In één keer klaar met een warmtepomp op propaan

Artikel delen

Uit het Nationaal Warmtepomp Trendrapport 2024* blijkt dat het totaal aantal opgestelde warmtepompen met 40 procent groeit ten opzichte van 2022. Naar verwachting van DNE Research komt dat eind 2023 uit op 568.000 warmtepompen. Het doel van het inmiddels demissionaire kabinet Rutte IV om in de periode 2022 tot met 2024 125.000 warmtepompen in de bestaande bouw te plaatsen wordt dus ruimschoots gehaald. In de prognose zijn er alleen al in 2023 bijna 120.000 warmtepompen in bestaande woningen geplaatst ten opzichte van 50.000 warmtepompen in 2022.

Buitenunit warmtepomp

Daarmee lijkt de energietransitie goed op stoom te komen. Er is echter nog een andere transitie gaande: hoe snel kunnen warmtepompen van de f-gassen af? Op 5 oktober 2023 bereikten Europese beleidsmakers een overeenkomst over aangescherpte regels voor het gebruik van f-gassen. Deze koudemiddelen, die gebruikt worden in warmtepompen, moeten vanwege hun schadelijkheid voor het klimaat sneller worden uitgefaseerd. In de praktijk betekent de nieuwe wetgeving dat de warmtepompsector sneller de transitie zal moeten maken naar de zogeheten ‘natuurlijke koudemiddelen’, oftewel koudemiddelen met een laag aardopwarmingsvermogen (GWP) van een niet-synthetische aard, zoals propaan.

Natuurlijke koudemiddelen

Jarenlang was R410A dé standaard als koudemiddel in warmtepompen, dat werd geleidelijk vervangen door R32 en nu door het natuurlijke R290, oftewel propaan. Ter vergelijking, het f-gas R410A heeft een aardopwarmingsvermogen (GWP) van 2.088 terwijl het natuurlijk koudemiddel R290 (geen f-gas!) gelijk is aan 3. Dat betekent dat het schadelijke opwarmende effect van R410A ten opzichte van CO2 vele malen groter is dan bij propaan (R290), wat bijna nihil is.

Binnen unit warmtepomp

Ideaal voor bestaande woningen

De nieuwste warmtepompen van Panasonic, de Aquarea L-serie, maken gebruik van dit natuurlijke koudemiddel. Deze volledig elektrische lucht-water warmtepompserie is ontworpen om de eigenschappen van het R290-koudemiddel te maximaliseren. Dat maakt een cv-aanvoertemperatuur tot 75 °C mogelijk, zelfs met een buitentemperatuur van -10 °C.

Radiatoren hebben een hoge temperatuur nodig voor een optimale werking. Daardoor is deze warmtepomp een ideale vervanger van de cv-ketel. Het systeem kan namelijk gebruik maken van de bestaande leidingen en radiatoren in de woning. Dat maakt deze warmtepomp zeer geschikt voor renovatieprojecten. Verduurzamen is zo ook zonder ingrijpende aanpassingen of verbouwing mogelijk.

Infographic warmtepomp

In één keer klaar

Doordat de Panasonic Aquarea L-serie volledig elektrisch is, kan de woning meteen van het gas af. Daarnaast is de warmtepomp door het gebruik van het koudemiddel R290 niet alleen zeer milieuvriendelijk maar ook een ideaal alternatief voor de vervanging van een cv-ketel in een bestaande woning. Het systeem voldoet aan allerlei veiligheidsmaatregelen. Zo moeten de producten waterzijdig aangesloten worden, waardoor het koudemiddel buiten het huis blijft. De warmtepompen zijn bovendien zeer energie efficiënt en hebben een A +++ energielabel. Daardoor komen ze in aanmerking voor een subsidie tot €4.350,- per warmtepomp. Kortom, een ideale keuze voor de lange termijn en je bent in één keer klaar.

* Bekijk hier het Nationaal Warmtepomp Trendrapport 2024

Panasonic
www.aircon.panasonic.eu