Spoelen met verse lucht beperkt verspreiding van virussen binnenshuis

Artikel delen

Ventileren wordt steeds nadrukkelijker naar voor geschoven om het risico op verspreiding van het Covid-19 virus binnenshuis tot een minimum te beperken. Logisch, want door de binnenlucht in woningen, kantoren, openbare ruimten en scholen consequent te verversen, verdun je de vervuilde (en mogelijk besmette) binnenlucht.

Hoewel daar nog geen sluitend bewijs voor is, geven steeds meer wetenschappers aan dat Covid-19 zich verspreidt via hele kleine besmette deeltjes in de lucht, aerosolen genaamd. Deze deeltjes kunnen tot meer dan 20 minuten blijven hangen. En dat kan in goed geïsoleerde en luchtdichte gebouwen voor problemen zorgen. Even kort het raam openzetten volstaat helaas niet. Constante ventilatie wel. Daarmee worden de aerosoldeeltjes verdund, wat het risico op verspreiding van virussen ‘tout court’ vermindert.

Het goede nieuws is dat een slim ventilatiesysteem het werk voor jou doet. ‘Slim’ betekent dat je ventilatiesysteem de binnenluchtkwaliteit continu monitort dankzij vocht-, CO2- en geurtjessensoren. Daarop stemt het systeem het ventilatieniveau dan volautomatisch af, per ruimte in huis. Dit soort ventilatie luistert naar de naam ‘Smartzone ventilatie’. Met die Smartzone ventilatie gaat Renson een stap verder dan de standaard ventilatiesystemen: In een volledig gebouw wordt niet overal per definitie evenveel vervuilde binnenlucht afgevoerd, maar op basis van de binnenluchtkwaliteit per ruimte. Energiezuinig, maar de vervuilde binnenlucht uit die kamer wordt meteen ook bij de bron aangepakt en rechtstreeks naar buiten afgevoerd. In combinatie met de natuurlijke toevoer van verse lucht in diezelfde ruimte, wordt de vervuilde binnenlucht met andere woorden geïsoleerd, waarbij de kans tot verspreiding van besmette deeltjes over een volledig gebouw tot een minimum beperkt wordt.

Is je Smartzone ventilatie-unit (zoals de Healthbox 3.0 van Renson) ook nog eens geconnecteerd via het internet, dan krijgt de gebruiker via de app zelfs tips over hoe hij die in uitzonderlijke omstandigheden als deze nog efficiënter kan inzetten.

Renson
www.renson.eu