Rijkskantoor Surinameweg in Haarlem duurzaam, maar vooral circulair gerenoveerd

Artikel delen

Het rijkskantoor Surinameweg 4 in Haarlem is begin deze zomer door BAM Bouw en Techniek opgeleverd aan opdrachtgevert Rijksvastgoedbedrijf. De grootschalige renovatie van het oude FIOD-gebouw is een toonbeeld van circulariteit. Het gesloten en donkere gebouw (ruim 12000m2 BVO) is getransformeerd naar een open en transparante werkomgeving waar Rijkswaterstaat straks haar plek gaat vinden.

Renovatie Rijkskantoor Surinameweg

Al vanaf de ontwerpfase was het uitgangspunt gebruik te maken van circulaire, hergebruikte materialen. In het gebouw zie je de circulaire elementen duidelijk terug.  Er zijn bijvoorbeeld wandpanelen geplaatst welke gemaakt zijn van bestaande minerale en stalen plafondplaten  welke dienen als geluidsdemping en magneetborden en hebben ook een esthetische functie.. Ook bestaande installaties zijn na een uitgebreide inspectie (deels) hergebruikt. Voor het vergadercentrum dat is aangebouwd (380 m2) is middels een volledig circulaire constructie gerealiseerd. Het vergadercentrum is daarnaast demontabel én remontabel. De daktuin boven op de aanbouw vormt het verbindende element tussen het gebouw en het boslandschap. Hierdoor sluit het vernieuwde gebouw aan op de visie ‘Stad tussen de bomen’ van de gemeente Haarlem.

Renovatie Rijkskantoor Surinameweg

Open Up

Leidend principe voor het gehele ontwerp is het concept Open Up! Met als doel het bestaande gebouw te transformeren van een gesloten bastion naar een lichte en transparante werkomgeving. De naar binnen staande erkers zijn naar buiten gekeerd voor meer licht en meer vloeroppervlak en op de begane grond zijn delen van de bestaande betonnen gevels verwijderd en voorzien van glazen puien. Het open karakter is in het interieur doorgezet. De lange gesloten gangen hebben plaatsgemaakt voor een grotendeels open werkvloer. De indeling is flexibel en eenvoudig aan te passen. Om meer ruimte te ervaren en karakteristieke gebouwelementen zichtbaar te maken, komen de gebouwinstallaties in het zicht.

Renovatie Rijkskantoor Surinameweg

Het ontwerp is het resultaat van de integrale samenwerking tussen BAM Bouw en Techniek – Projecten, MVSA Architects, Beyond Space, Copijn en DGMR. BAM Advies & Engineering is verantwoordelijk voor de installatietechnische en constructieve ontwerpwerkzaamheden.