Snel en eenvoudig: cementgebonden gietdekvloer

Artikel delen

Een robuuste, betaalbare en arbovriendelijke oplossing voor het aanbrengen van dikkere gietdekvloeren is Weber Cemfloor. Een product dat is toegevoegd aan het assortiment van Weber Beamix en geproduceerd wordt door een betonmortelcentrale. Doordat de verkoopactiviteiten van MPG Solutions zijn overgenomen, kan Weber Beamix nu ook Cemfloor aan haar klanten leveren. De hoge capaciteit en regionale en landelijke dekking, zorgen voor een grote mate van flexibiliteit op logistiek niveau, waardoor de verwerker ontzorgd wordt. Dit geldt voor zowel grote als kleine vloerprojecten.

Tekst: Frank de Groot
Beeld: Weber Beamix

“Niet meer met de hand smeren, maar gieten. Een gietdekvloer scheelt enorm veel tijd en de rug van de vloerlegger wordt gespaard. Dat zorgt ervoor dat er minder ziekteverzuim is. Daarnaast ligt de eindkwaliteit hoger dan bij een smeervloer. Zeker bij vloerverwarming, omdat de leidingen bij een gietvloer volledig worden omhuld. Dit zorgt uiteraard ook voor een beter rendement en meer comfort”, vertelt Paul Bonte, Sales Manager Focus bij Saint-Gobain Weber Beamix B.V.

Weber Cemfloor® is breed toepasbaar, zowel in de woning- en utiliteitsbouw, maar ook bij renovatieprojecten. Dat gaat van slechts 25 m2 tot 1.000 m2 per dag. Hechtend, zwevend en met vloerverwarming en/of -koeling: het is allemaal mogelijk. “Handig is dat je ook de natte ruimtes, zoals badkamer, toilet of kelder, meteen mee kunt nemen. Dat is kostenbesparend en ook ideaal in de energietransitie. Door de overgang van cv-installaties naar vloerverwarming in combinatie met een warmtepomp kun je bestaande woningen makkelijk upgraden”, aldus Paul.

Minimalisering footprint

Met de cementgebonden gietdekvloer zijn druksterktes mogelijk van C16 tot C30 en buigtreksterktes van F3 tot F6. Paul: “Door de hoge buigtreksterkte kan men dunner construeren, dus is een geringere laagdikte mogelijk. Daardoor is minder materiaal nodig en dat verlaagt de footprint. Daarnaast maken we gebruik van regionale zandwinning, lokale betonmortelcentrales en mobiele pomptrucks, waardoor het transport beperkt blijft.”

De vloer is verder na 24 uur al beloopbaar en na zeven dagen kan de vloerverwarming al opgestart worden (volgens protocol). Met vloerverwarming kun je 100 m2 zonder voegen uitvoeren. Zonder vloerverwarming zelfs maximaal 150 m2.

Praktijkervaring

Magna Vloeren heeft inmiddels ruime ervaring opgedaan met Weber Cemfloor®. Zo is recentelijk 2.500 m2 dekvloer gegoten voor een nieuwe Lidl-vestiging in Rotterdam en begin dit jaar 61 grondgebonden eengezinswoningen in Waddinxveen. “Twee verschillende projecten, waarbij de uitdaging bij de Lidl nu juist het enorme vloeroppervlak was, terwijl het bij de woningen om veel relatief kleinere vloeroppervlakten ging. Maar in beide projecten zijn we uitermate tevreden over het product”, zegt Marko Verbeek, die samen met broer Michel eigenaar is van de in 1949 door opa Toon Verbeek in Gouda opgerichte vloerenspecialist. Klanten kunnen bij dit bedrijf terecht voor zandcement- en gietdekvloeren, vloerverwarming en vloerbedekking (vinyl, tapijt, rubber en linoleum).

Cementgebonden gietdekvloer

Bij steekproeven bleek de vloerafwijking na het storten en drogen op 2.500 m2 niet meer te zijn dan 5 mm!

Project Lidl

De winkel van Lidl betrof een bestaand pand, dat omgebouwd is. “Het aanbrengen van een nieuwe dekvloer bleek een flinke uitdaging”, zegt Ruud van Pelt, directeur van de Goudse Betonmortel Centrale (GBC). “De oude tegels waren van de vloer gehakt, dus resteerde er een maandlandschap. De aannemer zocht een robuuste cementgebonden gietvloer die snel was aan te brengen. Daarnaast werd in het bestek een druksterkte van C25 gevraagd en een buigtreksterkte van F5. Hoge eisen dus, gecombineerd met een hoge tijdsdruk en het juiste prijsniveau. Een kostendeskundige bij de aannemer Constructif had berichten over Cemfloor op mijn LinkedIn gezien en nam contact op. Wij leveren sinds anderhalf jaar Cemfloor in de regio Gouda, Rotterdam, Den Haag en het gebied tot aan Utrecht. Daarbij werken we ook veel samen met Magna Vloeren. Die hebben kennis en ervaring met het aanbrengen van Cemfloor.”

