Recordaantal warmtepompen verwacht in 2023

Artikel delen

Op dit moment staat het aantal dit jaar geplaatste warmtepompen in Nederland op circa 110.000. Daarmee heeft de techniekbranche nu al evenveel warmtepompen geïnstalleerd als in heel 2022. Uiteindelijk denkt de branche dit jaar in totaal 170.000 warmtepompen te plaatsen, zo blijkt uit een prognose van Vereniging Warmtepompen.

Auteur: Harmen Weijer

Instalalteur bij bybride warmtepomp

Foto: Techniek Nederland. Een hybride warmtepomp is bij uitstek geschikt voor de bestaande bouw. Het systeem werkt in combinatie met een cv-ketel en bespaart zo’n 60% op het gasverbruik.

Daarvan komen er naar verwachting 120.000 in bestaande woningen. Daarmee overtreft de plaatsing van warmtepompen in de bestaande bouw die in de nieuwbouw voor het eerst ruimschoots. Hybride warmtepompen zijn bezig aan een razendsnelle opmars.

Voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland ziet dat de interesse voor duurzame verwarming snel toeneemt. “Sinds de inval van Rusland in Oekraïne en de stijging van de gasprijzen is er vooral veel vraag naar hybride warmtepompen. En de subsidie die de overheid geeft op de aanschaf van een warmtepomp helpt natuurlijk ook.” Een hybride warmtepomp is bij uitstek geschikt voor de bestaande bouw. Het systeem werkt in combinatie met een cv-ketel en bespaart zo’n 60% op het gasverbruik.

Levertijden worden korter

Het afgelopen jaar waren warmtepompen moeilijk leverbaar, stelt Techniek Nederland. Dat kwam volgens de branchevereniging onder meer door het wereldwijde tekort aan microchips en door corona-lockdowns in Azië. Volgens directeur Martin Hoekstra van installatiebedrijf ST/Warmte uit Nieuwkoop gaat het momenteel beter met de beschikbaarheid van warmtepompen en aansluitmaterialen, maar de problemen zijn nog niet helemaal opgelost. “We hebben nog altijd levertijden van zo’n drie maanden. We proberen zo goed mogelijk in te spelen op de groeiende vraag door een grotere voorraad aan te houden.”

Of installateurs dit jaar inderdaad 170.000 warmtepompen gaan plaatsen is afhankelijk van diverse factoren. Zo is nog niet duidelijk welk effect het prijsplafond voor gas zal hebben dat het kabinet heeft ingesteld. Hetzelfde geldt voor de gevolgen van de oplopende rente. Ook de stikstofcrisis speelt een rol. Als er minder nieuwbouwwoningen worden gebouwd, zal met name het aantal geïnstalleerde all-electric warmtepompen achterblijven bij de verwachtingen.

Foto: ROVC. Vanaf 2026 wordt het verplicht om een hybride warmtepomp te plaatsen bij vervanging van de cv-ketel. Dat betekent dat er nog duizenden warmtepompmonteurs extra nodig zijn.

Duizenden warmtepompmonteurs opleiden

De technieksector is volop bezig om warmtepompmonteurs op te leiden om aan de snel toenemende vraag te kunnen voldoen. Zowel cv-monteurs als zij-instromers worden opgeleid. Ze kunnen nu zelfs binnen zes maanden (420 uur) het mbo-deelcertificaat ‘Installeren en in bedrijf stellen van hybride warmtepompen’ behalen, maar er zijn ook andere opleidingsmogelijkheden. Inmiddels zijn al honderden warmtepompmonteurs opgeleid.

Vanaf 2026 wordt het verplicht om een hybride warmtepomp te plaatsen bij vervanging van de cv-ketel. Dat betekent dat er nog duizenden warmtepompmonteurs extra nodig zijn. Terpstra: “Dat is een grote uitdaging, maar we gaan het redden.”

Sinds de snelle vraagtoename afgelopen jaar hebben fabrikanten geïnvesteerd in de uitbreiding van hun productielijnen. Alle klassieke cv-ketelfabrikanten hebben inmiddels hybride warmtepompen in hun assortiment opgenomen. Ze nemen daarmee ook een voorschot op de normering van hybride warmtepompen in 2026. Vanaf dat moment zullen er alleen al in de bestaande

Record aan subsidies voor warmtepompen

grafiek

Afbeelding: RVO

Niet alleen verkoopcijfers laten zien hoe het aanschaffen van warmtepompen in de lift zit. Ook is in het eerste halfjaar van 2023 een recordaantal subsidies verstrekt in het kader van de Investeringssubsidie Duurzame energie en Energiebesparing (ISDE). Er zijn 150.001 aanvragen ingediend voor 216.580 apparaten en/of maatregelen. Het merendeel van het subsidiebudget is gegaan naar particulieren: € 242,1 miljoen euro. Ter vergelijking: in heel 2022 ging € 257,4 miljoen ISDE-subsidie naar particulieren. Het meeste subsidiegeld voor particulieren ging afgelopen halfjaar naar warmte­pompen: € 114,8 miljoen. Naar de zakelijke markt is € 28,3 miljoen aan subsidies voor warmtepompen verstrekt.In totaal zit er in de ISDE-pot voor 2023 € 350 miljoen, maar als de verkoop van duurzame maatregelen blijft doorzetten wordt dat budget al veel eerder overschreden. Of dat ook betekent dat net als vorig jaar het budget in het tweede halfjaar wordt verhoogd, is nog afwachten. Vorig jaar verhoogde de huidige demissionair minister Jetten het subsidiebudget voor de ISDE-regeling, met eerst in oktober€ 62 miljoen en eind november met nog eens € 35 miljoen tot er uiteindelijk in 2022 in totaal € 308,5 miljoen subsidie is aangevraagd.