Dak van distributiehal met 3 meter hydraulisch gelift

Artikel delen

Ploeg kozijnen uit Nieuw-Vennep heeft de afgelopen maanden de huisvesting uitgebreid met een tweede bedrijfspand aan de Haverstraat. Dit bedrijfspand is grondig verbouwd. Bijzonder daarbij is dat niet alleen het aanzicht is verbeterd, ook is de distributiehal met 3 meter verhoogd. Daarvoor is specialist T.C. v.d. Dool B.V. ingeschakeld. Ad Kokshoorn van T.C. v.d. Dool vertelt over deze opmerkelijke klus.

De afgelopen maanden is hard gewerkt om de hal van het nieuwe bedrijfspand van Ploeg kozijnen aan de Haverstraat 19 in Nieuw-Vennep te verbouwen. Heembouw is daarbij de hoofdaannemer, T.C. v.d. Dool is als specialist ingeschakeld voor de verhoging van 3 meter. Kokshoorn: “We hebben eerst de gevels losgekoppeld van de onderbouw en andere delen van het pand, zoals het kantoordeel. Ook de gevelwindverbanden hebben we losgemaakt. Daarna hebben we 32 vijzels geplaatst en 4 hydraulische pompen. Om de gevelwindverbanden op te vangen zijn er tijdelijke schoren geplaatst in de vorm van banden en kettingen. Daarna zijn de vijzels aangezet en is het dak met 3 meter hydraulisch opgelicht. Na een goede voorbereiding gaat dat best snel, we kunnen in één keer twee meter liften. Daar doen we ongeveer 2 uur over.”

Goede voorbereiding

Het dak is het geheel 3 meter verhoogd en nu in het midden 10 meter hoog. “Bij een dergelijke klus kan het slim zijn om ook de kolommen te vernieuwen”, legt Kokshoorn uit. “Dat hebben we hier in het midden gedaan, waar we van HEA 140 naar HEA 180 zijn gegaan. Aan de zijkant hebben we ervoor gekozen om de bestaande kolommen te hergebruiken en te verlengen. We hebben de staalconstructie van tevoren goed door laten rekenen door de constructeur, want dat is wel één van de belangrijkste onderdelen van deze opdracht: de goede voorbereiding. Dat was een lang traject, maar dat zorgde wel voor vlekkeloze uitvoering.”

Heembouw verzorgde de verdere afwerking, zoals de gevelbeplating. Voor de achtergevel is een deel van de oude panelen hergebruikt. Alleen voor de zijkant, dat voornamelijk in het zicht is, zijn nieuwe panelen gebruikt. Dit hergebruik past in de circulaire gedacht die Ploeg kozijnen bij deze renovatie van hun bedrijfshal en -pand in gedachten heeft. Algemeen directeur Ronald van den Ing van Ploeg kozijnen zegt daarover op hun website: “Vanuit de circulariteitsgedachten besteden we tijdens deze renovatie veel aandacht aan hergebruik van materiaal. Een leerzaam traject, waarbij we veel materialen een nieuw leven geven. Zo kozen we niet voor sloop, maar voor verhoging van het bestaande gebouw. Daarbij hergebruiken we meubilair, gevelpanelen en overheaddeuren.”

Nu het hoogste punt is bereikt, gaat de duurzame verbouwing verder. Manager B2B Martien Akerboom van Ploeg kozijnen legt dit op de site van Ploeg uit: “Zo gaan we van energielabel E naar energielabel A+, onder andere door het gebouw beter te isoleren, te investeren in zuinige installaties en Ledverlichting en door toepassing van circulaire kunststof kozijnen. Maar ook investeren we in 1.100 zonnepanelen. Onze panden worden elektrisch volledig zelfvoorzienend, dat past bij de duurzame ambities van Ploeg kozijnen. De kantoren worden gemoderniseerd en voldoen aan de normen van de anderhalve metersamenleving.”

CO2-uitstoot

Ook Ad Kokshoorn van T.C. v.d. Dool benadrukt het duurzame karakter van deze renovatie, want door hier te kiezen voor renovatie – anders dan bij veel bedrijfshallen – is de CO2-uitstoot volgens hem van deze verbouwing heel veel beter dan als er nieuw was gebouwd. “Ik heb uitgerekend dat dit wel 90% CO2-uitstoot scheelt. Er wordt immers niet gesloopt, wat veel afval oplevert en moet worden afgevoerd en worden verwerkt. Daarnaast is er geen nieuwe fundering nodig; dat scheelt heel wat beton, wat een forse uitstoter is van CO2. Het enige wat nieuw is zijn de nieuwe en verhoogde kolommen en een deel van de gevelbekleding.”

Voor T.C. v.d. Dool is het verhogen van bedrijfsruimte de afgelopen 5 à 6 jaar meer en meer de belangrijkste activiteit geworden. Het bedrijf bestaat inmiddels 85 jaar en verhoogt in binnen- en buitenland.
Het leverde Ploeg kozijnen een slimme uitbreiding op van hun bestaande locatie. Dankzij de extra kubieke meters kan het de afhandeling en aflevering van hun kozijnen aan eigen monteurs en zakelijke klanten nog beter organiseren. De verhoogde hal wordt hierdoor dé blikvanger van hun Haverstraat-locatie.

Meer info: www.tcvddool.nl

Alles over de sector als eerste in jouw mailbox?

Abonneer je op de gratis RenovatieTotaal nieuwsbrief.