Open Deuren Dagen markeren nieuwe start

Artikel delen

Op 22, 23 en 24 mei 2023 stonden de deuren van Skantrae en Weekamp Deuren in Zevenaar open voor hun dealers. Circa honderd bezoekers per dag lieten zich informeren over de laatste ontwikkelingen op het gebied van binnen- en buitendeuren van Skantrae en Weekamp Deuren. RenovatieTotaal liep een middag mee en zag vooral het belang van online tools voor de dealers en aannemers om de klant naar de meest optimale deuroplossingen te leiden. Daarbij kan ook gekozen worden voor het juiste beslag, kozijnen, beglazing en zelfs een aflakservice.

Tekst: ing. Frank de Groot
Beeld: DeliHome, tenzij anders vermeld

Het enorme distributiecentrum.

Rondleiding door het enorme distributiecentrum. Foto: Frank de Groot.

Het moet gezegd; de entourage van de Zevenaarse vestiging is indrukwekkend. Hier liggen 150.000 tot 175.000 deuren van zowel Weekamp Deuren als Skantrae op voorraad en worden er jaarlijks 100.000 deuren bewerkt. Ook liggen er 35.000 beslag items en even zoveel glas items. In 2022 is dit distributiecentrum van oorspronkelijk 18.000 m2 nog uitgebreid met 7.500 m2. Daarnaast vinden we hier onder meer een grote showroom, kantoorruimten en een evenementenruimte.

Even voor de duidelijkheid: Skantrae en Weekamp Deuren behoren beide tot Deli Home uit Gorinchem. Dit is een multinationale producent en leverancier van nog meer bekende merken, zoals CanDo, Bruynzeel en Lundia. De deuren van Weekamp Deuren worden verkocht en ontwikkeld bij het hoofdkantoor in Dedemsvaart en geproduceerd in Tsjechië. Deze deurenfabrikant is vooral bekend van de op maat gemaakte en zelfs gemonteerde oplossingen voor woningen. Skantrae levert en bewerkt deuren, inclusief accessoires en services.

Nieuwe start

De bezoekers worden gedurende de middag bijgepraat over de laatste ontwikkelingen bij Skantrae en Weekamp Deuren en krijgen ook een rondleiding door de enorme distributiehallen. Algemeen Directeur Dinno van Breugel van Skantrae opent de dag. Hij verschuilt zich niet achter de uitdaging waarvoor de deurenhandel staat: “Afgelopen jaren waren fantastisch. Maar sinds het tweede kwartaal 2022 zien we de vraag naar deuren afnemen, doordat de woningnieuwbouw stagneert en dat baart zorgen. Daarom willen we vandaag aan jullie laten zien welke digitale tools we hebben om klanten enthousiast te maken voor onze deuroplossingen.”

Ook Hans Mascini, algemeen directeur van Weekamp Deuren is aanwezig: “Ik werk hier sinds september 2022 en ik houd van verandering, zoals het zoeken naar verbeterpunten in processen. Er zijn al veel stappen gemaakt en ik hoop samen met jullie een mooie dag te beleven.”

Daarna is het woord aan Ralf Roozeboom, Head of Sales Doors bij Deli Home. “2019 was het laatste ‘normale’ jaar; daarna kwamen we in de coronacrisis. Dat betekende veel thuiswerken, maar ook een enorme vraag naar deuren die bijna niet was bij te benen. In 2022 zijn we bij Weekamp Deuren gestart met SAP. Hiermee zijn we gereed voor de toekomst en kunnen onder andere onze klantrelaties beter beheren. Daarnaast kan de dealer straks in onze webomgeving inloggen en bijvoorbeeld offertes aanvragen, bestellingen plaatsen en zijn leveringen en prijsafspraken bekijken. Maar ik zal er niet omheen draaien: de introductie van SAP was geen succes. De software heeft lange tijd niet goed gefunctioneerd en dat heeft tot veel frustratie geleid bij de dealers, hun klanten en bij ons. Omdat de grootste problemen nu eindelijk achter de rug zijn, willen we met deze Open Deuren Dagen dan ook een nieuwe start maken! Ik stel daarbij aan jullie twee vragen: hoe kunnen we de omzetknik naar beneden positief beïnvloeden en hoe kunnen we meer inzicht krijgen waarop we kunnen sturen?”

