Cradle-to-cradle verfproducten in opkomst

Artikel delen

Steeds meer opdrachtgevers vragen om duurzame producten voor het renoveren van hun vastgoed. Ook daarom worden de producten van de Oostenrijkse verf- en lakproducent ADLER steeds ‘groener’. Onderdeel hiervan is de cradle-to-cradle productenlijn, die ADLER een aantal jaren geleden op de markt heeft gebracht.

verfproductenADLER wordt al jaren gezien als een pionier op het gebied van milieuvriendelijke lakproductie. Dit uitgesproken milieubewustzijn vormt de basis voor een alomvattende duurzaamheidsfilosofie, die het bedrijf als kerncomponent in de bedrijfsstrategie heeft verankerd. De cradle-to-cradle productenlijn wordt zodanig geproduceerd dat er rekening wordt gehouden met de volledige levensloop van de producten en dat er geen afval ontstaat. “Dat betekent onder andere dat deze verven watergedragen zijn”, vertelt Leon Cremers, directeur van ADLER Benelux in Heeze. “Daarnaast is het aandeel hernieuwbare grondstoffen hoog en is de productie van de verven klimaatneutraal. Dit is tevens gecertificeerd door een certificeringsinstituut, waarbij je moet voldoen aan behoorlijk veel en strenge eisen.”

Het resultaat is een productenlijn voor allerlei doeleinden – voor zowel binnen als buiten. Denk bijvoorbeeld aan ADLER VariColor, een watergedragen grond- en aflak die binnen en buiten kan worden gebruikt. Deze stoot 35 procent minder CO2 uit dan vergelijkbare conventionele verven en coatings. Een ander mooi voorbeeld is de Terra Wax-Oil. Dit is een ecologische houtolie op basis van herwinbare grondstoffen voor gebruik binnenshuis. Deze zorgt voor een edele, fluweelzachte en wasachtige look en garandeert een waterdicht oppervlak. “De verwerking ervan is wel iets anders dan bij conventionele verven en beitsen, maar dat geldt voor alle watergedragen producten”, aldus Cremers.

Cremers constateert dat de vraag naar cradle-to-cradle producten de afgelopen jaren flink is toegenomen. “Ik verwacht dat deze blijft stijgen en dat er uiteindelijk een moment komt dat we alleen nog maar cradle-to-cradle producten produceren en leveren.”

ADLER
www.adler-verven.nl