Zo zorg je voor een veilig gebruik van je groepenkast: vijf tips!

Artikel delen

Je bent waarschijnlijk bekend met de meterkast. De deur in je gang waarin zich de groepenkast, ofwel stoppenkast, bevindt. Je beseft het je wellicht niet altijd, maar vanuit hier wordt je hele huis voorzien van stroom. Het is dan ook goed voor te stellen dat een onvoorzichtig gebruik hiervan kan leiden tot vervelende problemen. Benieuwd hoe jij zo veilig mogelijk omgaat met de groepenkast? Lees dan snel verder!

groepenkast

Aardlekschakelaar

Een aardlekschakelaar is een onmisbaar element in elke meterkast. Het zorgt namelijk voortdurend voor een veilig gebruik van stroom. Bij lekstroom verlaat een kleinere hoeveelheid stroom de installatie dan wat er binnenkomt. De aardlekschakelaar herkent dat en schakelt dit circuit dan uit. Dit doet het in samenwerking met een zekering of installatieautomaat. Deze techniek is cruciaal en voorkomt elektrische schokken en brandrisico’s. Ga dus voor een apparaat van hoge kwaliteit, zoals een aardlekschakelaar van Vekto.nl. Deze verzekert je van veiligheid, want stroom kan behoorlijk wat schade aanrichten.

Zekeringen en automaten

Zoals we al zeiden werkt een aardlekschakelaar samen met een zekering of installatieautomaat. Tenzij je gaat voor een aardlekautomaat, wat een combinatie is, moet je deze er apart op aansluiten. Ook deze spelen een belangrijke rol bij het bewaren van de veiligheid in je meterkast. Een zekering is een traditionele vorm en beschikt over een metalen stuk dat smelt bij te veel stroom. Daarentegen schakelt de schakelaar van een installatieautomaat zich dan vanzelf uit. De samenwerking van een aardlekschakelaar en één van deze twee componenten gaat overbelasting en kortsluiting tegen.

Regelmatig onderhoud en inspectie

Daarnaast is ook tijdig onderhoud en regelmatige inspectie van groot belang. Laat een gecertificeerd elektricien eens in de zoveel tijd langskomen om te kijken of de groepenkast nog werkt zoals het hoort te werken. Zo worden potentiële problemen vroegtijdig opgespoord en waar nodig verholpen. Door middel van een KWH meter kan de elektricien dan meteen zien hoeveel stroom er wordt verbruikt. Verder zal deze de algehele staat van de bedrading, zekeringen, automaten, en andere componenten inspecteren zodat ze nog goed functioneren. Neem zelf ook af en toe eens een kijkje. Zie je iets merkwaardigs? Neem dan gelijk contact op met een professional.

Label de schakelaars

Ook draagt het duidelijk labelen van de schakelaars bij aan de algehele veiligheid en efficiëntie van het elektrische systeem. Door de schakelaars van tevoren te testen en te labelen met kleuren of woorden kan de juiste schakelaar snel worden gevonden. Stel je voor dat jij, of een elektricien, aan de slag gaat met de elektriciteit. Door de gelabelde schakelaars kan de juiste groep worden uitgeschakeld en ga je schokgevaar tegen. Zo wordt het gebruik ervan niet alleen makkelijker, maar kan er ook sneller worden gehandeld bij een noodsituatie.

Veiligheid heb je in eigen hand

Tot slot is het nemen van de verantwoordelijkheid voor de veiligheid van de groepenkast niet alleen de taak voor een professional. Het is vooral die van jezelf. Wees goed op de hoogte van de locatie van de groepenkast. Zorg ervoor dat deze altijd toegankelijk is zodat je er snel en gemakkelijk bij kunt. Meld eventuele problemen onmiddellijk aan een gekwalificeerd elektricien. Stel ook je huisgenoten hiervan op de hoogte en laat ze jou bij ongewone situaties direct inlichten. Door zelf actief bezig te zijn met de veiligheid op dit gebied ga je nare situaties goed tegen. Veiligheid heb je in eigen hand en dat merk je op dit gebied maar al te goed.

Dus, een veilige groepenkast ligt niet voor de hand. Gelukkig wordt daar tegenwoordig voldoende aandacht aan besteed. Je moet bijvoorbeeld in ieder geval beschikken over een hoofdschakelaar, minimaal twee aardlekschakelaars waar maximaal vier installatieautomaten achter zitten. Zorg dus dat je deze in de meterkast installeert en ga veilig om met de elektriciteit in je huis!