Nieuwe publicatie helpt woningcorporaties en installateurs bij duurzame keuzes

Artikel delen

Tijdens het Energy Up-congres van Stroomversnelling medio mei is de publicatie ‘Strategische keuzes maken in duurzame installaties’ gepresenteerd. De publicatie geeft afwegingen om te bepalen welke duurzame installaties het meest geschikt zijn voor veel voorkomende woningtypen. Voorzitter Doekle Terpstra en Leen van Dijke, voorzitter van Stroomversnelling, namen de publicatie symbolisch in ontvangst.

De komende jaren worden in ons land honderdduizenden woningen gerenoveerd om klaar te zijn voor aansluiting op een duurzame warmtebron. Daarvoor is een scala aan technische oplossingen beschikbaar. Een goed totaaloverzicht van de keuzes en mogelijke combinaties ontbrak tot nu toe.

Daarin komt verandering met de publicatie ‘Strategische keuzes maken in duurzame installaties’. Die geeft namelijk een totaaloverzicht van de keuzes en mogelijke combinaties en is bedoeld voor medewerkers van woningcorporaties, maar ook voor bedrijfsleiders, managers en projectleiders bij installatie- en bouwbedrijven. Doel is om besluitvorming rond duurzame renovatieprojecten te versnellen en de (prestatiegerichte) uitvraag aan de markt te vereenvoudigen.

De publicatie is tot stand gekomen dankzij samenwerking tussen Stroomversnelling en brancheorganisaties Techniek Nederland, Aedes, Bouwend Nederland en OnderhoudNL. De publicatie bevat geen voorschriften, maar een ‘redeneerlijn’ voor het kiezen van duurzame installaties voor specifieke woningtypes.

Voorzitter Leen van Dijke van Stroomversnelling: ‘Deze publicatie geeft de sector een handvat bij het beoordelen van installatieconcepten voor specifieke typen woningen.’ Voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland: ‘Bij verduurzaming gaat het niet alleen om de technische installaties, maar óók om de schil en om integrale oplossingen. Deze publicatie houdt daar rekening mee en is daarom belangrijk voor iedereen in de keten van verduurzaming.’

Bron: Techniek Nederland