Project in beeld

Artikel delen

Hotel uit 1891 in transitie – van aardgas naar all-electric

Hotel Rembrandt in Arnhem transformeert van traditioneel hotel naar appartementencomplex, bestaande uit 18 luxe verhuurappartementen. De samenwerking tussen warmtepomp en warmtepompboiler zorgt voor duurzame warmte en warm tapwater.

In het voormalige ‘hotel Rembrandt’ worden zogenaamde ‘groene’ appartementen geëxploiteerd, waarbij duurzaamheid centraal staat. Er wordt overgestapt van verwarmen met aardgas naar all-electric door 3 warmtepompen voor de vloerverwarming en 5 warmtepompboilers voor de warmwater voorziening. Elke etage wordt verwarmd door 1 warmtepomp.

Specifiek voor de warmtepomp is het brede werkingsgebied van -20˚ C tot +35˚C, waarbij het beloofde vermogen altijd wordt geleverd. Ook in koude weersomstandigheden. De warm watervoorziening wordt verzorgd door 5 ATAG warmtepompboilers ENERGION NUOS PLUS 200. Kenmerkend voor dit toestel is de beschikbaarheid van 273 L warm tapwater, verwarmd door de binnen- en/of buitenlucht, waarmee tot 80% energie kan worden bespaard.

Het resultaat

De samenwerking tussen warmtepomp en warmtepompboiler zorgt voor een duurzame warmteoplossing. Het appartementencomplex is mede dankzij de installatie klaar voor de toekomst. Een toekomst waarbij aardgasloos wordt verwarmd. In een korte video zie je in 1,5 minuut de transformatie in beeld.

De installatie (1) – De warmtepomp

De toegepaste warmtepomp is een ATAG Energion M Plus: Een all-electric standalone lucht-water warmtepomp, waarmee het gebouw voorzien wordt van water, warm tapwater en koeling. De belangrijkste eigenschappen:

 • Monoblock
 • Hoog rendement – COP >5
 • Geluidsdruk – 41,5 dB(A)
 • Silence Mode – extra stille werking
 • Energielabel Verwarmen: A++
 • Tapprofiel: XL
 • Mono- of 3 fase
 • Automatisch ontluchten
 • Met overstortventiel en buitenvoeler
 • Subsidie (ISDE) gerechtigd
 • Geschikt voor koppeling met zonne-energie/PV panelen
 • Zoneregeling mogelijk met ATAG Zone platvorm
 • Vermogensbereik 4-11kW
 • Werkingsgebied verwarmen: -20˚C tot +35˚C
 • Werkingsgebied koelen: +10˚C tot +43˚C

De installatie (2) – De warmtepompboiler

De warmtepompboiler is een energiezuinig product, waarbij het leveren van warm tapwater op een duurzame manier plaatsvindt. Het elektriciteitsverbruik wordt tot een minimum beperkt door gebruik te maken van de aanwezige omgevingswarmte, nl. de buiten- en binnenlucht.

De verkregen warmte wordt door een ingebouwde warmtepomp gebruikt voor het opwarmen van warm tapwater. De 5 toestellen met elk een ingebouwde boiler van 200 liter voorzien in een ruime warmwatervoorziening.

In het Rembrandt-project wordt gebruik gemaakt van de NUOS Plus 200. De belangrijkste eigenschappen van dit toestel zijn:

 • Hoog rendement – COP >3,05
 • Energielabel Tapwater: A+
 • Tapprofiel: L
 • Tot 273L warm tapwater van 40˚C
 • Subsidie (ISDE) gerechtigd
 • Opgenomen vermogen: 700W
 • Aanpassing meterkast niet nodig
 • Snelle opwarmtijd: <4,5 uur
 • Werkingstemperatuur: -7˚C tot +42˚C
 • watertemperatuur met warmtepomp: 62˚C

ATAG Verwarming Nederland
www.atagverwarming.nl

RenovatieTotaal