Deze stappen onderneem je bij een gietvloer-renovatie 

Artikel delen

Gietvloeren zijn op dit moment zeer populair en daarom zie je ze ook veel terug in moderne panden en woningen. Ze gaan in principe een leven lang mee en dit maakt een gietvloer ook bijzonder duurzaam. Tegelijkertijd wil dat natuurlijk niet zeggen dat een gietvloer onverwoestbaar is. Gelukkig kun je als renovatieprofessional prima zelf een gietvloer renoveren. Met het onderstaande stappenplan gaat jou dit zeker lukken.

gietvloer

De beschadigingen en kleurverschillen onderzoeken

In de eerste plaats is het belangrijk om te inventariseren. Dat betekent dat je de problemen gaat vastleggen. Dit doe je door de gietvloer grondig te inspecteren en te kijken wat je allemaal precies tegenkomt. Soms is de gietvloer dermate beschadigd dat het niet meer mogelijk is om deze te renoveren. In die situaties kun je natuurlijk een nieuwe gietvloer kopen bij BVL Gietvloeren.

Zorg in de eerste plaats voor voldoende daglicht, zodat de gietvloer helemaal zichtbaar is en je geen gebreken mist. Daarna is het belangrijk om kleurverschillen te constateren en te kijken waar de beschadigingen zijn. Soms is er slechts sprake van een kleine beschadiging. Dan kun je bijvoorbeeld denken aan een klein scheurtje in de toplaag. Dit is doorgaans gemakkelijk te verhelpen. Maar soms is ook de gehele oppervlakte verkleurd of zijn er beschadigingen in de gietlaag zelf waarneembaar.

Repareren

Als je de beschadigingen hebt onderzocht, dan kan je vervolgens beginnen met het repareren. De reparatiemethode is voor een groot deel afhankelijk van het probleem. Is er bijvoorbeeld sprake van een doffe plek of kleine krasjes? Dan is het volgens experts geen slecht idee om de gietvloer op die plekken op te schuren. Als de topcoating is verwijderd, kun je vervolgens een primer aanbrengen. Let wel goed op!

Hierbij komt het wel op kennis en kunde aan. Ga niet zomaar wat doen, want anders is de kans groot dat je het probleem alleen maar verergert. De hierboven beschreven methode is alleen geschikt voor kleinere krasjes en scheuren. Bij een gietvloer met grote scheuren is het vrijwel niet mogelijk om dit plaatselijk te repareren. Je hebt dan een nieuw gietvloermengsel nodig. Breng dit mengsel ook alleen aan als je de nodige ervaring hebt of laat je ondersteunen door een expert op dit gebied.

Een verkleuring kun je in principe gemakkelijk en tegen een scherpe prijs oplossen door een nieuwe kleurlaag aan te brengen. Vaak is dit voordeliger dan het vervangen van de gehele gietvloer. Een verkleuring is op zich ook geen ramp, maar het is natuurlijk niet goed voor de algehele uitstraling.

Conclusie

Met de basistips uit dit artikel weet je ongeveer hoe je een gietvloer moet renoveren. Onderzoek altijd of reparatie nog de moeite waard is, want soms is een nieuwe gietvloer aanbrengen slimmer.