Kant-en-klare wandpanelen voor badkamer winnen terrein

Artikel delen

Bij de renovatie van badkamers, keukens en toiletten vraagt het tegelwerk vaak veel tijd. Met de panelen van Fibo System kan een groot deel van die kostbare tijd gewonnen worden. “De Fibo-panelen worden eenvoudig op het bestaande tegenwerk verlijmd en dankzij het Aqualock-kliksysteem waterdicht aan elkaar gekoppeld. Geen sloopwerk, stof of andere overlast, maar snel en efficiënt nieuwe wanden in badkamers en andere natte ruimtes”, zegt Ben van Daalen, Specialist Renovatie & Transformatie van RET Bouwproducten, importeur van Fibo System.

Badkamer

Fibo System wordt in Noorwegen geproduceerd. “Het systeem is al 52 jaar op de markt en mede daardoor geven wij met een gerust hart 25 jaar garantie op het systeem, dat bestaat uit de panelen, profielen en sealer”, zegt Van Daalen.

De panelen bestaan uit een versterkte achterzijde met een dampscherm, een meer laags WBP-multiplex en een HPL-toplaag. “Die toplaag kan inmiddels in meer dan 200 decors geleverd worden en dat biedt voor iedere badkamer of andere ruimte een oplossing.”

Snel en duurzaam alternatief

BadkamerDe belangstelling vanuit de markt voor de kant-en-klare wandpanelen is volgens Van Daalen de afgelopen jaren flink toegenomen. “Zo zien steeds meer woningbouwcorporaties het als een snel en duurzaam alternatief voor traditioneel tegelwerk. Bij de renovatie van hun woningen worden vaak de badkamer en het toilet aangepakt. Met Fibo System is hak- en breekwerk niet nodig en dat scheelt veel overlast. Bovendien wordt de tijd dat klussers in de woning moeten zijn aanzienlijk verkort en kan een aannemer of de eigen onderhoudsdienst de panelen zelf plaatsen.”

De wandpanelen vormen ook een duurzaam alternatief van tegels. “De bossen waar de bomen voor het multiplex worden gekapt, worden duurzaam beheerd en het hout is PEFC-gecertificeerd. In vergelijking met de productie en verwerking van keramische tegels is de CO2-footprint van Fibo System 40 procent gunstiger. Bovendien zijn de panelen circulair. Ze kunnen losgehaald worden en op een andere plek weer opnieuw toegepast worden.”

Badkamer

Onderhoudsarm en hygiënisch

De HPL-toplaag van de Fibo-panelen is antibacterieel en hypoallergeen. “Eigenschappen die Fibo System populair en interessant maken voor de zorgsector en horecakeukens waar hoge eisen worden gesteld aan hygiëne. Het systeem is ISO-gecertificeerd en daarmee kunnen we de in die sectoren vereiste kwaliteit garanderen. De panelen zijn bovendien eenvoudig te reinigen en daarmee erg onderhoudsarm”, zegt Van Daalen, die toevoegt dat Ikea Fibo System inmiddels ook toepast in de keuken van haar restaurants.

De onderhoudsarme eigenschap maakt de panelen ook geschikt voor de hotelwereld. “De badkamer is in een hotel toch vaak een van de eerste dingen die gasten controleren. Hoe ziet de badkamer eruit? Daarbij wordt ook altijd gekeken naar de kitranden, die erg gevoelig zijn voor schimmelvorming. Dankzij het Aqualock-kliksysteem kent Fibo System amper kitnaden dus de uitstraling van de badkamer blijft hoogwaardig. En ook in hotels is hygiëne natuurlijk een belangrijke voorwaarde.”

Kleurvast

BadkamerDe hoogwaardige uitstraling dankt Fibo System ook aan de hoge mate van kleurvastheid. “In combinatie met de ruim 200 decors die we kunnen leveren, zien we ook steeds vaker dat grote klanten de wandpanelen buiten de natte ruimtes toepassen. Zo heeft een hotel wanden van de kamers en gangen ook voorzien van Fibo-panelen. Niet alleen omdat ze daarmee eenvoudig hun eigen sferen en uitstraling kunnen bepalen, maar ook omdat de wanden veel minder gevoelig zijn voor beschadigingen. Vaak hebben de wanden in een hotelkamer te lijden onder koffers die tegen de wand worden gezet en vervolgens worden geopend. Hetzelfde geldt voor de gangen waar ook nog wel eens een koffer of kar van de schoonmakers de wanden raakt.”

Interessant voor prefab-markt

Fibo System is niet alleen inzetbaar binnen corporaties, zorg, horecakeukens en de hotelwereld, ook voor de opkomende prefab-markt is het een welkome oplossing, zo benadrukt Van Daalen. “Alles wat in de fabriek wordt geprefabriceerd, moet naar de bouw getransporteerd worden. Bij gebruik van traditioneel tegelwerk is de kans op beschadiging erg groot, met herstelwerk op de bouw tot gevolg. Die kans is met de Fibo-panelen niet aanwezig. Daar komt bij dat de panelen veel lichter zijn dat de tegels dus ook als het gaat om het transport zijn de Fibo-panelen een veel duurzamere optie voor de prefab.”Badkamer

Fibo System

BadkamerFibo System bestaat uit een startprofiel dat op de vloer wordt aangebracht en waarop de wandpanelen geplaatst worden. Speciale hoekprofielen zorgen voor een waterdichte hoekverbinding. Dankzij het Aqualock-kliksysteem zijn de panelen eenvoudig en waterdicht te koppelen. Hierdoor ontstaan voegloze wanden met een minimum aan kitnaden. De panelen zijn verkrijgbaar in de maten 600 x 2400mm en 600 x 3020mm. Ook maatwerk behoort tot de mogelijkheden.

RET Bouwproducten
www.retbouwproducten.nl