementen aardgasloos. Wonen Limburg, de eigenaar van het pand, liet de warmtepomp speciaal ontwikkelen voor toepassing in de woningbouw. Een enorme uitdaging, aangezien dit de eerste in zijn soort is in Nederland.

Het gaat om een speciale hoge temperatuur luchtwarmtepomp met een natuurlijk koudemiddel. Deze is door Feenstra, Kemkens en Servex gebouwd en geschikt gemaakt heet voor de woningbouw. Het natuurlijk koudemiddel werkt bovendien veel efficiënter en is veel milieuvriendelijker dan de synthetische alternatieven.

Doordat het een hoge temperatuur warmtepomp is, konden de bestaande leidingen en radiatoren worden gebruikt. Hierdoor waren niet veel aanpassingen in de woning nodig. De bewoners konden tijdens de werkzaamheden dan ook gewoon blijven wonen. Daarnaast blijft de stralingswarmte van de radiatoren behouden. Veel mensen vinden dat prettig. De installatie is bovendien flexibel, waardoor dit een interessante oplossing kan zijn voor projecten waar een tijdelijke installatie nodig is. Zonnepanelen wekken de benodigde energie voor de warmtepomp op, waardoor ook uitstoot van CO2 wordt verminderd.

Wim Hazeu, bestuurder van Wonen Limburg: “Er zijn voor appartementengebouwen nog niet veel opties om anders dan op aardgas te stoken. Beschikbare aardgasloze alternatieven van dit moment zijn Warmte Koude Opslag (WKO), biomassa en stadsverwarming. Deze alternatieven zijn echter lang niet voor ieder pand geschikt. We hopen in de toekomst meer woongebouwen van een dergelijke warmtepomp te kunnen voorzien. Onze ambitie is om in 2050 CO2 neutraal te zijn.”