Verborgen kosten van een badkamerrenovatie

Artikel delen

Badkamerrenovaties zijn net als keukenrenovaties enorm populair. Daar waar de levensduur van een gemiddelde badkamer zo tussen de 10 en 20 jaar is, is het logisch dat veel huiseigenaren ervoor kiezen bepaalde gedeelten van de badkamer te laten renoveren, om zo de kosten enigszins te kunnen drukken. Het verschil tussen een renovatie en volledige nieuwe badkamer zit hem vooral in de indeling, maar ook de upgrade van bepaalde objecten. Zo kan er een nieuw toilet worden geplaatst voor enkele honderden euro’s, maar kan er ook worden gekozen voor een toilet van ver boven de duizend euro, bijvoorbeeld op het moment dat deze de beschikking moet hebben over een verwarmde bril. Omdat er bij iedere renovatie kans is op verborgen kosten, is dit bij een badkamerrenovatie ook het geval.

badkamerrenovatie

Type materiaal

De consument kan een renovatie zo duur maken als ze zelf willen. Wat we vaak zien, is dat er flink geld uitgegeven wordt aan luxe en daarmee ook dure tegels, terwijl het ook prima een tandje minder kan. Het is namelijk een heel verschil of er wordt gekozen voor tegels van 15 euro per vierkante meter of luxe marmer tegels die kunnen oplopen tot wel 100 euro per vierkante meter. Afhankelijk van het type tegel, maar ook de complexiteit van het zetten, kan er dus voor zorgen dat een renovatie flink in de papieren kan gaan lopen. Tijdens de uitvraag van een offerte is het vaak ook verstandig om meerdere opties te bekijken, zodat er eventueel nog kan worden gestreept en de kosten kunnen worden beperkt, mocht dit qua budget nodig zijn.

Nieuwe CV ketel

Wat veel mensen onderschatten, is dat het niet vanzelfsprekend is dat er vloerverwarming kan worden aangelegd in de badkamer, zonder een nieuwe cv ketel. Een nieuwe cv ketel kopen is dan de enige optie, wat dus ook voor extra kosten zorgt. Dit heeft te maken met de capaciteit van de huidige ketel, die niet in alle gevallen in staat is om zowel beneden het huis te verwarmen, als ook boven een extra aansluiting te kunnen voorzien van voldoende warm water om de vloer op te warmen. Het is dus als bedrijf ook belangrijk om tijdens een renovatieproject dit met de klant te bespreken, zodat ze niet achteraf voor een verrassing komen te staan. Het is dan aan de klant zelf of ze kiezen voor een nieuwe CV ketel of toch de vloerverwarming achterwege laten.

Verborgen gebreken

Tijdens het renoveren van badkamers zijn verborgen gebreken eerder regel dan uitzondering. Vooral bij oudere huizen zien we vaak dat het leidingwerk flink is verouderd en ook de manier waarop het is aangelegd niet meer conform de huidige standaard is. De kosten voor het omleggen van leidingen voor bijvoorbeeld het aansluiten van de nieuwe verwarmingsketel kunnen dus aardig in de papieren lopen. Het is dus wel belangrijk dit ook duidelijk te communiceren. Nu is het wel zo dat niet alles op voorhand te voorspellen is en het daarom dus ook onder de noemer ‘verborgen gebreken’ valt. Het advies is dus ook om als huiseigenaar wat extra geld te reserveren voor een renovatie, zodat eventuele onvoorziene kosten wel kunnen worden opgevangen.