“Meer circulair geproduceerde warmtepompen, dat is onze volgende stap”

Artikel delen

De vraag naar warmtepompen kan op dit moment weliswaar even iets lager liggen dan afgelopen jaren; de kans dat die vraag weer snel zal toenemen, is groot. De verduurzaming van Nederland gaat immers gewoon door, waardoor steeds meer woningen aardgasloos worden. Om die marktboost goed te kunnen faciliteren, heeft Inventum Technologies naast de huidige fabriek in Houten, een nieuwe tweede fabriek gebouwd, speciaal bedoeld voor de productie van binnenwarmtepompen. Deze nieuwe fabriek heeft een extra capaciteit van 80 000 binnenwarmtepompen per jaar. Bovendien biedt het nieuwe pand volop ruimte om trainingen en kennissessies voor installateurs en klanten te organiseren. Vorige week is de fabriek officieel geopend, maar RenovatieTotaal mocht al eerder een kijkje nemen.

Auteur: Harmen Weijer
Foto’s: Inventum Technologies

Tweede fabriek Inventum Technologies

De nieuwe, tweede fabriek komt precies naast de al jaren bestaande fabriek van Inventum Technologies in Houten.

Zelfs op een druilige herfstmiddag glanst de gevel van de gloednieuwe productielocatie van Inventum Technologies. Er zijn nog veel vakmensen binnen om de fabriek in orde te maken, zoals voor het gieten van de immense productievloer. Maar ook enkele installateurs zijn nog drukdoende met het afmaken van de laatste installatietechnische klussen. Niettemin is er al genoeg te zien binnen in de nieuwe fabriek, zoals het mooie auditorium – waar op dit moment nog wel het grote led-scherm ontbreekt. Het scherm wordt komende week geplaatst. Datzelfde geldt voor de instructieruimte: tafels en stoelen staan er al, maar nog niet alle verschillende boilers en binnenwarmtepompen, voor de trainingen, staan er.

Instructieruimte in nieuwe fabriek

Installateurs worden door Inventum Technologies opgeleid in de instructieruimte. Hier komen verschillende boilers en binnenwarmtepompen te hangen om de trainingen zo praktisch mogelijk te maken.

En het grote magazijn laat zien dat Inventum Technologies grootse plannen heeft. “De nieuwe fabriek wordt geheel gebruikt voor de productie van binnenwarmtepompen”, vertelt Jorn van Strien, COO bij Inventum Technologies, niet zonder een trotse blik. “Daardoor hebben we een extra capaciteit van 80.000 warmtepompen per jaar. Met deze uitbreiding kunnen we Nederland nóg sneller voorzien van slimme oplossingen”.

Het magazijn in de tweede fabriek Inventum Technologies

Het grote magazijn laat zien dat Inventum Technologies grootse plannen heeft.

De eerste fabriek ernaast blijft overigens nog volop actief als productielocatie, maar dan voor de boilers, die Inventum al sinds 1928 produceert. Het inmiddels 115 jaar oude bedrijf – het is in 1908 in Bilthoven opgericht als producent van kleine elektrische apparaten – luistert dit jubileumjaar dus op met de oplevering van een tweede fabriek. Daar ging wel de nodige voorbereiding aan vooraf, en dat duurde langer dan verwacht. Van Strien: “We zijn anderhalf jaar bezig met de bouw hiervan. Allereerst is het natuurlijk uniek dat we naast onze huidige locatie een tweede productiefaciliteit konden bouwen. Het was een braakliggend terrein, waar we al eerder een optie op hadden genomen. De start van de bouw duurde alleen wat langer dan verwacht, want we kregen te maken met waar veel meer nieuwbouwprojecten problemen mee hebben: flora en fauna. Het ging bij ons om broedende kieviten. Die gaan we natuurlijk niet verstoren, maar gelukkig konden we vorig jaar zomer beginnen met de bouw.”

COO Jorn van Strien en New Business Manager Richard Vermeeren van Inventum Technologies in het gloednieuwe auditorium van de tweede fabriek.

COO Jorn van Strien en New Business Manager Richard Vermeeren van Inventum Technologies in het gloednieuwe auditorium van de tweede fabriek.

Zelf produceren

Op beide locaties worden de apparaten door Inventum Technologies geheel zelf geproduceerd. Alleen het plaatwerk voor de afwerking, binnenleidingen en enkele kleinere componenten worden als halffabricaat aangeleverd. Daarna worden alle apparaten zelf geproduceerd en in elkaar gezet door eigen medewerkers van Inventum Technologies. De productielijn, die in de huidige locatie volop in gebruik is, laat dat ook zien. Vakmensen zijn bezig met de bouw van binnenwarmtepompen: van het fijnste soldeerwerk tot en met de test aan het eind van de lijn. Het is anno 2023 bijzonder te zien hoe ambachtelijk Inventum Technologies zijn warmtepompen maakt.

Van Strien: “Door onze boilers en ventilatiewarmtepompen op Nederlandse bodem te blijven produceren en veruit de meeste componenten uit eigen land en de EU te betrekken, reduceren we ook onze eigen CO2-footprint zoveel mogelijk”. “

Productie warmtepompen Inventum

Op beide locaties worden de apparaten door Inventum Technologies geheel zelf geproduceerd.

