Lakenhal en Park Hoog Oostduin winnaars NRP Gulden Feniks 2020

Artikel delen

De Lakenhal Leiden, Park Hoog Oostduin Den Haag en De Nieuwe Stad Amersfoort zijn de winnaars van de NRP Gulden Feniks 2020. Juryvoorzitter Geurt van Randeraat heeft samen met NRP voorzitter Bart Krol het resultaat van de prijs bekendgemaakt tijdens het NRP Congres dat vanuit de Caballerofabriek in Den Haag live werd gestreamd.

De prijzen werden uitgereikt aan opdrachtgevers, ontwerpers en bouwpartijen in de categorieën Transformatie, Renovatie en Gebiedstransformatie. Hiernaast werden vier projecten genomineerd: Atlas Eindhoven, FENIX I Rotterdam, RCO House Amsterdam en De Nieuwe Internationale School (DENISE) Amsterdam.

De NRP Gulden Feniks wordt jaarlijks uitgereikt door het NRP. Voor de NRP 2020 werden 70 inzendingen ingediend. Volgens de jury viel bij de renovatie van museum De Lakenhal in Leiden – winnaar in de categorie renovatie – de kwaliteit op. “Hieruit blijkt de goede samenwerking van alle betrokkenen, waarbij iedereen ruimte aan elkaars inbreng heeft gelaten en de jonge architecten unieke kennis en ervaring konden opdoen met internationale specialisten.” Onder meer waren betrokken: ontwerp: Happel Cornelis Verhoeven (ontwerp) en Julian Harp Architects (restauratie); gemeente Leiden (opdrachtgever); Webbers Bouwmanagement, IBB Kondor en Koninklijke Woudenberg (bouwpartijen).

In de categorie transformatie won Park Hoog Oostduin in Den Haag. “De jury beschouwt de aanpak als een leerzame uitnodiging aan opdrachtgevers en architecten voor de enorme renovatie- en verduurzamingsopgave van duizenden leegstaande gebouwen die voor ons ligt.” Betrokken partijen waren onder meer: cepezed (ontwerp); OD75 (opdrachtgever); Züblin (hoofdaannemer). Op pagina 14 en 15 van deze RenovatieTotaal – waarin Transformatie het thema is – staat een uitgebreid artikel over deze transformatie.