Een container voor de verbouwing, zo kies je de juiste uit

Artikel delen

Bij een verbouwing heb je vaak te maken met veel puin afval en grofvuil dat weg kan. Het huren van een rolcontainer is dan een handige beslissing. We hebben hier een aantal praktische informatie voor je op een rijtje gezet zodat je de juiste keus kan maken. 

afvalcontainer

Welk afval mag erin

Welk afval hoort in welke container? Helaas is het veelal niet toegestaan om al het verbouwingsafval in één container te deponeren. In bouwafval- en grofvuilcontainers mag echter het meeste afval gemengd worden. Daarom wordt dit soort containers vaak geadviseerd. Bij uitgebreide verbouwingen is het vaak voordeliger om afval te scheiden. Dan kan je het beste aparte containers te huren voor schoon puin, hout, tuinafval of grond. Op de website van Spelt kan je heel goed bepalen welk afval in welke container kan.

De maat van de container

Een veelgekozen optie is de container van 6m³, waarin je ongeveer 60 kruiwagens afval kunt plaatsen. Dit formaat is ideaal voor badkamer- of keukenverbouwingen. Als je van plan bent om veel sloopwerk te doen, is de container van 10m³ waarschijnlijk meer geschikt. Voor grotere klussen zijn er nog grotere containers beschikbaar. Het is verstandig om de hoeveelheid afval ruim in te schatten om te voorkomen dat je halverwege de verbouwing een tweede container moet huren. Dit is duurder dan meteen een grotere te huren.

Hoe lang heb ik de container nodig

Meestal heb je bij de eerste 2-3 weken van een verbouwing een afvalcontainer nodig, omdat dan het meeste sloopwerk plaatsvindt. Let bij het vergelijken van containers op dat je niet verleid wordt door langere huurperiodes, zoals 6 weken of 3 maanden. Deze heb je waarschijnlijk niet nodig en kost alleen maar extra geld.

Plaats de container op de goede plek

Het lijkt misschien het prettigst de container zo dicht mogelijk bij je woning te plaatsen. Houd er wel rekening mee dat de ondergrond stevig genoeg moet zijn. Een volle afvalcontainer is erg zwaar. Het gebeurt regelmatig dat de oprit hierdoor beschadigt. Een plaats op de openbare weg is waarschijnlijk slimmer.

Heb je een vergunning nodig?

In de meeste gevallen is voor het huren van afvalcontainers geen vergunning van de gemeente vereist. Toch is het verstandig om voor de zekerheid bij je gemeente te informeren of een vergunning nodig is voor de afvalcontainer. Wacht hier niet te lang mee, aangezien de procedure soms 1 tot 2 weken in beslag kan nemen. Als een vergunning vereist is, beoordeelt de gemeente op basis van de grootte van de container, de duur van plaatsing en mogelijke overlast voor omwonenden of zij de vergunning verleent. Indien mogelijk, kan de container ook op privéterrein geplaatst worden, zodat je deze letterlijk voor de deur kunt zetten.