Oplossingen voor gevelbekleding: Het verhaal achter Boer’n Box

Artikel delen

In het Veluwse Hoenderloo staat een mooi karakteristiek project met 12 woningen. Het project Boer’n Box is ontworpen door architect Lars Courage en opgeleverd in 2016 en 2018. Duurzaam gebouwd in de herkenbare stijl van de zogenaamde kapschuurwoning. Vooral de typerende zwarte gevelbekleding geeft het project een aantrekkelijke eigenheid.

een hoekhuisDe zeer gewilde woningen bleken enige tijd na de oplevering één grote uitdaging te hebben: de gevelbekleding, de zwarte planken dus, bleken niet weerbestendig. Met klachten van bewoners tot gevolg. Reinier Gieteling, directeur/eigenaar van Redon Bouw was verantwoordelijk voor de ontwikkeling en is heel duidelijk over zijn ambitie: “Ik wil vooral projecten realiseren en bouwen die lang meegaan. Wat lang meegaat is ook duurzaam. Voor de gevelbekleding hebben we in eerste instantie zwart composietmateriaal gebruikt. Maar zwart absorbeert veel warmte, dus het moet heel goed bestand zijn tegen de zon. En dat bleek het vorige materiaal niet te zijn. Verder is de brandklasse B1 natuurlijk ook een belangrijke eis.”

Zorgvuldig werken aan een passende oplossing

hoekhuisVervanging was dan ook de enige optie. Redon Bouw werkte bij deze uitdaging intensief samen met TIFA Lemele, gespecialiseerd in kozijnen en prefab houtskeletbouw elementen. Anton Exel, directeur TIFA Lemele is enthousiast over de Hardie® VL plank: “Het is duurzaam materiaal, heeft weinig onderhoud nodig en is esthetisch heel passend voor dit ontwerp.” Bovendien bleek de materiaalkeuze precies te voldoen aan de gestelde eisen, waaronder brandklasse A2.” Na zorgvuldig overleg en betrokkenheid van bewoners, zijn alle betrokkenen zeer tevreden over het resultaat en de lange levensduur van het materiaal.

James Hardie
www.jameshardie.nl