Test snelle en strakke reparatiepasta

Artikel delen

Gemakkelijk verwerkbaar, snel en zeer strak modelleerbaar: dat is de reparatiepasta DRY FLEX® 4 van Repair Care. Edwin van de Loo, voorman/leermeester bij de onderhoudstak van Aannemersbedrijf Van Rijswijck te Eindhoven, ging aan de slag met de reparatiepasta. “Goed mengbaar, makkelijk te verwerken en te modelleren en heel goed schilderbaar”, zijn de belangrijkste conclusies van Edwin.

Deze keer: DRY FLEX® 4 van Repair Care

Forse inbraakschade bij raamkozijn.

Het gerepareerde deel is in de grondverf gezet.

De onderhoudstak van Aannemersbedrijf van Rijswijck is onder meer werkzaam voor een aantal woningcorporaties uit Eindhoven. Het onderhoud gebeurt met een hecht team van allround medewerkers. “Ik heb een aantal jaar geleden met een aantal collega’s de cursus mogen volgen van houtrot reparatie niveau 1 in het opleidingslokaal bij de RepairCare vestiging in Waalwijk. Daar hebben we toen veel van geleerd”, vertelt Edwin van de Loo.
“Nu is er in de loop der jaren een aantal collega’s bij gekomen die deze cursus nog niet hebben kunnen volgen. Maar de belangstelling is er wel. Ook is er interesse in niveau 2 en 3. Het is toch ideaal als iedereen leert hoe je de producten van RepairCare het beste kunt verwerken voor een optimaal resultaat. Wij zijn als aannemersbedrijf nog bezig om dit nader in te vullen op een geschikt en veilig moment.”

Eigenschappen

De DRY FLEX® 4 is een reparatiepasta die gemakkelijk verwerkbaar en zeer strak modelleerbaar is, gedurende het gehele jaar. Uitstekend geschikt voor snelle reparaties met een laagdikte van 5-50 mm (afhankelijk van de buitentemperatuur), ideaal voor het permanent repareren van houtrot reparaties binnen en buiten. Binnen 4 uur (bij 20°C) is de pasta schuur-en overschilderbaar, zo is je klus snel geklaard. Dit product is ook te gebruiken voor het afdichten en verlijmen van houtverbindingen. De DRY FIX® UNI is een voorstrijk die zorgt voor een optimale hechting van de DRY FLEX® 4.

Edwin van de Loo ontving voor de test van RepairCare niet alleen de DRY FLEX® 4, maar ook een Easy●Q starters pakket. “Daar ben ik heel tevreden over. Het is een ideaal pakket, met een doseerpistool om de twee componenten DRY FLEX te doseren op het mengplateau. Tevens zitten er vier rvs modelleermessen bij voor het mengen en aanbrengen/modelleren. Ze liggen fijn in de hand en met de Easy●Q-wipes 75 is alles goed zuiver te houden, zoals gereedschap en werkoppervlakken. Natuurlijk is het tevens verstandig om de nitrile wegwerphandschoenen te gebruiken om je handen schoon te houden en te beschermen.”

Testresultaten

“Ik heb in de jaren al aardig wat kokers DRY FLEX® weggeplamuurd”, zegt Van de Loo. “Toch sta ik er nog steeds van versteld wat ik met deze reparatiepasta gerepareerd/gemodelleerd kan krijgen. Telkens krijg je een goed en mooi eindresultaat.”
“Voor de test van DRY FLEX® 4 heb ik een forse inbraakschade hersteld aan een naar binnendraaiend raam. Eerst heb ik het beschadigde deel wat opgeschoond en geschuurd rond het te repareren oppervlak. Daarna heb ik alles stofvrij en schoon gemaakt. Vervolgens heb ik DRY FIX® UNI componenten A en B in de juiste verhouding in een mengbakje gemengd. Deze elastische voorstrijk heb ik met een kwastje op het geschuurde en beschadigde hout aangebracht. Na 20 tot maximaal 45 minuten moet je de overtollige voorstrijk verwijderen met absorberend papier.”
Nadat de voorstrijk droog was, heeft Edwin (dat moet binnen 24 uur) de twee componenten DRY FLEX® 4 op het mengplateau gedoseerd met de doseerspuit van RepairCare. “De componenten heb ik goed gemengd met een plamuurmes tot de kleur van oranje naar geel is veranderd. Hierna is de reparatiepasta aangebracht op het beschadigde deel van het raam. Vervolgens heb ik de aangebrachte pasta met verschillende afmetingen plamuurmessen vlak gezet en gemodelleerd. Als dan later de DRY FLEX® is uitgehard, hoef je nog maar minimaal te schuren. Het gerepareerde deel kan je indien nodig nog met de Super Finish (SF) van DRY FLEX® verder afwerken. Als finishing touch kun je dan nog schuren en een grondverf aanbrengen, zodat een schilder het raam en kozijn weer kan voorzien van een nieuwe laag verf.”
Van de Loo concludeert: “Ik heb het werken met DRY FLEX® 4 als zeer fijn ervaren. De reparatiepasta is goed mengbaar en makkelijk te verwerken en modelleren. Het eindresultaat is uitstekend en heel goed schilderbaar.”