Wonen in Huize Vincentius, Udenhout

Artikel delen

Het voormalige internaat Huize Vincentius te Udenhout wordt herbestemd.

Bron: BOEI, Rijksmonumenten.nl, Jan Korpershoek

De omgevingscommissie van de gemeente Tilburg keurde begin oktober het plan voor meer dan 90 woningen in het karakteristieke gebouw en geplande nieuwbouw onlangs goed. De bouw kan medio 2022 van start.

Het in Amsterdamse School-stijl opgetrokken gebouw is in 1925 als internaat voor verstandelijke gehandicapten neergezet. Vooral het karakteristieke middengebouw is én blijft opvallend, want dit Rijksmonument wordt verbouwd tot gelijkvloerse twee-, drie- en vierkamer-appartementen met balkons. De oppervlakte daarvan loopt van 50 tot 165 vierkante meter. Op het platte dak aan de achterkant worden ook nog twee penthouses gebouwd. Die beschikken straks over een dakterras. Het trappenhuis blijft in de oude staat.

Aan de linker- en rechterzijde van het rijksmonument worden in de bestaande vleugels royale herenhuizen met karakter uitgevoerd. Zowel links als rechts van het bestaande gebouw wordt een nieuwbouwcomplex met hoogwaardige, duurzame nieuwbouwappartementen gerealiseerd. HilberinkBosch Architecten heeft in het ontwerp ervoor gezorgd dat het rijksmonument en de nieuwbouw hand in hand samengaan. Zo blijft het karakter van het gebied behouden.