Het antwoord is volgens Roozeboom het beter begeleiden van de klant met behulp van online tools en services: “Die klant kan de aannemer zijn of woningbouwcorporatie, maar ook de consument. Zorg voor een optimale klantenreis met mooie plaatjes en configureer samen de optimale deuroplossing met kozijn, beslag en beglazing. Vaak kom je dan zelfs tot een luxere uitvoering. Maar als de klant de opties niet kent, blijf je standaard deuren verkopen. Laat de vakman ook aangeven welke aanpassingen nodig zijn en kom samen tot een oplossing op maat.”

Bezoekers open deuren dagen

Circa honderd bezoekers per dag lieten zich informeren over de laatste ontwikkelingen op het gebied van binnen- en buitendeuren van Skantrae en Weekamp Deuren.

Skantrae

Nadat de groep in drie delen is gesplitst, volgt voor ons eerst een nadere kennismaking met Skantrae. Marciano Beijkirch, Salesmanager Professionele Markt bij Skantrae, laat de vele binnen- en buitendeuren voorbij komen, maar ook kozijnen, deurbeslag en talrijke toebehoren voor deuren. Wellicht bij velen niet bekend, maar Skantrae levert ook kasten op maat en railsystemen voor schuifdeuren onder Skantrae Opbergen. Daarnaast is er keuze uit laminaat en PVC vloeren.

“We leveren ook deur-kozijn-sets voor binnendeuren. De deur is dan al afgehangen in het kozijn waardoor de set eenvoudig en erg snel op locatie te monteren is. Skantrae biedt in haar huidige assortiment verschillende uitvoeringen deur-kozijn-sets; board of volspaan, met een smal of breed kozijn en geluidswerend of brandvertragend.”

Er is verder een ruime keuze aan deurbeslag. Beijkirch: “Wij leveren nu al bij 75% van de deuroplossingen ook het beslag. Voordeel is dat het beslag optimaal is afgestemd op de deuroplossing die de klant wil.” Ook de Skantrae NEXT voordeuren komen voorbij: dit zijn geïsoleerde voor- en achterdeuren met minder krimp- en zwelgedrag door een stevige plaatconstructie. Het bijpassende hang- en sluitwerk en de tochtwering zorgen voor een goede kierdichting. De U-waarde van de deuren is 1,56 W/m2K. “70% van de Skantrae buitendeuren die we verkopen is tegenwoordig al een NEXT deur”, zegt Beijkirch.

Skantrae biedt verder de vernieuwde aflakservice aan. Deze service houdt in dat de deuren worden gespoten in een aantal RAL-kleuren met een moderne spuitstraat in Tsjechië. Dat zorgt voor een hoogwaardige en duurzame afwerking met een watergedragen zijdeglans lak. “Tot slot wijs ik nog op de Kopers Keuze Tool in Mijn Skantrae app: Als kopers de extra mogelijkheden zien blijken ze in de praktijk maar liefst vijf keer meer uit te willen geven voor een deur. Dan ga je bij vijf vlakke binnendeuren van 800 euro naar 4.300 euro voor luxere deuren!”

Venture Lead Frank van Putten van Deli Home wijst daarna ook op de kracht van de nieuwste online tool, Skantrae Expert: “De dealer krijgt meer inzicht in de mogelijkheden, opties, services en levertijden. De vakman kan ook inloggen en voegt zijn informatie ook toe. De klant krijgt daardoor een compleet en duidelijk beeld van zijn deuroplossing.”

Bezoekers open deuren dagen

Weekamp Deuren

Dennis Bakhuis, Manager Handel & Retail van Weekamp Deuren, wijst op de kracht van zijn bedrijf: maatwerk deuren. “Je kunt zelfs een foto maken van een oude deur die je wilt vervangen en dan maken wij hem na. Maar je kunt ook zelf een ontwerp maken.” In 2024 moet er een compleet nieuw assortiment accessoires zijn ontwikkeld. “We willen van goed, naar beter en uiteindelijk best. We volgen daarbij actuele stijlen en trends.”

De Tricomfort voordeur van Weekamp Deuren

De Tricomfort voordeur van Weekamp Deuren is FSC gecertificeerd, geïsoleerd, KOMO-gecertificeerd en heeft een hoge vormstabiliteit.

Een groot aantal nieuwe voordeuren passeert de revue. Deze zijn optioneel leverbaar in FSC, hebben het Politiekeurmerk Wonen, zijn KOMO-gecertificeerd en de klant krijgt zes jaar garantie. “Een voorbeeld is de Tricomfort voordeur. Deze is FSC gecertificeerd, geïsoleerd, KOMO-gecertificeerd en heeft een hoge vormstabiliteit. Daarnaast zijn er deuren die zijn opgebouwd uit een combinatie van een vormvaste kern en gladde, vochtbestendige deklagen en panelen. De gelamineerde kern, S-Core® kern die toegepast wordt bij de binnendeuren, is uniek voor Weekamp Deuren. Door het hoogwaardige materiaal en deze afwerking zijn ze uiterst vormvast en kunnen wij maar liefst twaalf jaar garantie bieden.”

