Waterleiding renoveren of niet

Artikel delen

Wie een wat oudere woning heeft, kan last krijgen van troebel water vanwege verouderde leidingen. Of een renovatie dan nodig is, hangt af van een aantal zaken. Hoe dan ook wilt u natuurlijk graag een oplossing, want schoon drinkwater is van levensbelang. Ontdek de diverse mogelijkheden voor het renoveren van het waterleidingsysteem.

Oplossingen voor verschillende situaties

pressure waterlineOm te beginnen is het verstandig de situatie in uw huis of appartement goed te onderzoeken. Een specialist kan uw leidingen doormeten en zo vaststellen hoe ernstig de problemen zijn. Als de boel er erg slecht aan toe is, komt u voor een uitgebreide renovatie van de leidingen te staan. Het verwijderen van oude buizen en het leggen van nieuwe brengt het nodige breek- en kapwerk met zich mee. Zo’n klus is duur en vergt veel tijd. Mochten uw leidingen nog goed zijn, maar zijn ze dichtgeslibd? Dan is het mogelijk de binnenkant van de leidingen te reinigen.

Kraanwater filteren

Met het vervangen en/of reinigen van de waterleidingen bent u er nog niet. Gelukkig is het kraanwater in Nederland wel van een relatief goede kwaliteit. Het voldoet aan de gestelde normen. Helaas zitten er toch nog een aantal ongewenste stoffen in. Deze zijn niet goed voor de smaak van het water, uw huishoudelijke apparatuur en uw gezondheid. Het gaat onder meer om kalk, chroom, PFAS, bestrijdingsmiddelen, koper en medicijnresten. Wilt u deze stoffen niet binnen krijgen? Dan biedt een waterfilter kopen soelaas. Op dit vlak zijn er diverse mogelijkheden. Een simpele en goedkope oplossing is de aanschaf van een waterfilter kan. Zo’n kan is verkrijgbaar in diverse vormen en groottes. Zo heb je bijvoorbeeld een model met een inhoud van 1,7 of 2,8 liter. Of wat dacht u van een apparaat met een waterreservoir van 4,7 of negen liter?

Waterfilterkannen en filtersystemen

Met een waterfilterkan of een filtersysteem bent u verzekerd van schoon drinkwater in uw huis. De beste filters zijn opgebouwd uit meerdere lagen en halen bijna alle verontreiniging uit het water. Stoffen zoals ijzer, calcium, chloor en sulfiden zitten er dan niet meer in. Middels een zogenaamde TDS-meter kunt u dit zelf meten. TDS is een afkorting voor de Engelse term Total Dissolved Solids. Dit betekent: totaal aantal opgeloste stoffen. Een TDS-waarde van nul is perfect. Dankzij het gefilterde water blijven uw apparaten kalkvrij en gaan ze langer mee. Het schone water is bovendien ideaal om een heerlijk kopje koffie of thee te zetten. U zult merken dat het filteren echt verschil maakt voor de smaak. Met het drinken van gefilterd water verlaagt u bovendien de kans dat u ziek wordt.

Filters vervangen

Na verloop van tijd dient u het waterfilter in uw kan of filtersysteem te vervangen voor een nieuw exemplaar. Het juiste moment daarvoor hangt af van de hoeveelheid verontreiniging in het kraanwater. Hoe vuiler het water hoe sneller het filter verzadigd zal raken. Een verzadigd filter werkt niet meer goed. Nieuwe filters zijn los verkrijgbaar. U koopt ze per stuk of in een voordeelverpakking met meerdere exemplaren.