Energierekening verlagen? Zeer energiezuinige warmtepomp helpt

Artikel delen

Dat er bij nieuwbouw wordt gekozen voor een warmtepomp is tegenwoordig evident. Bij renovatie is dat nog wat minder gebruikelijk. Toch blijft dit verwarmings- en koelingssysteem zich verder ontwikkelen en is het steeds milieuvriendelijker geworden. Daarnaast komen er nu nieuwe generaties op de markt, die het ook voor renovatie van woningen een aantrekkelijk duurzaam alternatief maken.

Moderne woning met warmtepomp

Natuurlijk koudemiddel

Iedere warmtepomp werkt met een koudemiddel, dat nodig is om warmte uit de bron (lucht of bodem) te halen en over te brengen aan het water van de cv-installatie. Jarenlang was R410A dé standaard als koudemiddel in warmtepompen, maar dat wordt geleidelijk vervangen door R32 en nu zelfs door het natuurlijke R290, oftewel propaan. Ter vergelijking, het f-gas R410A heeft een aardopwarmingsvermogen (GWP) van 2.088 terwijl die van R290 (geen f-gas) gelijk is aan 3.

Moderne woning met warmtepomp

Hoge temperatuur warmtepomp

De nieuwste innovatie van Panasonic, de Aquarea L-generatie, maakt gebruik van dit natuurlijke koudemiddel. De nieuwe warmtepompserie is ontworpen om de eigenschappen van het R290-koudemiddel te maximaliseren. Dat maakt een cv-aanvoertemperatuur tot 75 °C mogelijk, zelfs met een buitentemperatuur van -10 °C. Het is daarom bijzonder geschikt voor renovatie en toepassingen waar een hoge temperatuur vereist is voor radiatoren. Met een verbeterde SCOP tot 5,12 zijn ze ook nog eens zeer energiezuinig, wat voor grotere besparingen op de energierekening zorgt.

Woning met warmptepomp in winterse omstandigheden

Eigentijds ontwerp

De buitenunits zijn volledig opnieuw ontworpen en passen zelfs bij de meest stijlvolle huizen. Het beste van Panasonic’s technologie is geïntegreerd in een nieuw, eigentijds en eersteklas antraciet chassis. Daarnaast hebben ze een lager geluidsniveau, waardoor er meer plaatsingsmogelijkheden zijn. Verder zorgt de constructie van de buitenunits voor een hoog veiligheidsniveau, omdat de units hermetisch zijn afgesloten voor een gemakkelijke en flexibele installatie.

Warmtepomp line-up

Bediening via de cloud

Daarnaast hebben de systemen de mogelijkheid voor slimme besturing en monitoring van het energieverbruik. De Aquarea Smart Cloud voor eindgebruikers biedt een intuïtieve bediening van de warmtepomp vanaf een smartphone, tablet of computer. Het maakt de programmering van verwarming en koeling op afstand mogelijk evenals de monitoring van het energieverbruik en een melding in geval van een storing. Het heeft nu een speciale installatieruimte aan de voorkant van het apparaat, wat een gemakkelijke connectiviteit mogelijk maakt.

De Panasonic Aquarea L-generatie is vanaf het voorjaar van 2023 beschikbaar.

Warmtepomp line-up

Panasonic
www.aircon.panasonic.eu