Bedrijfshallen duurzaam verwarmen en koelen met warmtepompheaters

Artikel delen

Veel bedrijfshallen worden nog traditioneel verwarmd namelijk door gasheaters . Uit onderzoek van TNO uit 2022 blijkt dat het gaat om liefst 75 procent van alle hallen in Nederland. De omslag naar gasloos verwarmen is dan ook zeer wenselijk, én ook mogelijk, zo vertelt Reon Houtepen van Masterwatt. Een mogelijke oplossing is om de gasheathers te vervangen voor warmtepompheaters. “Zeker in combinatie met zonnepanelen op bedrijfshallen waarvan de opgewekte zonne-energie steeds vaker direct gebruikt moet worden, zijn warmtepompheaters een hele slimme oplossing. Dat is ook de reden dat we deze op de VSK-beurs in februari laten zien.”

Auteur: Harmen Weijer

Luchtgordijn in bedrijfshal.

Voor de verwarming van bedrijfshallen en utiliteitsgebouwen worden veelal luchtgordijnen als deze gebruikt.

Het onderzoek van TNO is er duidelijk over: veel bestaande bedrijfshallen zijn relatief oud en verwarmen nog op traditionele manier. Het gaat om circa 75 procent van alle bedrijfshallen in Nederland. Deze hallen worden onder andere gebruikt als magazijn, stalling van machines en voertuigen en overslag van goederen. Voor deze bestaande hallen bestaan echter geen energiebesparingseisen, zoals vanaf 1992 in het Bouwbesluit wel is opgenomen in het Bouwbesluit voor nieuwbouw. Per 2012 zijn de thermische isolatie-eisen voor dak, vloer en gevel verder verhoogd.

Luchtgordijn in bedrijfshal.

Luchtgordijn in bedrijfshal.

In het onderzoek is gekeken naar hoe groot het percentage bedrijfshallen zonder koeling – zoals het TNO-onderzoek deze relatief onzuinige hallen definieert – is die dateert van voor 2011. Het gaat om meer dan 90 procent, wat aangeeft dat er veel besparingspotentieel is. Het zal niet verbazing wekken dat deze oudere bedrijfshallen veruit het grootste energieverbruik per jaar hebben: 28 PJ. Uit het onderzoek blijkt verder dat 63 procent van de hallen wordt verwarmd door verwarmingsketels, en slechts 2 procent door warmtepompen. Ook het potentieel van infraroodpanelen wordt in het onderzoek benadrukt, vooral op plekken waar ruimteverwarming voor werkplekken nodig is.

Duurzamer, energie-efficiënter én goedkoper

Voor Reon Houtepen van Masterwatt was het aanleiding om bij hun Europese leverancier te informeren naar alternatieven. “Deze producent belevert ons ons al jaren met onder andere luchtgordijnen, en elektrische heaters voor de Nederlandse markt. Wij kregen vanuit die markt al veel vaker de vraag of die hallenverwarming energie-efficiënter, duurzamer en goedkoper kon. Bovendien is de energietoevoer – vooral van stroom – in steeds meer regio’s in Nederland beperkter geworden vanwege de netcongestie.”

Een alternatief is dus zeer wenselijk, en die bleek de Europese leverancier  inderdaad te hebben, namelijk de Nevada Jet warmtepompheater. Houtepen: “Deze heeft 6 nozzles aan de onderkant van het apparaat, die met grote kracht lucht de ruimte in blazen en daarmee een soort van paraplu aan warmte verdelen. Daardoor zijn er minder apparaten nodig om hallen met een grote oppervlakte te verwarmen of koelen, zonder dat dit ten koste gaat van het comfort.”

warmtepompheater

De Nevada Jet warmtepompheater heeft 6 à 8 nozzles aan de onderkant van het apparaat, die met grote kracht lucht de ruimte in blazen.

Warmte naar beneden geblazen

Daarnaast wordt de Nevada Jet HC hoog in de ruimte gemonteerd. Houtepen: “Daardoor werkt deze tevens als destratificator, aangezien de warmste lucht boven in de ruimte automatisch wordt hergebruikt voor de verwarming op vloerniveau. Dit heeft tevens als resultaat dat er minder warmteverlies door het dak is. Verder hebben ze een vermogen tot maximaal 50 kW, waardoor ze per unit bedrijfshallen met een hoogte tot maximaal 14 meter en 48 m2 vloeroppervlak van warmte én koeling kunnen voorzien. De Nevada Jet is beschikbaar in twee varianten: een watergevoerde lage temperatuur wisselaar voor de warmtepomp en eentje die werkt met een DX-batterij die geschikt voor koudemiddel R32. En het gamma is nog breder met een lage temperatuur warmtepompheater, die weliswaar minder vermogen heeft, circa 40 kW, maar nog steeds goed bruikbaar is in magazijnen en winkels.”

De vraag vanuit de markt komt voornamelijk van bedrijven die bedrijfshallen gebruiken voor opslag of waar veel mensen werken. “We hebben bijvoorbeeld contact met een leverancier van zwembaden, die in hun hallen ook reparaties en onderhoud doet aan de zwembaden. Voor deze klant is het belangrijk dat de gehele hal wordt verwarmd. Want als je maar een deel van de hal wil verwarmen, zou infrarood kunnen voldoen.”

Netcongestie

Omdat ook warmtepompheaters gebruikmaken van stroom – al is dat uiteraard een stuk minder dan elektrische heaters – is de combinatie met zonnepanelen op bedrijfshallen een hele slimme, geeft Houtepen aan. “Dat is zeker interessant voor bedrijven die zonnepanelen hebben of willen neerleggen op hun bedrijfspand, en van de netbeheerder te horen hebben gekregen dat ze zo veel mogelijk – zo niet alles – zelf moeten gebruiken. Terugleveren is vanwege de netcongestie niet meer mogelijk. Dan kun je die maar beter gebruiken voor je koeling in de zomer, wanneer de zonopbrengst van de zonnepanelen het hoogst is.”

Masterwatt laat deze Nevada-serie ook zien op de VSK-vakbeurs begin februari in de Jaarbeurs.

Masterwatt
www.masterwatt.com
Stand: 11.D100