Het belang van kabelmanagement

Artikel delen

Tijdens het werken, werk je vaak met verschillende kabels door elkaar. Het is jouw taak om het goed aan te sluiten, maar het is ook wel zo fijn als er kabelmanagement is om er makkelijk mee te kunnen werken in de toekomst. Dit scheelt veel uitzoekwerk als er wat gerepareerd moet worden. Kabelmanagement is dus zeker geen overbodige luxe. We geven je wat tips hoe je dit het beste kunt doen.

kabelmanagement

Lengte van de kabels

Je weet natuurlijk als geen ander welke kabel je daarvoor moet gebruiken. Toch is het ook slim om te zorgen dat je kijkt naar de juiste lengte die een kabel nodig heeft. Het is zonde om bijvoorbeeld een internet kabel van 5 meter neer te leggen als het maar om een afstand van 1 meter gaat. Dit overige stuk kabel zal in de weg kunnen liggen en de kans dat er schade oploopt aan de kabel is ook groter. Het kan natuurlijk altijd voorkomen dat je niet de perfecte lengte kabel hebt voor een klus en daardoor dus een langere kabel moet gebruiken. In dat geval is het slim om de overbodige lengte van de kabel samen te binden. Zo ziet het er niet alleen strakker en netter uit, maar biedt het ook meer overzicht. Bind het samen in kleine rolletjes en je kunt gekleurde kabelbinders kopen om de kabels te markeren.

Kleurcodering

De meeste kabels die gebruikt worden, hebben dezelfde kleuren. Jij kunt nu precies weten welke kabel waarvoor is, maar mocht er in de toekomst een andere monteur mee moeten werken, kan dit een heel uitzoekwerk worden. Het is dan ook slim om een kleurcodering aan te brengen op de kabels. Dit kun je doen met kabelbinders of krimpkousen. Denk er hierbij wel aan dat niet iedereen dezelfde kleuren voor hetzelfde gebruikt. Om het helemaal netjes en compleet te doen kun je een legenda achterlaten met welke kleur waar voor staat. Zo is het voor iedereen makkelijk werken en vinden ze snel de kabels die ze nodig hebben.

Het bundelen van de kabels

Het netjes wegwerken van de kabels is vaak een opgave, maar als het goed aangelegd wordt kan het een stuk makkelijker gemaakt worden. Naast het oprollen van de kabels, kan het ook slim zijn in sommige gevallen om de kabels te bundelen. Dit kun je ook doen met een spiraalband om de kabels heen. Zijn ze in het zicht? Bundel de kabels dan in een kabelgoot.