Betonlook in je badkamer

Artikel delen

Geen tegels, maar een decoratieve afwerkingspleister met betonlook. Dat is mogelijk met Knauf StucBeton. Dit waterdichte pasteuze product is niet alleen makkelijk en snel te verwerken, maar is ook zeer geschikt voor de natte ruimte. En dat kan op diverse ondergronden, zoals plaatmaterialen, bestaande tegels of gips- en cementgebonden ondergronden.

Tekst: Frank de Groot
Beeld: Knauf

Frans Vos aan de slag met StucBeton.

Het is weer eens wat anders dan tegelwerk: een volledig vlakke wand met betonlook. Kleurkeuze is er ook, dus er is meer dan grijs alleen. Er is keuze uit acht fraaie eigentijdse kleuren, in mat of zijdeglans. Naast beton, kan er ook gedoucht worden met zicht op een wand met de uitstraling van graniet, kiezel, kei, rots, lei, zand of mineraal. Die laatste kleur neigt naar olijfgroen.

Winst dus voor de klant die eens wat anders wil, maar ook voor de aannemer. “Je kunt in twee dagen een badkamer voorzien van StucBeton. Vervolgens moet alleen nog een PU-lak worden aangebracht. Bij een badkamerrenovatie met tegels ben je als snel elf dagen kwijt”, zegt Frans Vos, die als productmanager bij Knauf nauw betrokken was bij de ontwikkeling van het nieuwe product. Daarbij kon hij 28 jaar ervaring als stukadoor inbrengen.

Waarom StucBeton?

Natuurlijk, liefhebbers zullen het prachtig vinden: een gladde wand, zonder voegen, met een industriële en/of moderne uitstraling. “Zo’n wand is in de juiste kleur prachtig te combineren met diverse kleuren sanitair. Je kunt ook kiezen voor een wand in een andere kleur. En een voegloze wand is eenvoudig schoon te houden”, zegt Frans Vos. Hij vertelt dat de wand verder niet krasgevoelig is. “Je schuurt de eerste laag met een korrel P40 en die is erg grof. Dat geeft al aan dat de pleister krasbestendig is.”

Groot voordeel vindt Frans verder dat StucBeton een pastaproduct is, in plaats van een microcement: “Een pasta droogt aan de lucht, een microcement door een hydraulische reactie. Dat laatste duurt veel langer. Zelfs bij een hogere relatieve vochtigheid in de ruimte, droogt de pasta goed. Dat heb ik zelf ervaren bij het aanbrengen. Ideaal is ook dat je dit product zelfs over bestaande tegels kan aanbrengen. Dan moet de tegelwand natuurlijk wel vlak zijn en mogen er geen tegels loszitten. Je moet dan wel eerst een schraaplaag aanbrengen om de voegen uit te vlakken.”

“Wat naast de snelheid en verwerkingsgemak van StucBeton een mooie bijkomstigheid is, is dat je de pleister minimaal een jaar kan bewaren in een goed afgesloten emmer. De pleister ontmengt zelfs niet eens. Dus wil je de muur nog eens opfrissen, dan kan dat lange tijd nog met aangebroken pleister. Even goed doorroeren en klaar. Daarbij zie je dat je bij meerdere lagen een diepere kleur krijgt. Ook kun je door meerdere lagen op verschillende manieren aan te brengen, verschillende effecten krijgen. Het is dus ook een beetje spelen met kleur en structuur.”

In vier stappen naar resultaat

Frans Vos verwijst naar een instructievideo waar hij stap voor stap de verwerking laat zien. Knauf StucBeton wordt daarbij in vier stappen aangebracht:

Stap 1: Ondergrond voorbewerken.

Stap 2: Knauf StucBeton Basis verwerken.

Stap 3: Knauf StucBeton Finish verwerken.

Stap 4: Knauf StucBeton PU-Lak verwerken.

Stap 1: Ondergrond voorbewerken

Zoals met alle projecten is de voorbereiding van essentieel belang. Geschikte ondergronden zijn bestaande tegels, gips- en cementgebonden ondergronden, waterverlijmd multiplex, Knauf Aquapanel Indoor en Knauf Aquastuc gipspleister.

Voor StucBeton geldt hetzelfde als bij tegelwerk: de ondergrond moet waterdicht zijn. Pleisterwerk en tegels zijn namelijk niet waterdicht, maar waterwerend. “Daarom moet je de volledige ondergrond behandelen met Douchedichtpasta.

In de nog natte Douchedichtpasta wordt Douchedichtband gedrukt.

Bij de aansluitingen wand/wand en vloer/wand wordt de pasta royaal met een blokkwast aangebracht. In de nog natte pasta wordt Douchedichtband gedrukt. Hierna wordt het band met een blokkwast weer ingekwast met dichtpasta, tot ruim naast het band. Ook eventueel doorvoeren en manchetten moet je goed dichtzetten met de pasta. De wandoppervlakken worden ingerold met Douchedichtpasta met een laagdikte van 0,5 mm.”

Aanbrengen afdichtpasta over het hele wandvlak.

Stap 2: Knauf StucBeton Basis verwerken

Na het drogen van de afdichtpasta kan Knauf StucBeton Basis worden aangebracht. Dat is een decoratieve pasteuze afwerkpleister van geselecteerde acryl aggregaten, bindmiddelen, minerale stoffen van gecontroleerde korrelgrootte, additieven en pigmenten die UV-bestendig zijn. “De kleur wordt bepaald door het toevoegen van een flacon met Knauf StucBeton Pigment. Hierna goed mengen tot een egale kleur ontstaat. Het product breng je vervolgens aan in één of twee lagen van maximaal 1 mm dikte per laag. Daarvoor gebruik je een roestvrijstalen flexibele spaan of een Frans spackmes. Na droging wordt eventueel een tweede laag aangebracht en na droging wordt iedere laag geschuurd met korrel 40 schuurpapier.”

Stap 3: Knauf StucBeton Finish verwerken

Na droging van de basislaag kan de finishlaag worden aangebracht. Ook hier wordt de kleur bepaald door het toevoegen van het juiste kleurpigment. “Doordat de basislaag ook is gekleurd, vallen eventuele beschadigingen later veel minder op”, aldus Frans. De finishlaag wordt in een dikte van slechts 0,4 mm opgebracht met behulp van wederom een roestvrijstalen flexibele spaan of een Frans spackmes. Frans: “Afhankelijk van het gewenste eindresultaat kan elke laag in verschillende richtingen worden aangebracht en kan worden gekozen om meerdere lagen over elkaar heen aan te brengen. Voor het aanbrengen van elke eventuele nieuwe laag adviseren wij te schuren met korrel 120 tot 220 schuurpapier.”

Stap 4: Knauf StucBeton PU-Lak verwerken

De laatste stap is het aanbrengen van een tweecomponenten PU-lak in mat of zijdeglas. De eerste laklaag wordt geschuurd met korrel 400 schuurpapier en stofvrij gemaakt, voordat er een tweede laag wordt aangebracht. “De laklaag zorgt ervoor dat je de wand eenvoudig kan afnemen. Eventuele kleine beschadigingen zijn te herstellen door de bestaande laklaag licht op te schuren en vervolgens een nieuwe Knauf StucBeton PU-Lak laag aan te brengen. Dat is ook een voordeel ten opzichte van tegelwerk, want daar kun je geen krassen of putjes herstellen.”

Het fraaie eindresultaat.

Knauf
www.knauf.nl