Warmtepomp en zonnepanelen: een gouden combinatie

Artikel delen

Door de energiecrisis hebben zowel huishoudens als bedrijven maatregelen genomen om het energieverbruik verder terug te dringen. De thermostaat is lager gezet en de isolatie van woningen en bedrijfspanden is aangepakt. Ook de stap naar zonnepanelen is massaal gezet. Alleen al in de provincies Utrecht, Zeeland en Zuid-Holland zijn er in 2022 zo’n 1,3 miljoen panelen bijgekomen. Daarmee is Nederland nu een van de koplopers in Europa geworden. Maar hoe kan optimaal gebruik worden gemaakt van het opgewekte vermogen én op de gasrekening worden bespaard? Een volledig elektrische warmtepomp biedt uitkomst.

Warmtepomp

Vorig jaar heeft het kabinet besloten dat na 2026 bij vervanging van de cv-installatie gekozen moet worden voor een duurzamer alternatief. In veel gevallen gaat het dan om een warmtepomp. Deze zorgt voor een aanzienlijke reductie van het gasverbruik doordat een warmtepomp op elektriciteit werkt. Het stroomverbruik wordt echter wel hoger. Door de warmtepomp (voor een deel) zelf te voeden met de stroom van de zonnepanelen, wordt het een interessante optie.

Hoogste energielabel

Een belangrijk aspect van de warmtepomp is de energie-efficiëntie, die wordt uitgedrukt in energielabels voor twee verschillende aanvoertemperaturen voor verwarmen (55 °C en 35 °C) en voor warm tapwater. De nieuwste lucht-water warmtepompen van Panasonic, de Aquarea L-generatie, hebben voor al deze criteria het hoogste energielabel. Dat betekent dat deze systemen zeer energiezuinig zijn met een hoog rendement. Tevens komen ze daardoor in aanmerking voor een subsidie tot €4.350,- per warmtepomp.

Natuurlijk koudemiddel

Daarnaast maakt deze serie warmtepompen gebruik van het natuurlijke koudemiddel R290, oftewel propaan. Dit koudemiddel heeft een aardopwarmingsvermogen (GWP) van 3 en is daarmee uiterst milieuvriendelijk. Bij lekkage komen namelijk alleen natuurlijke stoffen in de atmosfeer vrij, waardoor het broeikaseffect uiterst laag is. Ter vergelijking, het nog altijd gebruikte f-gas R410A heeft een GWP van 2088.

Ideale vervanger cv-ketel

De Aquarea L-generatie maakt optimaal gebruik van de eigenschappen van het R290-koudemiddel. Daardoor is een cv-aanvoertemperatuur tot 75 °C mogelijk, zelfs met een buitentemperatuur van -10 °C. Radiatoren hebben deze hoge temperatuur nodig voor een optimale werking. Dat maakt deze warmtepomp een ideale vervanger voor de cv-ketel. Het kan gebruik maken van de bestaande leidingen en radiatoren in de woning, waardoor het zeer geschikt is voor renovatieprojecten.

Een gouden combinatie

De Aquarea-warmtepompen kunnen ook eenvoudig worden verbonden met de zonnepanelen met behulp van een extra printplaat (CZ-NS5P). De energie die door de zonnepanelen wordt opgewekt, wordt zo direct gebruikt voor verwarmen, koelen en de productie van warm tapwater. Het opgewekte vermogen wordt op deze manier optimaal benut. Daarnaast kan door de volledig elektrische werking van de warmtepomp meteen van het gas worden afgestapt. Kortom, een warmtepomp en zonnepanelen vormen een gouden combinatie.

Panasonic
www.aircon.panasonic.eu