De gouden gids voor perfecte houtreparaties

Artikel delen

Of je nu een doorgewinterde professional bent of een beginner, het repareren van hout kan een uitdaging zijn. Gelukkig biedt een 2K epoxy houtvuller een robuuste en eenvoudig te bewerken oplossing. In tegenstelling tot traditionele houtvullers biedt epoxy een langdurige reparatie die net zo gemakkelijk te schuren en af te werken is als echt hout. In dit artikel, in samenwerking met Bolivia Professional, leer je stap voor stap hoe je dit zelf kunt doen.

Allereerst is het heel belangrijk om het te repareren houtoppervlak schoon, vetvrij, droog en vrij van stof te maken. Dit zorgt voor een optimale hechting van de houtvuller. Indien het nodig is schuur vooraf het beschadigde gebied om een betere hechting te bevorderen. Lees altijd de instructies op de verpakking en het technische datablad door voordat je start met het gebruik van de 2K Houtvuller.

Voorbereiding

Begin met het plaatsen van de kokers in het kitpistool om ervoor te zorgen dat je de epoxy houtvuller eenvoudig en gelijkmatig kunt aanbrengen. Vervolgens breng je het product aan op een gladde en harde ondergrond; dit type oppervlak zorgt voor een gemakkelijke en effectieve menging van de twee componenten. Ten slotte knijp je het product langzaam uit de koker op de harde ondergrond.

Kitpistool

Mengverhouding

De houtvullers bestaan uit twee componenten: een hars en een verharder. Het is essentieel om de juiste verhouding te hanteren om een goede uitharding te garanderen. De volume verhouding is 1:1, wat betekent dat gelijke delen van de hars en de verharder worden gemengd.

Controleer daarom direct of beide producten gelijkmatig uit de koker komen. Is dit niet het geval, verwijder dan het overtollige materiaal met het plamuurmes totdat de twee lengtes even lang zijn. Het overtollige deel direct verwijderen van de werkplek om te voorkomen dat het per ongeluk toch wordt meegenomen met het mengen. De mengverhouding is 1:1. Dat is zeer belangrijk om problemen te voorkomen.

Mengen

Het mengen

Start met het mengen van de gelijke afgepaste hoeveelheid. Ga zolang door met het mengen totdat er geen kleurverschil meer zichtbaar is. In dit bovenstaande voorbeeld zien we duidelijk nog twee kleuren in het mengsel. Dit is daarom nog niet klaar voor gebruik. Pas als het mengsel egaal lichtgeel is, kan gestart worden met de afwerking.

Dit mengproces moet snel en grondig worden uitgevoerd, aangezien de epoxy na het mengen begint met uitharden. Meng daarom niet langer dan strikt noodzakelijk en maak niet meer houtvuller aan dan binnen 8-10 minuten te verwerken is. Dit is de verwerkingstijd van het gemengde product.

Mengen

Verwerking

Breng de gemengde 2K epoxy houtvuller aan op het beschadigde houtoppervlak met behulp van een plamuurmes, een spatel of een geschikte applicator. Zorg ervoor dat de houtvuller gelijkmatig verdeelt en deze volledig in scheuren, deuken of andere oneffenheden drukt. Werk snel, want de epoxy begint te uitharden zodra deze is gemengd.Toepassen

Uitharding

Laat de aangebrachte houtvuller volledig uitharden. Wij verwijzen hiervoor naar het product informatieblad omdat dit afhankelijk is van de specifieke productformule en daarom varieert per product. Dit kan variëren van enkele uren tot een dag. Ook omgevingstemperatuur, luchtvochtigheid en de hoeveelheid van het aangebrachte product hebben invloed op de droging en doorharding.

Zorg ervoor dat het gerepareerde gebied tijdens het uithardingsproces niet wordt verstoord of belast.

Nabewerking

Na volledige uitharding kan de 2K epoxy houtvuller worden geschuurd en afgewerkt.

Bolivia Professional
www.boliviaprofessional.nl/