17 studenten ontvangen diploma Restauratie Leidekker & Loodgieter

Artikel delen

Op 30 maart jl. reikte Piet Brand, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Leidekkers de diploma’s uit aan de eerste lichting studenten van de opleiding Restauratie Leidekker & Loodgieter: “De studenten hebben gekozen voor een prachtig vak. Met het behalen van het diploma hebben ze een stuk opleiding gehad waarmee ze kunnen bijdragen aan het in stand houden van een mooi ambacht. Het feit dat de opleiding er is, is hartstikke goed voor het vak.”

De kersverse restauratieleidekkers en -loodgieters

De kersverse restauratieleidekkers en -loodgieters met docenten, instructeurs, werkgevers, genodigden van de brancheverenigingen en familieleden.

In Nederland zijn zo’n 20 leidekkers- en loodgietersbedrijven actief, die zich richten op de restauratie. Brand legt uit dat het lastig is voldoende jongeren te interesseren voor het vak: “Helaas kiest zo’n 80% van de jongeren voor een witteboordenopleiding. De vijver waar alle techniek- en bouwbedrijven in vissen, is dus klein. Het leidekkers- en loodgietersvak is een goede keuze. Het vak blijft altijd. Ook in de toekomst zal er worden gerestaureerd. Het is een beroep waarin je zelfstandig werkt en waar je natuurlijk buiten bent, op het dak. Het enige is dat je geen hoogtevrees moet hebben.”

Het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen ontwikkelde de opleiding Restauratie Leidekker & Loodgieter (op MBO-3 niveau) in samenwerking met de Nederlandse Vereniging van Leidekkers (NVVL) en GAan in de Bouw. Brand was lid van de klankbordgroep, die de auteurs van de lesstof voorzag van feedback: “Het is hartstikke goed dat deze opleiding is ontwikkeld. Anders bloedt het vak dood. Deze opleiding voldoet aan de behoeft in de branche. Een sterk punt is dat de Uitvoeringsrichtlijnen voor historische leidaken (URL 4010) en metalen dakbedekkingen en goten (URL 4011) een integraal onderdeel van het lesmateriaal vormen. Op allerlei manieren is de NVVL bezig met het onderwijs om het vak voor de toekomst te behouden. Voor ons bijzondere vakgebied bestonden namelijk geen opleidingen meer. Samen met GAan in de Bouw heeft de NVVL een opleiding Leidekken & Loodgieten op MBO-2 niveau ontwikkeld, een mooie basis om daarna te gaan voor specialisatie in de restauratie.”

Opleidingscoördinator Joop Jansen is blij met de steun aan de organisatie van de opleiding vanuit de leidekkers- en loodgietersbranche: “Bij deze opleiding oefenen de studenten ook allerlei werkzaamheden. Daarvoor hebben de bedrijven instructeurs beschikbaar gesteld, materialen gedoneerd of met korting aangeboden en er zijn oefendakjes geleverd. Daar zie je aan dat de branche er alles aan gelegen is om goed onderwijs in de lucht te houden, een fantastische inzet.”

De kersverse gediplomeerde restauratieleidekkers en -loodgieters zijn Bart Verhoeven (Walter Verhoeven BV), Gerrit Jonker en Ton van Dort (Duinkerke Dak en Zink), Mike Ressen (Verkoelen Dakspecialisten), Levi Eekhout en Leroy Celie (Pronk Leidekkers), Rudy Hofhuis en Mink Swerink (Leidekkers D. Koenders), Brian Siereveld (Jobse BV), Jip Larooi, Diego Admiraal, Benito Molhoop en Melvin Kroes (Klomp Dakbedekkingssytemen) en Robert Vonk (Gevo Installatietechniek). Drie studenten hebben verlenging gekregen om hun praktijkopdrachten af te ronden, waarna ook zij hopelijk binnenkort hun diploma mogen ontvangen.

nationaal centrum erfgoed opleidingenHet Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen is in 2017 opgericht om de toekomst van het kleinschalige restauratievakonderwijs veilig te stellen. Het NCE werkt, gesteund door de minister van OCW, samen met vele personen en organisaties uit de restauratie-, bouw- en onderwijssector. Inmiddels zijn voor 10 vakdisciplines restauratieopleidingen ontwikkeld, die goed aansluiten op de behoeften in het werkveld. De opleidingen worden verspreid over Nederland georganiseerd.