Start van renovatie Utrechts universiteitsgebouw Achter Sint Pieter

Artikel delen

In opdracht van de Universiteit Utrecht is BAM Bouw en Techniek – Regio Midden begin deze maand gestart met de renovatie van het monumentale pand in de historische binnenstad. De renovatie, die ongeveer twee jaar in beslag neemt, moet leiden tot een modern universiteitsgebouw met behoud van de authentieke kenmerken van het binnenstadsgebouw.

Achter Sint Pieter 200 (ASP200) ligt in het hart van de historische binnenstad. “Deze centrale plek houdt de Universiteit Utrecht zichtbaar in de stad”, zegt Fiona van ’t Hullenaar, directeur Vastgoed & Campus van de Universiteit Utrecht. “De ligging stimuleert het gedeeld gebruik van het nieuwe restaurant en andere faciliteiten door alle UU-medewerkers en studenten in de binnenstad. In ASP200 staan samenwerken en ontmoeten centraal en daarmee past het in de lange termijn ambitie van de Universiteit Utrecht.”

Monumentale aspecten

De historische waarde en ontstaansgeschiedenis van de verschillende bouwdelen is bepalend geweest bij het ontwerp voor de renovatie. Het grootste deel van het pand dateert uit 1650 en deed dienst als griffiehuis van het naastgelegen provinciehuis. De raadzaal, de vroegere vergaderzaal van de Gemeente Utrecht, wordt gerestaureerd en heringericht ten behoeve van vergaderingen met grote groepen en voor het executive onderwijs.

Na de oplevering en inrichting verhuizen medewerkers van Rechtsgeleerdheid naar het gerenoveerde en moderne universiteitsgebouw ASP200. “We zijn erg blij met de verbouwing van dit prachtige gebouwencomplex. De ontwerptekeningen zien er veelbelovend uit.”, laat Martine Verbeek, directeur Faculteit Recht Economie, Bestuur en Organisatie weten.

Uitdaging

Ook voor de BAM is de renovatie een mooie uitdaging. “Door onze expertise past dit project uitstekend bij ons. Wij hebben zeer ruime ervaring met verbouwingen van monumenten in de binnenstad.” Erik de Ruiter, Directeur BAM Bouw en Techniek – Regio Midden. “Werken in het oude stadshart van Utrecht vraagt ook om een unieke aanpak die rekening houdt met de omwonenden en het beperken van hinder en overlast. Wij kijken ernaar uit om ook hier ons steentje aan bij te dragen.”

Duurzaam mobiliteit tijdens bouw

De keuze voor een regionale aannemer heeft ook een duurzaam voordeel. “Veel van onze medewerkers en bouwpartners wonen in de omgeving van Utrecht. Zij komen zo veel mogelijk met het openbaar vervoer of met een BAM-fiets. Zo hebben de werkzaamheden een minimale invloed op de parkeerdrukte in het centrum van Utrecht.”, belooft De Ruiter.