De Weekamp Montage Service komt uiteraard ook aan bod. Bakhuis: “Je kunt een deur vakkundig laten inmeten en later monteren door onze montageservice. Wij monteren deze compleet met het gekozen hang- en sluitwerk. De oude deur nemen we natuurlijk gewoon mee als je dat wenst. Na montage ontvangt de klant een garantiecertificaat met zes jaar garantie op de volledige service.”

Uiteraard ook hier weer aandacht voor de online tools. Zo kan in de nabije toekomst met de Weekamp Configurator de deuroplossing voor en met de klant naar wens worden uitgewerkt. De kans op fouten is gering en er is direct inzicht in prijzen en levertijden.

Rondleiding

Borrelen

Na afloop van deze dag is er tijd voor een hapje en drankje. Foto: Frank de Groot.

Na een derde presentatie over alle vestigingen en productielocaties, gaat iedere groep het distributiecentrum in voor een rondleiding. Hier zien we eindeloze rijen deuren en toebehoren op voorraad. Slimme heftrucks rijden af en aan om orders te picken. Ook is er een hal waar de deuren worden bewerkt, naar aanleiding van de klantwens. Hier worden de deuren ook goed verpakt, zodat er geen schade ontstaat tijdens transport. Dan zijn er nog de ruimten waar de deuren binnenkomen en weer op transport gaan. Tot slot is er een retourhal voor beschadigde of anderzijds afgekeurde deuren. Na afloop van deze dag is er tijd voor een hapje en drankje. Een rondvraag langs enkele dealers (zie kadertekst) leert dat iedereen erg tevreden is met deze Open Deuren Dagen.

Positieve klantreacties

“Als ik Weekamp Deuren bel met een probleem, dan komen ze gelijk langs. Dan vind ik het wel zo netjes om ook naar de Open Deuren Dagen te komen”, zegt Arno Manders, Accountmanager bij Deurenafdeling in Ravenstein. “Voordeel van Weekamp Deuren is dat er een breed aanbod is. Daarnaast kunnen ze een kwalitatief goed totaalpakket leveren, inclusief bewerkingen. Je kunt zelfs een foto van een deur maken en dan maken ze die na. We kunnen gaan zeuren over de problemen die zijn geweest met SAP, maar we moeten juist vooruitkijken. Juist die wisselwerking tussen ons en Weekamp waardeer ik. Verder vind ik dit een prima dag, met veel info en een paar noviteiten.”

Gerben van Lune is de nieuwe baliemedewerker van Pont Meyer Heerenveen en volgt nu nog een opleiding bij Jongeneel in Zwolle. “Voor mij is deze dag dus extra interessant. Ik heb hiervoor al jaren CanDo deuren verkocht aan particulieren vanuit de bouwmarkt. Ik zag net dat ze ook onder meer schuifdeurkasten verkopen, dat wist ik niet. Weekamp Deuren is ook nieuw voor mij. Die bieden nog meer mogelijkheden en maatwerk. Ik ben heel positief over deze dag.”

“Vandaag heb ik onze nieuwe collega Len van Rietschoten meegenomen en morgen gaan er ook twee of drie medewerkers van ons hierheen”, zegt Safak Bayazit, vestigingsmanager BMN Dordrecht. “We hebben een vrij jong team, dus is het belangrijk dat ze nader kennismaken met Skantrae en Weekamp Deuren. Als je een product beter kent, kun je het ook beter verkopen. Daarnaast krijg je meer begrip voor fouten die soms worden gemaakt. Die kun je dan beter uitleggen aan de klant. Het meeste dat ik hier zie en hoor weet ik al, maar het is fijn de locatie te zien. Ook valt me het nauwkeurige inpakproces op. Als er een kras op een deur zit, dan komt het in ieder geval niet door het transport! Weet je wat ook leuk is? Voor de uitbreiding van deze locatie heeft de aannemer bij ons bouwmaterialen ingekocht!” En wat vindt Len van Rietschoten van deze dag, als nieuwkomer: “Je krijgt een hoop informatie, maar het is interessant om dit eens echt te zien. Het complete pakket met beslag is nieuw voor mij en er is ook veel aandacht voor klantvoorlichting. Ik ben positief over deze dag!”