Winnaars NRP Gulden Feniks 2022 bekend

Artikel delen

De bekroonde projecten van de NRP Gulden Feniks 2022 zijn bekendgemaakt. De winnaars zijn de gerenoveerde school De Wereldburger en het transformatieproject De Voortuinen, beide in Amsterdam, en de gebiedstransformatie Kerkebosch in Zeist. Hiernaast werd als extra prijs een wild card uitgereikt voor de transformatie van De Utrecht in Leeuwarden.

De NRP Gulden Feniks wordt jaarlijks uitgereikt door het NRP aan opdrachtgevers, ontwerpers en bouwpartijen in de categorieën Transformatie, Renovatie en Gebiedstransformatie. De inzendingen voor deze editie waren van hoog niveau, aldus de jury.

BS De Wereldburger, Amsterdam

In de categorie renovatie werd winnaar De Wereldburger, Amsterdam. De jury prijst de ambitie van de gemeente Amsterdam en de manier waarop zij haar rol als opdrachtgever heeft vervuld, en ook de inzet van Moke Architecten verdient lof. De kracht van de eenvoud en de inventiviteit waarmee de school op een natuurlijke, weloverwogen en zorgvuldige manier is gerenoveerd is indrukwekkend; de materialen van elders zijn slim hergebruikt. Het moet een plezier zijn om op deze fijne school les te krijgen en te geven. De opgave van de Wereldburger komt overal in Nederland veel voor en kan een goed voorbeeld voor andere scholen zijn.

Eveneens in Amsterdam werd De Voortuinen winnaar in de categorie transformatie. Hier gaat het om een voormalig Postbank-gebouw, dat een nieuwe identiteit heeft gekregen, uitgevoerd door Kondor Wessels Amsterdam. Daarbij is volgens de jury een geniale oplossing gevonden voor hergebruik van een toren met een betonskelet. Alle eer voor dit project komt toe aan de architect Menno Kooistra en Elephant, die zich vakkundig en bewonderenswaardig van zijn rol heeft gekweten. Hij heeft een nieuwe ontsluitingstypologie tot stand weten te brengen als voorbeeld voor vele transformatieopgaven.

In de categorie gebiedsontwikkeling viel het project Kerckebosch in Zeist in de prijzen, van architectenbureau wUrck. De jury vond dit een bijzonder knappe en inspirerende herstructurering van een naoorlogse wijk met grootschalige sloop/nieuwbouw waarbij het bestaande landschap is geïntegreerd met de buurt. Maar liefst 85% van de bewoners is na de sloop teruggekeerd in de nieuwbouw in de wijk en heeft zelfs een wooncarrière kunnen doorlopen.

Een wild card ging naar het project De Utrecht in Leeuwarden. Het prachtige resultaat van de transformatie van reflecteert de samenwerking van de opdrachtgever, architect borren staalenhoef architecten en alle andere betrokkenen. Het voormalige kantoor van De Utrecht is niet alleen behouden, het bestaande wordt ook verder gebracht naar een nieuwe toekomst. De attitude waarmee het gebouw is getransformeerd is doorgezet in de publieke programmering, waarin verleden en toekomst met elkaar worden verbonden.

 

Bron: NRP Gulden Feniks