De toekomst van verwarmen? Een absolute verademing

Artikel delen

Amber, de nieuwe lucht/water monoblock warmtepomp van Itho Daalderop, is nu leverbaar. Deze stille en stijlvolle warmtepomp wordt volledig buiten de woning opgesteld. Binnen hoeft alleen de bijbehorende regelmodule geplaatst te worden. Amber is beschikbaar in vermogens van 6,5 kW, 9,5 kW en 12 kW, en daarmee zeer geschikt voor de wat grotere woningen zoals twee-onder-één-kappers, hoekwoningen en vrijstaande woningen.

Warmtepomp

Fluisterstille buitenopstelling

Vanuit de Innovatieafdeling van Itho Daalderop in Tiel, valt Amber onder de verantwoordelijkheid van Mattijs Langhorst, Productmanager lucht/water-warmtepompen. “We richten ons met Amber speciaal op de wat grotere woningen in de Nederlandse en Belgische markt”, vertelt Langhorst. “Met nieuw ontwikkelde geluidsisolatie en een verbeterde ventilator hebben we het geluidsniveau tot een minimum weten te beperken, waardoor deze warmtepomp bij de meeste woningen geplaatst kan worden. Zelfs dicht bij de erfgrens.”

Voor verschillende woningtypen ontwikkelt Itho Daalderop verschillende typen warmtepompen. Het fraaie ontwerp van Amber past perfect bij de woning en de bewoner van deze tijd. Voor een monoblock buitenopstelling zoals Amber is bij grotere woningen vaak een plek in de voortuin of bovenop een garage te vinden. Naast het buitendeel is binnen alleen een plekje nodig voor de bijbehorende regelmodule.

De toerengeregelde warmtepomp draait het grootste deel van het jaar op een laag toerental, met een zeer laag geluidsniveau. Indien ’s nachts een nóg stillere werking gewenst is, kan de gebruiker kiezen voor de stille modus. In een all-electric opstelling maakt Amber per etmaal ongeveer twee uur warm tapwater, op een laag toerental. In de koelmodus heeft de warmtepomp een grote overcapaciteit, waardoor zij op een laag toerental met een zeer laag geluidsniveau kan draaien. De separaat verkrijgbare vloersteunen voorkomen dat er trillingen aan de woning worden doorgegeven.

Koelen met de warmtepomp: een verademing

Voorafgaand aan haar officiële lancering is Amber uitgebreid in de praktijk getest. Stephan Stoffer, Commercieel/Sales Manager bij Trans-id, geeft aan dat Amber bij hem thuis al vanaf de dag van installatie eind 2022 probleemloos draait, voor zowel verwarming als koeling en warm tapwater. “Aan het eind van deze zomer kan ik stellen dat het een verademing is om met Amber ook te kunnen koelen. Dat ik zelfs met het gebruik van actieve koeling deze zomer tot op heden nog altijd minder betaald heb aan energiekosten dan voorheen met de gasketel, stemt mij des te meer tevreden over de prestaties van deze lucht/water-warmtepomp. Dankzij Amber ben ik een van de eerste bewoners van onze wijk met een gasloze woning en hoop ik mijn buren te inspireren om ook een Amber te laten installeren. De scepsis over het geluid is in ieder geval weggenomen, want tot op de dag van vandaag hebben de buren Amber nog niet eens gehoord!”, vertelt Stoffer enthousiast.

Dankzij de steeds betere (na-)isolatie van woningen, kost het steeds minder energie om een woning te verwarmen, des te meer wanneer dit gedaan wordt met behulp van een warmtepomp. De keerzijde van een goed geïsoleerde woning is dat het ’s zomers binnen al snel te warm wordt, wat resulteert in een oncomfortabel binnenklimaat. In combinatie met een geschikt afgiftesysteem (vloerverwarming of actieve convectoren/radiatoren) kan Amber de ruimtetemperatuur tot een graad of vier verlagen. De mogelijkheid om met deze koelfunctie je woning comfortabel terug te koelen maakt een groot verschil in comfortbeleving.

Eenvoudige installatie zonder F-gas certificering

“Als Itho Daalderop hebben wij de ambitie om bij elke verbetering ook stil te staan bij het installatiegemak van onze producten. Het feit dat Amber een monoblock lucht/water-warmtepomp is, draagt bij aan het zo makkelijk mogelijk maken van de installatie”, legt productmanager Langhorst uit. Daarnaast heeft Itho Daalderop verschillende technische schema’s gemaakt om het de installateur zo gemakkelijk mogelijk te maken.

Warmtepomp Amber maakt gebruik van natuurlijk koudemiddel R290 (propaan), met een minimale impact op het milieu. Voor de installatie van deze monoblock warmtepomp is geen F-gas certificering nodig. Daarnaast is Amber een spijtvrije oplossing: ze kan zowel hybride als (eventueel stapsgewijs) all-electric worden toegepast. In de hybride uitvoering werkt Amber samen met alle merken cv-ketels. In de all-electric uitvoering bereidt Amber, naast het verwarmen en koelen van de woning, ook het warme tapwater. Ook kan dankzij koudemiddel R290 met Amber tot wel 70 °C cv- en warm tapwater worden gemaakt, zonder gebruik te hoeven maken van het elektrische element. Dat komt het rendement ten goede.

Itho Daalderop
www.ithodaalderop.nl