Gietdekvloer nieuw filiaal Lidl

Nieuwe winkel voor Lidl in bestaand pand. De oude tegels waren van de vloer gehakt, dus resteerde er een maandlandschap. Gelukkig kun je zo’n vloer met Cemfloor goed uitvlakken.

Uitvoering

Na het inmeten van de vloer door Magna Vloeren met laser bleek de benodigde laagdikte door de oneffenheden te variëren van 25 tot 70 mm. Marko: “Gelukkig kun je zo’n vloer met Cemfloor goed uitvlakken. Deze gietmortel vloeit goed en is makkelijk te verwerken, hoewel het vakmanschap van de vloerlegger daarin natuurlijk ook een rol speelt. We hebben in drie dagen de oude vloer geschuurd, stofvrij gemaakt en geprimeerd. Daarna is in twee dagen de dekvloer gegoten. Later is hier een tegelvloer 30 x 30 cm op aangebracht. Het advies is altijd om eerst de vloer te schuren en stofzuigen. Dan is de hechting veel beter van de lijmmortel voor de tegels. Veel tegelzetters vergeten dat nog wel eens.”

De ervaring met dit project is volgens Marko heel positief: “We hebben op woensdag en donderdag de vloer gegoten. De dinsdag daarna stond de vloer al vol met kalkzandsteenblokken voor het optrekken van de wanden. Dat is het voordeel van deze vloer, dat snel de eindsterkte wordt bereikt. Die vloer is ook kneiterhard na droging en zeer vlak. Bij steekproeven bleek de vloerafwijking op 2.500 m2 niet meer te zijn dan 5 mm!”

Ruud van Pelt merkt op: “Je kunt ook al na één week met tegelen beginnen. Bij een anhydriet gietvloer moet je bij een laagdikte van 70 mm zeven weken wachten. Er is daarnaast gezorgd dat de dilatatievoegen precies samenvallen met de voegen van de tegels.”

Woningbouwproject

Van een geheel andere orde waren 61 eengezinswoningen in Waddinxveen, met in totaal 9.500 m2 vloeroppervlak. “Dan heb je het over meerdere, veel kleinere vloeroppervlakken en gebruik van vloerverwarming. De betonmortelcentrale zorgt dan voor een mortel met een iets hogere consistentie dan die vloer voor bijvoorbeeld Lidl. Want op een groot oppervlak moet de vloer meer vloeien”, aldus Marko.

Volgens Marko en Ruud verliep het gieten van de vloeren in Waddinxveen ook naar wens. Ruud merkt op: “Voordeel van een gietdekvloer is dat de leidingen volledig worden omhuld. Daarnaast is de warmtegeleidingscoëfficiënt lambda hoger dan 2,0 W/mK, waardoor de vloer gemakkelijk warmte afgeeft. Bij een traditionele smeervloer is die waarde ongeveer 1,0 W/mK. Door deze eigenschappen is de warmteafgifte 8 tot 10 procent beter dan bij een traditionele dekvloer. Dat scheelt in de energiekosten! Daarnaast is de vloer sterker, waardoor je minder laagdikte nodig hebt, dus minder materiaal. Hierdoor is Cemfloor ook een duurzame keuze.”

De huidtreksterkte is volgens Marko eveneens hoog. Dat is de sterkte van het oppervlak van de dekvloer. “We hebben proeven laten doe bij Technisch Bureau Afbouw. Volgens de CROW-CUR richtlijn 1:2018 ‘Prestatie-eisen aangegoten dekvloeren in relatie tot aan te brengen vloerafwerkingen’ moet de huidtreksterkte ten minste 0,7 N/mm2 bedragen, maar we halen met Cemfloor makkelijk tussen de 1,0 en 1,5 N/mm2. Daar kun je dus met gerust hart een pakketvloer op aanbrengen. Een zwevende dekvloer is ook geen probleem door de hoge constructieve sterkte. Bij een zandcementdekvloer kom je niet verder dan F1 of F2, maar Cemfloor haalt F4 of F5. Voor zwevende dekvloeren is het laatste een must. Voor ontwerpers en aannemers die graag met een cementgebonden dekvloer werken, is dit dus een ideale oplossing!”

Saint Gobain Weber Beamix
www.nl.weber