Project in beeld

Artikel delen

Binnenwarmtepomp als vervanger van MV-box of WTW-unit

Om bij renovaties flinke labelstappen te kunnen maken, kiezen steeds meer woningcorporaties en VvE’s voor het plaatsen van zogeheten binnenwarmtepompen. Deze warmtepompen hebben geen buitenunit en gebruiken de warmte uit de afgezogen vervuilde binnenlucht voor verwarming en tapwater. Een woning dient voldoende geïsoleerd te zijn en als basisvoorwaarde over een mechanische ventilatie te beschikken. Door isoleren is het ook belangrijk om te blijven ventileren, omdat voldoende ventilatie cruciaal is voor je gezondheid: het vermindert het vochtgehalte – en dus schimmels – en de hoeveelheid schadelijke stoffen in huis. Richard Vermeeren en Michel Pothuizen van Inventum Technologies leggen de mogelijkheden van binnenwarmtepompen uit.

Auteur: Harmen Weijer. Foto’s: Inventum Technologies

Warmtepomp met ventilatieunit

Een binnenwarmtepomp, ook wel ventilatiewarmtepomp genoemd, werkt uitsluitend met de afgezogen ventilatielucht uit de woning als bron, die via mechanische- of balansventilatie uit de woning wordt gehaald. De energie uit deze afgezogen, warme lucht wordt hergebruikt voor de verwarming en het tapwater van de woning. Daardoor gaat deze warmte niet verloren en is het de hoogste brontemperatuur voor een warmtepomp om toe te passen.

Uit deze bron van circa 20°C kan een binnenwarmtepomp tot wel 5kW aan vermogen halen. Dat gebeurt door de binnenlucht terug te koelen tot wel -15 °C en kan het CV water worden opgewarmd tot wel 60°C. Inventum Technologies focust zich al sinds 1989 op deze warmtepompen zonder buitenunit, waar de vijfde generatie van deze warmtepompen dagelijks in Houten van de band rolt.

Twee tot drie labelstappen

Grote gebouweigenaren als VvE’s en woningcorporaties zijn geïnteresseerd in deze oplossing, weet Michel Pothuizen, sales manager bij Inventum Technologies. “Als woningen goed zijn te isoleren, kan men met deze binnenwarmtepomp 2 tot 3 labelstappen halen zonder dat er een buitenunit hoeft te worden geplaatst. Alleen al het neerzetten van zo’n buitenunit, levert al klachten van buren op, zelfs als hij niet eens aanstaat. De angst voor geluidsoverlast is namelijk al voldoende voor klachten, en dat willen corporaties niet.”

Daarnaast zijn de binnenwarmtepompen relatief makkelijk te installeren voor een aantrekkelijke prijs en erg gemakkelijk te onderhouden. Pothuizen: “Het vervangen van een MV-box door onze Spaarpomp is erg laagdrempelig. Je hoeft bijvoorbeeld ook geen F-gassencertifcaat te hebben, waardoor het voor iedere monteur uit te voeren is. En omdat hij aantrekkelijk is geprijsd met – gemiddeld zo’n € 4000,- met nog eens € 2250,-subsidie – is een binnenwarmtepomp heel populair, zo merken wij.”

Gesprek na installatiewarmtepomp

WTW vervanger

Ook kan je met onze binnenwarmtepomp een WTW-unit vervangen, zegt Richard Vermeeren, conceptmanager bij Inventum Technologies. “Met onze Modul-AIR en GreenComfort Module vervang je een WTW, maar heb je ook gelijk een hybride warmtepomp. Je kan er zelfs de optie bij kiezen om ook tapwater te maken. En dat allemaal met dezelfde afmetingen als een WTW en het gebruik van dezelfde luchtkanalen.”

Niet geschikt voor alle woningen

Maar, zo stellen Pothuizen en Vermeeren beiden heel duidelijk, de binnenwarmtepomp is zeker niet voor iedere woning geschikt. De beperking is tweeledig: ventilatievraag en warmtevraag. Vermeeren: “Onze warmtepomp is een ventilatie-unit en warmtepomp in één toestel. In de hybride variant kan er maximaal 350 m3/h lucht mee worden geventileerd en adviseren wij altijd minimaal volgens de normen van het Bouwbesluit. Heeft je woning volgens de berekeningen meer ventilatielucht nodig dan zijn onze apparaten niet de oplossing.”

Bij de all-electric warmtepompen van Inventum Technologies wordt naast ventilatielucht ook het warmteverlies als norm gehanteerd. “Is het warmteverlies van een woning meer dan 7,5kW, verwijzen we ze heel graag door naar onze collega-bedrijven die andere types warmtepompen maken”, stelt Pothuizen. Hij wordt aangevuld door Vermeeren: “Door heel duidelijk te zijn over wat er wel en niet kan, willen we voorkomen dat we achteraf klachten en problemen moeten gaan oplossen omdat vooraf geen goede keuze is gemaakt. Bij elk van onze projecten kijken dan ook altijd onze collega’s van Technical Consultancy mee.”

Magazijn met warmtepompen

Ventileren

Vermeeren wil nog een hardnekkige fabel uit de wereld helpen, namelijk dat er bij meer vermogen ook ongewenst meer geventileerd wordt. “Er wordt geventileerd, maar we ventileren gewoon volgens de normen uit het geldende bouwbesluit. Als je tot nu toe altijd minder geventileerd hebt dan voorgeschreven, zal je nu wél gaan ventileren wat als gezond geacht wordt. Het is jammer dat veel mensen dit alleen maar zien als warmteverlies en niet als gezondheidswinst, een thema waar de laatste drie Corona-jaren zoveel aandacht voor geweest is. Dat je daar grotere kanalen voor nodig zou hebben dan met een MV-box of WTW-systeem is ook niet waar. Dat geldt alleen als je buitenlucht naar binnen trekt, maar dan spreek je niet meer over een binnenwarmtepomp maar over een lucht/water warmtepomp die binnen staat. Dat is een ander systeem en die leveren wij niet”, aldus Vermeeren.

All-electric in stapjes

Met de binnenwarmtepomp is all-electric ook mogelijk, al hoeft dat niet direct geïnstalleerd te worden. Dat kan ook later in de tijd, legt Pothuizen uit. “Het kan zijn dat de cv-ketels in de te renoveren woningen nog prima te gebruiken zijn maar dat er wel gekozen wordt voor hybride. Als je plan is om de woning daarna verder te verduurzamen en nog beter te gaan isoleren is de overstap naar een binnenwarmtepomp zoals de Modul-AIR een slimme stap. Want onze Modul-AIR kan meegroeien met je toekomstplannen. Je kan het toestel namelijk simpel ombouwen naar all-electric door een doorstroomelement toe te voegen. “Je investeert dan echt in de toekomst en maakt maximaal gebruik van de grondstoffen en je investering”, aldus Pothuizen.

Inventum
www.inventum.com
Stand 1.E058

RenovatieTotaal