4 tips bij het renoveren van een oudere woning 

Artikel delen

Gezien de huidige woningnood zijn veel mensen genoodzaakt om oudere woningen te kopen. Opknappertjes. Een mooie uitdaging. Dat wel. Maar het vergt ook veel extra werk. Daarnaast zien we dat bij de bouw van oudere woningen doorgaans minder op isolatie is gelet. De eisen waren toen simpelweg minder streng dan vandaag de dag. Dat betekent dat de meeste oudere woningen eerst goed geïsoleerd moeten worden. Daarnaast zullen veel belangrijke elementen van de woning inmiddels verouderd en aan vervanging toe zijn. In dit artikel behandelen we vier tips bij het renoveren van een oudere woning. 

1. Betere isolatie 

Betere isolatie is van essentieel belang in oudere woningen. Zeker nu de energieprijzen erg hoog liggen. Het is even flink investeren, maar zo kunnen hogere kosten op de lange termijn voorkomen worden. Bovendien draagt dit bij aan het wooncomfort. Een kunststof kozijn in combinatie met goed isolatieglas kan warmteverlies al voor een groot deel beperken. Schakel eventueel een deskundige in om mee te kijken. Deze toont direct op welke plekken er beter geïsoleerd kan worden en hoe dit het beste aangepakt kan worden. 

oudere woning

2. Neem echt de tijd 

De renovatie van een oudere woning neemt flink wat tijd in beslag. Wees hierop berekend.  Bovendien komt er vaak meer bij de renovatie kijken dan je denkt. Van tevoren denk je misschien een redelijke inschatting te kunnen maken van de tijd dat het gaat kosten om te renoveren, maar niets is minder waar. Een oudere woning kan nou eenmaal verborgen gebreken hebben en er gaat ook altijd wel iets mis tijdens een verbouwing. Goed om die zaken in te calculeren, zodat dit geen onnodige problemen veroorzaakt. 

3. Controleer de leidingen 

Een oudere woning brengt vaak ongewenste verrassingen met zich mee. Door ouderdom kunnen cruciale elementen van de woning mankementen gaan vertonen. Denk bijvoorbeeld aan het leidingwerk. Dit kan erg gevaarlijk zijn en heel wat extra problemen opleveren. Daarom is het belangrijk om deze voorzieningen eerst uitvoerig te controleren. Maak voor dit werk een afspraak met een expert. Dit zijn dingen die een gemiddelde doe-het-zelver meestal niet zelf kan regelen. Zelfs niet als deze erg handig is. Hier heb je echt de juiste hoeveelheid kennis en ervaring voor nodig. 

4. Wacht niet te lang met het bestellen van een nieuwe keuken of badkamer 

Is het ook nodig om de badkamer en keuken geheel te vernieuwen? Dan zorgt dit natuurlijk direct voor een geheel nieuwe uitstraling in huis. Houd er wel rekening mee dat de wachttijden erg lang kunnen zijn. Wacht dus niet te lang met deze te bestellen, zodat je zeker weet dat alles tijdig geleverd kan worden.