Propaanwarmtepompen voor hogere temperaturen

Artikel delen

Remeha introduceert rond deze zomer een aantal nieuwe warmtepompen. Zo komt het bedrijf met een nieuwe R32-warmtepomp voor middentemperaturen, met allereerst kleinere vermogens van tussen de 20 en 40 kW. Na de zomer introduceert het bedrijf een serie warmtepompen voor hogere temperaturen. Deze toestellen met propaan als koudemiddel zijn onder andere geschikt voor woningen in de renovatiemarkt, omdat hier vaak nog radiatoren als afgiftesysteem worden gebruikt.

warmtepompMet de HT warmtepompen op propaan (R290) voldoet Remeha aan de eisen van de EU, die steeds strenger worden als het gaat om milieuvriendelijkere apparaten. Propaanwarmtepompen hebben een zogeheten aardopwarmingsvermogen (Global Warming Potential) van 3.

Remeha volgt met deze lijn ook de wens van vooral grote gebouweigenaren als woningcorporaties. Zij willen hun voorraad verduurzamen, maar lang niet altijd is dat mogelijk met een lage temperatuur afgiftesysteem, zoals vloerverwarming, vertelt Axel Marijt van Remeha. “We beginnen in deze lijn eerst met modellen met een vermogen van 20 tot 30 kW, en dat breiden we gestaag uit. Deze HT-warmtepompen zijn interessant voor portiekflats maar ook galerijflats, afhankelijk van de vermogens en afgiftetemperaturen die nodig zijn. Cascadering is dan ook mogelijk om voldoende vermogen te creëren.”

De komende jaren zullen propaanwarmtepompen meer en meer de trend worden, verwacht Marijt. “Op de installatievakbeurs ISH, die enkele weken geleden is gehouden in Duitsland, was het propaan dat de klok sloeg. De verwachting is ook dat we in de loop van de komende jaren propaanwarmtepompen met nog veel grotere vermogens van in de honderden kW gaan leveren.”

Remeha heeft de HT warmtepomp en de R32-warmtpompen binnen het eigen moederbedrijf BDR Thermea Group laten ontwerpen en produceren. “Daardoor zijn we nauw betrokken bij de ontwikkeling van deze nieuwe lijnen. We helpen overigens installateurs met het verder dimensioneren van het systeem bij hun klanten, want het is toch weer iets anders dan het installeren van de bekende cv-ketels en hybride warmtepompen.”

Remeha
www.remeha.nl