In de spotlight

Artikel delen

Glasvezelversterkte deksystemen maken balkons en galerijen duurzaam, veilig en waterdicht

Bij het transformeren van bestaande gebouwen naar woningen zijn ook nieuwe galerijen en balkons nodig. Deze constructies worden vaak in hout of staal uitgevoerd en voorzien van een deksysteem. Veelal is dit systeem van hout, ook omdat het loopoppervlak niet al te zwaar mag zijn. Dat kan nog wel eens problemen opleveren in de loop van de jaren als het deksysteem glad of vies is geworden. FiCor heeft daarvoor een alternatief ontwikkeld, gemaakt van duurzaam, lichtgewicht glasvezelcomposiet. 

ficor

FiCor is ooit zelf begonnen met het produceren en leveren van houten deksystemen, vertelt Wiebe Haijtema. “Maar we liepen onder andere aan tegen het moeilijk vloeistofdicht krijgen van deze vloeren, waardoor op den duur deze deklaag vies, glad en rot werd. We zijn aan het ontwikkelen geslagen en daarvan zijn de FiCor galerijdekdelen het resultaat.”

De toename van het aantal transformaties in Nederland van bijvoorbeeld voormalige scholen en kantoren naar woningen, speelt daarbij FiCor op dit moment enorm in de kaart, vertelt Haijtema. “Bestaande gevels zijn vaak niet gebouwd om grote, zware constructies aan te hangen voor buitenruimten, zoals galerijen en balkons. In dat geval wordt er vaak gekozen voor relatief lichte staal- en houtconstructies. Onze dekdelen kunnen eenvoudig op deze constructies worden aangebracht voor een eigentijdse uitstraling.”

Sterk en slijtvast

ficorHet gaat om glasvezelversterkte dekdelen, die mooi passen op stalen en houten buitenconstructies, zowel bestaande als nieuwe constructies. Dit materiaal is bijzonder sterk, slijtvast en nagenoeg onderhoudsvrij. Haijtema: “En het is met 16 kg/m2 heel veel lichter dan een betonnen deksysteem. Daarnaast hebben we een speciale brandwerende formule verwerkt in de profielen, waardoor er een tot minimaal 30 minuten vluchtweg is.” Door de anti-slip slijtlaag zijn de delen ook bij koud en nat weer niet glad. De afzonderlijke dekdelen zijn onderling waterdicht te verbinden, zodat op lagergelegen verdiepingen geen lekkage is.

“Optioneel zijn lek- en regengoten op maat te maken, en aan te leveren”, zegt Haijtema. Dat doet FiCor in de eigen fabriek in Friesland, zoals voor woningcorporatie Salland Wonen. “Bij een woningcomplex van de woningcorporatie in Raalte was na 10 jaar de houtvezelcomposiet dekvloer al kromgetrokken en bleef het vocht op de dekdelen liggen. Daardoor is het hout van de galerij­constructie aangetast. Dat moest deels vervangen worden, waarna de woningcorporatie heeft gekozen voor ons glasvezelversterkte composietdeksysteem.” Het resultaat is een galerij, die weer veilig is, vrijwel vrij van onderhoud én waar geen afbreuk is gedaan aan het ontwerp van de architect.

FiCor
www.ficor.nl

RenovatieTotaal