Hoewel warmtepompen nog relatief nieuw zijn, en de meeste woningen nog voorzien zijn van cv-ketels, is de technologie voor Inventum Technologies allerminst nieuw. “We maken al 35 jaar binnenwarmtepompen; we zijn inmiddels toe aan de 8e generatie”, vertelt Richard Vermeeren, New Business Manager bij Inventum Technologies. “We focussen ons ook specifiek op binnenwarmtepompen, dus warmtepompen die geen buitenunit hebben én kunnen ventileren. Dat zijn ventilatiewarmtepompen die hun energie halen uit de ventilatielucht van de woning in plaats van uit de buitenlucht, zoals de lucht-water warmtepompen in de markt. Door de ventilatielucht verder af te koelen dan de buitentemperatuur wordt de ventilatiewarmtepomp een bron van hernieuwbare energie. We hebben hem wel zo gebouwd dat hij weinig tot geen lawaai in huis maakt.”

En ook voor Inventum Technologies staat de ontwikkeling niet stil, vertelt Vermeeren. “Zo kijken wij naar hoe we de verschillende componenten in een warmtepomp afzonderlijk zouden kunnen vervangen zonder de gehele warmtepomp te moeten vervangen. Dat past in een circulaire economie. Onze R&D-afdeling is daar druk mee bezig en die nieuwe warmtepomp willen we eind volgend jaar lanceren. We kunnen dat ook doen, omdat wij een van de weinige spelers in deze markt zijn die lokaal produceren.”

Productie warmtepompen Inventum

Het is anno 2023 bijzonder te zien hoe ambachtelijk Inventum Technologies zijn warmtepompen maakt.

Compacter

Een andere ontwikkeling is dat vooral de all electric binnenwarmtepomp – die niet alleen warmte kan leveren, maar ook warm tapwater en koeling én kan ventileren – compacter gemaakt wordt. “We zijn nu bezig met een apparaat – de Compacto – deze komt in het eerste kwartaal van volgend jaar op de markt. De naam zegt het al, deze wordt compacter: van een hoogte van 1 meter 60 naar nu een  van 1 meter 20, want dat is wat de klant graag wil. Dit soort ontwikkelingen en verbeteringen op onze producten doen we ook het liefst op de vragen vanuit de markt. Deze nieuwe warmtepomp is niet het enige wat we ontwikkelen op specifieke klantvragen. Zo vragen vooral woningcorporaties om meer mogelijkheden voor dashboarding en monitoring. Dus dat nemen we dan mee in het ontwerp van de nieuwe modellen. Maar we luisteren ook naar wensen van projectontwikkelaars, bouwers, energieadviseurs, groothandel en natuurlijk installateurs.”

Want het is vooral die laatste groep die de producten van Inventum Technologies installeert bij de uiteindelijke gebruiker. Aan installateurs is een schreeuwend gebrek. Hoe kan Inventum Technologies daar een helpende hand in reiken? “In ieder geval door een product te leveren dat de installatietijd kan verkorten, zodat 1 installateur twee keer zo veel werk kan leveren. Denk in dat geval aan zoveel mogelijk plug-and-play-oplossingen; we hebben bijvoorbeeld een skid die binnen 4 uur te installeren is. En vergeet ook niet: we hebben geen buitenunit. Dat scheelt heel wat tijd bij het installeren, maar kan ook worden gedaan door een niet-STEK gecertificeerde w-installateur. Deze hangen bijvoorbeeld nu nog cv-ketels op, maar kunnen na een training bij ons ook binnenwarmtepompen installeren.”

Ook ventilatie-installateurs worden al door Inventum Technologies zelf opgeleid. Vermeeren: “Die hebben op het waterzijdige deel wel een aantal trainingen nodig. Die trainingen geven wij echter niet allemaal zelf, maar daarin werken we nauw samen met Techniek Nederland.”

Productie warmtepompen Inventum

Vakmensen zijn bezig met de bouw van binnenwarmtepompen: van het fijnste soldeerwerk tot en met de test aan het eind van de lijn.

Terugverdientijd

“Wat we verder zien is dat consumenten graag willen verduurzamen, alleen is dit financieel vaak een grote stap. Belangrijk onderdeel in de keuze van de consument is de zekerheid over een terugverdientijd: onze ventilatiewarmtepompen zijn terug te verdienen binnen 7 jaar.

Deze combinatie van ontwikkelen, maken en continu verbeteren van boilers en warmtepompen, staat voor ons voorop om een waardevolle bijdrage te leveren aan de energietransitie van Nederland. En dat doen we al jaren”, aldus Vermeeren.

Het magazijn in de tweede fabriek Inventum Technologies

De nieuwe fabriek heeft een capaciteit voor 80.000 binnenwarmtepompen. In november werd nog hard gewerkt aan de afwerking van de productievloer.

Fabriek met energielabel A+++++

De nieuwe fabriek van Inventum Technologies in Houten draagt het hoogste energielabel A+++++, is voorzien van zeer duurzame installaties zonder CO2-emissie, en is energieneutraal of zelfs energieleverend. Behalve het pand voldoet ook de productie van Inventum Technologies aan hoge duurzaamheidsnormen. “De boilers en warmtepompen die in Houten worden geassembleerd bestaan uit componenten, die vrijwel allemaal uit Europa komen. Zo komt 75% van de onderdelen van de Modul-AIR – de meest verkochte warmtepomp van het bedrijf – uit Nederland en 95% uit Europa”, aldus Jorn van Strien, COO  bij Inventum Technologies.

Inventum
www.inventum.com