Renovatievloeren: lagere energiekosten en gering gewicht

Artikel delen

De energiekosten zijn de afgelopen jaren enorm gestegen. De noodzaak om energie te besparen is daardoor – samen met de energietransitie – groter dan ooit. Veel woningen met een houten begane grondvloer zijn echter niet of slecht geïsoleerd en zijn ook nog eens oncomfortabel. Daarnaast hebben bewoners last van tocht, optrekkend vocht en houtrot. De goed geïsoleerde renovatievloeren Reno Acero® en Reno Concreto® van De Hoop Pekso verlagen de energiekosten fors en zorgen voor meer comfort. Tegelijkertijd wordt een deeloplossing geboden voor aardgasvrije woningen.

Renovatievloer

Met de Reno Acero® vervang je een oude houten vloer in één dag door een moderne geïsoleerde nieuwe vloer.

Door de fors gestegen energiekosten is een goed geïsoleerde begane grondvloer, gevel en dak van groot belang! Daarnaast worden bestaande woningen fasegewijs van het aardgas losgekoppeld: dat is zo afgesproken in het Klimaatakkoord uit 2019. Deze ‘energietransitie’ vraagt een overstap naar lage temperatuur verwarmingssystemen – zoals vloerverwarming – in combinatie met warmtepompen of aansluiting op een warmtenet. Hierbij is een goed geïsoleerde vloer en schil eveneens een belangrijke voorwaarde.

Ondanks het grote belang van een goed geïsoleerde begane grond vloer is deze in de bestaande bouw vaak een vergeten bouwdeel. Gevels en daken worden aanvullend geïsoleerd, maar voor begane grondvloeren is dit veel lastiger. De overlast voor bewoners moet beperkt blijven en de kosten mogen ook niet te hoog oplopen.

Gelukkig is het vervangen van een houten begane grondvloer eenvoudiger dan je denkt en je bespaart ook nog een hoop op de steeds maar stijgende energiekosten. De renovatievloeren van De Hoop Pekso bieden veel voordelen, zoals een gering gewicht, snelle en arbovriendelijke verwerking en een hoge isolatiewaarde. Met de Reno Acero® vervang je een oude houten vloer zelfs in één dag door een moderne geïsoleerde nieuwe vloer.

Twee typen vloeren

Voor de vervanging van bestaande houten vloeren heeft De Hoop Pekso twee renovatievloeren ontwikkeld: de Reno Acero® en de Reno Concreto®. Deze zijn verkrijgbaar met Rc-waarden van 3,5 en 5,0 m² K/W. De Reno Acero® is een droog en licht systeem voor minder draagkrachtige funderingen. Deze vloer wordt afgewerkt met een houten beplating. De Reno Concreto® is de robuuste variant, die afgewerkt wordt met een wapeningsstaalnet en een betonnen druklaag van circa 30 mm. Deze vloer is ook geschikt voor uitbouwen.

Reno Concreto vloer met Reno Randprofiel.

Reno Concreto vloer met Reno Randprofiel.

Reno Acero®
De Reno Acero® bestaat uit stalen gecoate liggers, EPS-vulelementen en 22 mm houten vloerplaten. De hart op hart maat van de vulelementen is 610 mm en het eigen gewicht is slechts 20 kg/m2 (gelijk aan een houten vloer). De stalen liggers worden middels een montageschoen aan een stalen randprofiel gemonteerd. Dit Reno Randprofiel is snel te monteren, doordat deze niet wordt opgelegd, maar wordt opgehangen aan de muur. Hierdoor is de vloer vast verbonden aan de muur. De stabiliteit wordt verhoogd en bovendien wordt het contactgeluid teruggebracht met maar liefst 10 dB(A) in de eigen woning en met 4 dB(A) in naastliggende woningen.

De bestaande fundering hoeft door het geringe gewicht niet herberekend en aangepast te worden. De lichtgewicht renovatievloer kan bovendien binnen één werkdag geplaatst worden. Bewoners kunnen na de renovatie op dezelfde dag terugkeren in een comfortabele woning met een goed geïsoleerde nieuwe vloer.

Renovatievloer

Reno Acero® met de stalen gecoate liggers en EPS-vulelementen.

Reno Concreto®
De Reno Concreto® heeft eveneens stalen liggers en vulelementen van geëxpandeerd polystyreen (EPS). Deze vloer wordt afgewerkt met een betonnen druklaag en een cementgebonden afwerklaag. Het gewicht van de vloer is circa 175 kg/m2. De hart op hart maten van de balken zijn variabel: 380, 470, 640 en 800 mm. De Reno Concreto® is geschikt voor renovatie en nieuwbouw (bijvoorbeeld een uitbouw) en wordt voornamelijk toegepast in woningen op funderingen met meer draagkracht, woningrenovatie waarbij droogtijd van beton geen rol speelt en lastig bereikbare locaties.

Renovatievloer

De Reno Concreto® is de robuuste variant, die afgewerkt wordt met een wapeningsstaalnet en een betonnen druklaag van circa 30 mm. Deze vloer is ook geschikt voor uitbouwen.

Hoge stabiliteit

Een bijzondere ontwikkeling is het Reno Randprofiel. Met dit systeem wordt de vloer snel gemonteerd, doordat de balk niet wordt opgelegd, maar opgehangen. Hierdoor is de vloer vast verbonden aan de muur. De stabiliteit wordt verhoogd en bovendien wordt het contactgeluid teruggebracht met maar liefst 10 dB(A) in de eigen woning en met 4 dB(A) in naastliggende woningen.

Corrosie maakt geen kans

De stalen liggers van beide vloertypen zijn beschermd met Magnelis® coating. Deze speciale coating bestaat uit zink, aluminium (3,5%) en magnesium (3%) en biedt een superieure corrosie weerstand, zelfs in agressieve omstandigheden. Dankzij het self-healing effect van Magnelis®, worden de kanten van de profielen ook perfect beschermd. Kleine beschadigingen in de vorm van bijvoorbeeld krassen zijn zelfhelend. Daarnaast mag door toevoeging van magnesium de laagdikte van de ligger geringer zijn om dezelfde corrosieweerstand te halen. Hierdoor wordt er minder zink gebruikt, wat het milieu ten goede komt.

Samenvattend bieden beide renovatievloeren een duurzame oplossing voor de bestaande bouw in de energietransitie. Daarbij is de overlast voor bewoners ook minimaal, neemt het comfort toe en dalen de energiekosten ook nog eens!

De Hoop Pesko
www.dehoop-pekso.nl/