Beursmanagers Marisa Richter (Renovatie & Transformatie en Monument) en Sander Braam (Houtbouw): “Renovatieopgave is zo groot dat verregaande samenwerking hard nodig is”

Artikel delen

Mede dankzij een goed gevuld kennisprogramma en interessante beursdeelnemers zijn de drie vakbeurzen Renovatie & Transformatie, Monument en Houtbouw weer een must voor de bouw- en renovatieprofessional. Van 14 tot en met 16 mei vormen de Brabanthallen het toneel van deze jaarlijkse happening. En meer dan ooit zijn de ogen van de bouwprofessionals én hun partners en opdrachtgevers gericht op deze vakbeurzen. “De renovatieopgave is namelijk heel groot en dat vraagt om de juiste kennis en kunde.”

Auteur: Harmen Weijer. Foto’s: 54events

Van 14 tot en met 16 mei vormen de Brabanthallen het toneel van drie jaarlijks terugkerende vakbeurzen: Renovatie & Transformatie, Monument en Houtbouw.

Renoveren van woningen heeft de afgelopen jaren een flinke boost gekregen. Vooral woningcorporaties zijn volop bezig hun bestaande voorraad te verbeteren en te verduurzamen. Terwijl tegelijkertijd de nieuwbouw door allerlei beperkingen – zoals stikstofregelgeving, hoge rentes en materiaal- en personeelstekort – juist achterblijven. De drie vakbeurzen Renovatie & Transformatie (R&T), Monument en Houtbouw zijn dan ook in trek, merken beursmanagers Marisa Richter (R&T en Monument) en Sander Braam (Houtbouw).

“Wat we merken is dat omdat we in in Nederland zo veel woningen en andere gebouwen moeten renoveren, er steeds meer specifieke producten en diensten worden ontwikkeld”, vertelt Richter. “Denk in dat geval aan geprefabriceerde onderdelen van een woning, zoals schoorstenen. Want deze kleine innovaties kunnen al het verschil maken.”

Verregaande samenwerkingen

Een minder in het oog springende innovatie, maar wel degelijk innovatief in het werk, is het aangaan van verregaande samenwerkingen. Richter: “Dat is ook logisch, want dat het vele benodigde werk kunnen vastgoedonderhoudsbedrijven niet alleen. Maar we zien dat dit jaar ook terug in de nominaties voor de eerste editie van de Duurzame Innovatie Award. Want niet alleen zijn daar producten genomineerd, ook de Ketensamenwerking Circulaire Bouwstromen is genomineerd. Deze ketensamenwerking richt zich op het sluiten van de gehele cyclus van inventarisatie tot aan realisatie. En ook bij twee andere genomineerden, Sempergreen en HDA Haarlem, gaat het over gezamenlijk ontwikkelde innovatie.” (zie ook kader)

Op de beursvloer zijn van allerlei vakdisciplines aanwezig én bezig om te laten zien hoe het vak in de praktijk wordt uitgeoefend.

Transformaties

Sinds vorig jaar is ’Transformatie’ ook in de naamgeving van de vakbeurs meegenomen. En hoewel het niet eenvoudig is om voormalige kantoren of industriële gebouwen te transformeren naar woningen, blijft het één van de mogelijkheden om woningen te creëren. Braam: “Dan doel ik voornamelijk op kantoren of voormalige ziekenhuizen die rondom binnensteden zijn gerealiseerd in het begin en midden van de 20e eeuw. Die aantallen transformaties nemen jaar na jaar nog steeds toe. Het brengt hobbels en uitdagingen met zich mee om deze transformaties te realiseren, maar het past wel in de duurzame en circulaire economie.”

Het toont ook aan dat de twee andere vakbeurzen Monument en Houtbouw heel goed passen bij Renovatie & Transformatie. Richter: “Al spelen in de monumentale hoek wel andere uitdagingen, zoals specifiek opgeleide vakmensen. Een aantal van deze vaklui zijn sinds corona-tijd niet meer in dienst van bouwbedrijven die monumenten restaureren, maar zijn freelancer geworden. Dan is het lastig om je kennis op niveau te houden. Dat geldt ook voor het aantrekkelijk maken voor jonge vakmensen. Daar spelen we op in door op de eerste dag van de beurs de focus te leggen op opleidingen. We hebben dan ook contact gezocht met ROC’s om op die dag leerlingen naar Den Bosch te laten komen. Er zijn al ruim 100 inschrijvingen.”

Houtbouw

De koppeling met Houtbouw en Renovatie & Transformatie is onder andere te leggen via het fenomeen optoppen. Braam: “Dat is zeker een interessante optie om snel meer woningen in bestaande bouw te creëren. En het past in de duurzamere bouweconomie. Wat wel nodig is, is dat als we willen dat houtbouw breder omarmd wordt, dat het kennisniveau nog wel omhoog moet. We proberen met onze vakbeurs ons steentje daaraan bij te dragen. Verder zie ik dat MBO’s opleidingen in houtbouw aanbieden, en dan is het aan de bouwsector om daar de volgende stappen in te zetten.”

Nominaties Duurzame Innovatie Award

HDA Haarlem & Zehnder Group Nederland – HDA WHR out of the box
Een behuizing ontwikkeld voor de plafond WTW-unit WHR 920 en geluiddemping voor aan de galerij buiten de woning. Op deze manier kan per appartement gezond en comfortabel geventileerd worden, zonder dat er een technische opstellingsruimte in het appartement aanwezig is of dat er ruimte hiervoor moet worden vrijgemaakt.

Nebest B.V. – Ketensamenwerking Circulaire Bouwstromen
De ketensamenwerking versnelt de overgang naar een circulaire economie in de bouwsector door proactief vrijkomende materialen uit sloop- en renovatieprojecten te identificeren, matchen en hergebruiken in nieuwe bouwprojecten. De innovatie ligt in het creëren van een circulaire materialenmarkt via de Quickscan Circulaire Bouwstromen (www.herbruikbaarheidsscan.nl).

Sempergreen – Lichtgewicht Solar groendakoplossing
Het dak kan zoveel meer zijn dan alleen een dak. Stel je voor dat de planten op het dak gaan samenwerken met de zonnepanelen. Sempergreen heeft de handen ineengeslagen met Over Easy Solar. Dit duurzame lichtgewicht Solar groendak combineert Sedumdaken met dubbelzijdige, verticaal gemonteerde zonnepanelen. De Solar-unit van Over Easy Solar is ballastvrij, dus geschikt voor vrijwel ieder type plat dak.

Weekamp Deuren B.V. – Buitendeur BioComfort
Vlakke buitendeur samengesteld uit circulair hout en biobased isolerende vulling van houtvezelplaat. Het circulaire hout is FSC-R gecertificeerd en wordt vervaardigd door mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Met de biobsased isolerende vulling wordt dezelfde isolatieklasse bereikt als met traditionele minerale (XPS of PU) vulling.

De jury bestaat uit: Laurens de Vrijer (Techniek Nederland), Carl-Peter Goossen (DNA in de Bouw/Bouwnext), Thijs Huijsmans (Heijmans) en Marco Pastoor (Circospin).