Zonnepaneel mogelijkheden voor op balkon

Artikel delen

Beschutte, zonnige balkons: ook daar liggen kleinschalige kansen om zonne-energie op te wekken. Appartementsbewoners tonen steeds meer belangstelling voor het plaatsen van al dan niet flexibele zonnepanelen. Zo is het balkon zonnepaneel steeds meer in opkomst, iets wat niet zo vreemd is gezien het grote aantal zonnige balkons die op gebied van energietransitie nog steeds geen rol spelen. Voor appartementbewoners betekent dit meedoen met de rest van Nederland. Maar hoe werkt dit, het plaatsen van zonnepanelen op het balkon? Wat zijn de mogelijkheden?

Zonnepanelen speciaal voor balkons

Er zijn in principe twee technieken beschikbaar voor zonnepanelen balkon. Dit zijn de vaste zonnepanelen, die gemonteerd worden aan de balustrade, of het ‘plug and play’ zonnepaneel, die overal waar een stopcontact aanwezig is gebruikt kan worden. Deze plug and play zonnepaneel is in principe zeer flexibel.

Het vaste zonnepaneel kent deze flexibiliteit niet, maar wekt daarentegen meer zonne-energie op; iets waar het tenslotte om draait. Wat dat punt betreft is het vaste zonnepaneel het meest interessant voor flat- en appartementbewoners. Beide type zonnepanelen leveren stroom terug aan het netwerk (mits deze niet rechtstreeks gebruikt wordt).

zonnepaneel

Voor- en nadelen beide type zonnepanelen

Het vaste zonnepaneel heeft als voordeel dat hij meer zonne-energie opwekt en eenmaal bevestigd, is er geen omkijken meer naar. Hij is uiteraard wel hoger in aanschafprijs voor de flatbewoner. Daarnaast wekt hij beduidend meer stroom op en zorgt hij voor een boost aan werk binnen de zonne-energie branche. Een aandachtspunt zijn vergunningen, deze moeten aangevraagd worden bij de gemeente, daarnaast zijn stadsappartementen niet altijd geschikt vanwege het beschermd stadsgezicht.

Flexibele zonnepanelen kennen voor de flatbewoner het voordeel dat zij lager in aanschafprijs zijn, maar als energiebron niet echt voor een serieus verschil gaan zorgen.

Balkon tevens van windscherm voorzien

Zonnepanelen op balkon fungeren soms als buffer bij een straffe wind, maar bevinden de zonnepanelen zich slechts aan één zijde i.v.m. de opbrengst, dan is het mogelijk om mooie, eigentijdse windschermen te plaatsen. Een van de meest populaire windscherm balkon keuzes is die van plexiglas. Plexiglas op het balkon kennen we voornamelijk als gematteerde afscheidingswand tussen de verschillende balkons, maar zij kunnen ook prachtig op het balkon geïntegreerd worden als modieuze voorzetwand, verwerkt in een RVS behuizing. Flatbewoners zien de voordelen meestal goed zitten en voor de bouwsector liggen hier mooie kansen om flats via de verhuurder van Plexiglas windschermen te voorzien.

Plexiglas kent nogal wat voordelen: allereerst belemmert plexiglas niet het zicht, op deze wijze kan men vanaf het balkon van het weidse uitzicht blijven genieten. Verder is plexiglas zeer goed weerbestendig, vorst, neerslag, zon; het heeft geen invloed op de kwaliteit van plexiglas. Tevens is plexiglas een zeer sterk materiaal, tot wel 30 maal sterker dan glas. Het gewicht daarentegen is de helft lager dan dat van glas. Plexiglas is zeer gemakkelijk te reinigen met een doek en wat allesreiniger. Tot slot is plexiglas ook nog eens UV-werend, waardoor men beschermd is achter het plexiglas tegen overmatig zonlicht.

Als aanvulling op de beschutting van de zonnepanelen op het balkon, vormt de plexiglas wand dus een mooi, eigentijds alternatief.