Automatisch afzuigen: nu ook bij accu-machines

Artikel delen

Een alleszuiger die vanzelf aan en weer uit gaat: dat was tot nu toe alleen mogelijk bij gesnoerd elektrisch gereedschap in combinatie met gesnoerde alleszuigers en inschakelautomaten. Maar dankzij de nieuwe „Start/stop-set CordlessControl“ van Metabo is het nu ook bij accugereedschap mogelijk.

„Zodra de machine wordt gestart, start ook de alleszuiger, want de bijbehoren-de sensor reageert op trillingen. Het stof wordt automatisch afgezogen, brengt de gebruiker niet meer in gevaar en kan de werkomgeving niet vervuilen. En het allerbeste: de professional kan het systeem voor ieder willekeurig accugereed-schap van verschillende fabrikanten in combinatie met alle gesnoerde alleszui-gers gebruiken“, vertelt Metabo productmanager Sebastian Koch.

Al het goede komt in drieën

Om de alleszuiger startklaar te maken voor een contactloze bediening, wordt het nieuwe CordlessControl-systeem van Metabo geleverd als set. Het bestaat uit drie elementen: een zender, een ontvangerstopcontact en een multi-band, die op alle normale zuigslangen past. Daarmee kan de professional iedere ge-snoerde alleszuiger in slechts drie stappen met zijn accugereedschap verbin-den. Eerst wordt het netsnoer van de alleszuiger in het ontvangerstopcontact gestoken. Daarna bevestigt hij de zender met de multi-band aan de zuigslang. In de zender is een trillingssensor gemonteerd, die de trillingen van de machine herkent en het signaal via het ontvangerstopcontact doorgeeft aan de alleszui-ger. In de laatste stap start de professional zijn accu-machine en de alleszuiger start en stopt gelijk met het gereedschap. „Gebruikt de professional bijvoor-beeld een accu-tafelcirkelzaag van Metabo en een alleszuiger van een ander merk, dan kan hij de beide machines met CordlessControl eenvoudig en snel met elkaar verbinden. Zodra hij begint met zagen, begint ook de alleszuiger te draaien“, vertelt Koch. Maar ook een handmatige, draadloze start en stop van de alleszuiger is mogelijk – daarvoor hoeft de professional alleen maar op de Remote-Control-knop te drukken. Deze knop zit aan de voorkant van de zuig-slang en is dus altijd binnen handbereik – dat betekent extra comfort en be-spaart tijd.

Technische gegevens:

Start/Stop-set CordlessControl
Radiofrequentie 2.402 – 2.445 Mhz
Reikwijdte Circa 15 m
Voedingsspanning CR2032 (batterij)
Technologie Draadloos
Signaalsterkte – 6 dBm
Met: ontvangerstopcontact, zender, multi-band (3 x)