Duurzame technieken bij het isoleren van een woning

Artikel delen

Het isoleren van oudere woningen is vandaag de dag een steeds vaker voorkomende manier van verduurzamen. Waar een groot deel van de mensen de eerste stap heeft gezet om zonnepanelen te laten plaatsen om zelf eigen energie op te kunnen wekken, zien we ook dat steeds meer mensen zich bewust zijn van het feit dat ook het verbruik van gas drastisch verminderd moet worden om de uitstoot van CO2 tegen te kunnen gaan. Naast het feit dat het beter is voor het milieu, scheelt het de consument simpelweg ook flink in de portemonnee. Reden genoeg dus om eens te kijken welke duurzame technieken er ingezet kunnen worden om een huis te kunnen isoleren en daarmee te verduurzamen. Zo kun je naast je energiecontract via elix.nl af te sluiten niet alleen besparen op de tarieven, maar door je woning te verduurzamen ook op het verbruik zelf. Een win-win situatie dus.

Isoleren van de spouwmuur

duurzaam isoleren

Een veelgebruikte techniek bij het isoleren van woningen is spouwmuurisolatie. Hierbij wordt de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur opgevuld met isolatiemateriaal. Dit zorgt voor een betere isolatie en voorkomt dat koude lucht van buiten naar binnen kan dringen. Bovendien vermindert het ook de kans op vochtproblemen, omdat het voorkomt dat regenwater doordringt tot in de binnenmuur. Dit is niet voor niets een van de meest toegepaste manieren van isoleren en zorgt ervoor dat je jaarlijks al snel enkele honderden euro’s kunt besparen op je energierekening.

Isoleren van het dak

Naast de spouwmuren, kun je ook het dak laten isoleren. De warmte trekt namelijk naar boven, wat betekent dat je bij een slecht geïsoleerd dak veel meer last hebt van warmteverlies. Niet voor niets zien we daarom ook dat steeds meer mensen het dak laten isoleren. Niet alleen om het verbruik te verminderen, maar ook de maandelijkse kosten. Wil jij weten wat je kunt besparen op je termijnbedrag voor dynamische energie? Dan kun je dit online via verschillende tools eenvoudig berekenen. Op het moment dat je het dak laat isoleren, zal dit namelijk een bepaald percentage besparing op het verbruik opleveren, wat je eenvoudig door kunt rekenen naar euro’s.

Vloeren laten isoleren

Oudere huizen met een vochtige kruipruimte hebben vaak een niet of slecht geïsoleerde vloer. Vooral in de wintermaanden zorgt dit ervoor dat de bewoners snel last hebben van een koude optrekkende lucht en ook eventueel een vochtig huis. Het laten isoleren van de vloer biedt dan uitkomst. Een goed geïsoleerde vloer zorgt ervoor dat kou vanuit de kruipruimte niet kan optrekken naar de woonruimtes. Dit betekent geen koude voeten meer en een aangenamere temperatuur in huis.

Isolerende beglazing

Isolerende beglazing is een belangrijke techniek bij het isoleren van een woning. Door gebruik te maken van dubbel glas of HR++ glas wordt warmteverlies via ramen en deuren geminimaliseerd. Hierdoor blijft de warmte beter binnen en bespaar je op je stookkosten. Daarnaast heeft isolerende beglazing ook een geluidswerende werking, wat de rust en privacy in je woning ten goede komt. Dit in combinatie met bovenstaande drie technieken zal ervoor zorgen dat het energielabel van een woning er flink op vooruit zal gaan en dat de bewoners ook flink zullen besparen om de maandelijkse kosten voor het verbruik van energie.